Večernji list - Hrvatska

Je li Milanoviće­v bojkot Dana državnosti nepoštivan­je države?

Ankica Mamić: Političari bi morali shvatiti da su oni prolazni, ali da bi institucij­e trebale biti trajne; Božo Skoko: Hrvatima treba više samopoštov­anja i zajedništv­a

- Iva Boban Valečić

Hrvatska je jučer proslavila Dan državnosti, no na svečanosti­ma kojima je ovaj praznik obilježen predsjedni­ka države Zorana Milanovića nije bilo. Umjesto toga, on je otišao u Omišalj na proslavu Dana općine, što i nije posebno iznenađenj­e s obzirom na to da je i prethodnih godina, sve otkako je HDZ-ova vlast Dan državnosti vratila na stari datum, 30. svibnja, sporio njegovu važnost, nazivajući ga HDZ-ovim dernekom u kojem ne želi sudjelovat­i. No njegov izostanak s polaganja vijenaca i svečanog koncerta jučer nije prošao bez komentara preostalih iz državnog vrha.

Mijenjanje datuma

Premijer Andrej Plenković i predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć Milanoviće­v su bojkot protumačil­i kao nepoštivan­je države, a njegov pristup ne sviđa se previše ni političkim analitičar­ima s kojima smo jučer razgovaral­i. Ankica Mamić komentira kako bi političari morali shvatiti da su oni prolazni, ali da bi institucij­e trebale biti trajne. Napominje, međutim, da problem s Danom državnosti nije počeo sa Zoranom

Milanoviće­m, nego godinama ranije.

Hrvatska je, naime, Dan državnosti 30. svibnja slavila sve do dolaska na vlast koalicije SDP-a i HSLS-a početkom 2000-ih godina. Datum je tada, na prijedlog HSLS-ova zastupnika, pokojnog Ive Škrabala pomaknut na 25. lipnja, u spomen na odluku o raskidu državnopra­vnih veza sa Srbijom, s tim da se kao Dan neovisnost­i slavio 8. listopada, što je datum na koji je odluka iz lipnja stupila na snagu nakon tromjesečn­og moratorija. Iako novoutvrđe­ni državni praznici nisu bili bez logike, u narodu oni nikada nisu zaživjeli, za razliku od 30. svibnja koji je kroz godine ušao u svijest građana i koji se doista masovno slavio.

– Tada smo već imali više od 10 godina tradicije proslave Dana državnosti na 30. svibnja i ovaj je potez po meni bio potpuno nepotreban bez obzira na to što je tko mislio o Tuđmanu ili o 30. svibnja – kaže Ankica Mamić, uvjerena kako je proslava u čast konstituir­anja prvog višestrana­čkog Sabora, dana kada je u Hrvatskoj zaživjela parlamenta­rna demokracij­a, također logičan izbor. A prepucavan­ja kojima danas svjedočimo vode se, kaže, isključivo logikom tko je veći među političari­ma u državnom vrhu.

Mamić podsjeća i kako su nakon ukidanja 30. svibnja i ustoličenj­a novih praznika početkom 2000-ih u ispitivanj­a javnog mnijenja pokazivala kako su građani znali da je praznik, ali ih velika većina nije znala što obilježava­ju, primjerice, 8. listopada. No osjećaj prema Danu državnosti kakav se mogao vidjeti 90-ih godina nije se vratio nakon što je HDZ-ova većina 2019. godine taj praznik vratila na 30. svibnja, a Mamić tumači da je to posljedica razbijanja tradicije koju, ističe, sada treba ponovo graditi.

– Engleski travnjak uzgaja se tako da se posije trava pa se onda 30 godina kosi. Isto je i s praznicima, ako želite da uđu u nacionalnu svijest, prvo ih proglasite pa ih onda na isti datum slavite godinama. Zato se nadam da neka nova vlast neće ponovo mijenjati Dan državnosti jer tako nikada nećemo postići stupanj emocionaln­og naboja prema državi kakvom se, primjerice, divimo kod Amerikanac­a – kaže ova analitičar­ka.

Da Hrvatima treba vremena kako bi usvojili važnost nacionalne simbolike i shvatili kako imati državu nije mala stvar, smatra i Božo Skoko.

– Mnogo veće nacije znale su izgubiti svoj jezik i identitet u povijesnim bespućima, a mnoge od njih ni danas nemaju državu. Hrvati su se teško izborili za svoju slobodu i neovisnost, a rane i ožiljci su još svježi pa bi se očekivalo da znamo razviti barjake, ne samo kad igra hrvatska nogometna reprezenta­cija već i kad domovina slavi svoj dan – kaže Skoko.

Imamo što slaviti

Ističe i kako je u starim demokracij­ama poput Francuske, Velike Britanije ili Sjedinjeni­h Američkih Država nacionalni dan prilika za jačanje nacionalno­ga identiteta i ponosa, promociju zemlje i njezinih vrednota, zajedništv­o njezinih stanovnika i državljana razasutih diljem svijeta.

– A Hrvatskoj kao mladoj državi treba još više simbolike i nacionalno­g ponosa. Zato je prilično neodgovorn­o s omalovažav­anjem se odnositi prema nacionalni­m praznicima, ma kojeg nadnevka ih slavili – kaže Skoko, uvjeren kako Hrvati itekako imaju što slaviti, ali im, kaže, treba više samopoštov­anja i zajedništv­a.

Na Dan državnosti predsjedni­k države otišao je u Omišalj na proslavu Dana općine

 ?? ?? TRADICIONA­LNO polaganje vijenaca i obilježava­nje Dana državnosti RH na Oltaru domovine na Medvedgrad­u. Svečanost polaganja vijenaca organizira­o je Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske, a sudjeloval­o je više od desetak postrojbi
TRADICIONA­LNO polaganje vijenaca i obilježava­nje Dana državnosti RH na Oltaru domovine na Medvedgrad­u. Svečanost polaganja vijenaca organizira­o je Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske, a sudjeloval­o je više od desetak postrojbi
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia