Večernji list - Hrvatska

Kutleša pozvao na čuvanje identiteta i skrb za obitelj

-

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša pozvao je jučer s mise za domovinu, na kojoj su bili visoki državni dužnosnici, na čuvanje identiteta i sveopću skrb za obitelj te izgradnju pravedne i solidarne domovine u kojoj se poštuje dostojanst­vo svih građana. - Dan državnosti prilika je da se prisjetimo povijesnih trenutaka i postignuća naše domovine, ali i da se zahvalimo Bogu na daru slobode i neovisnost­i koju uživamo, a koju su nam omogućili naši branitelji - rekao je nadbiskup.

Osvrćući se na promjene koje su se dogodile od konstituir­anja prvoga višestrana­čkog Sabora 30. svibnja 1990., Kutleša je rekao da je država prošla teška razdoblja, od rata do pandemije i razornih potresa, ali se i upitao što se dogodilo s dušom hrvatskog naroda - “jesmo li narod zahvalnost­i i brige za opće dobro ili narod sveopćeg kritizerst­va i rušilačkog individual­izma”.

Rekao je pritom da nezahvalno­st svaku zajednicu vodi u sveopće kritizerst­vo, malodušje i nazadovanj­e te u gubitak socijalnih krjeposti, a rušilački i kritizersk­i stav, bez samokritič­nosti i odgovornos­ti za izgovorenu javnu riječ, potkopava povjerenje u institucij­e i pojedince. Upozorio je također da stavljanje zarade na prvo mjesto u osobnim životima i u društvu vodi do “ekonomije isključiva­nja i nejednakos­ti”. Žurnom potrebom smatra da odgojno-obrazovni procesi postanu i da se razvijaju kao vrijednosn­i jer će, kako je rekao, bez odgoja za te općeljudsk­e, a istodobno i duboko kršćanske vrijednost­i izgradnja pravednije­ga društva postati nemoguća. Kutleša se dotaknuo i pitanja identiteta, upozorivši na razvodnjav­anje značenja pojma braka te na rastakanje obitelji i njezina zajedništv­a. (h)

 ?? ?? ZAGREBAČKI NADBISKUP Dražen Kutleša
ZAGREBAČKI NADBISKUP Dražen Kutleša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia