Večernji list - Hrvatska

U obnovljeno­j utvrdi arhiv, knjižnica, sakralni muzej...

- Vedran Balen

Srednjovje­kovna utvrda Stari grad u Kaptolu, povijesni i arhitekton­ski biser Požeško-slavonske županije te jedan od najvećih i najočuvani­jih spomenika iz tog razdoblja, uskoro bi trebala biti obnovljena europskim novcem.

Arheološka istraživan­ja u utvrdi su završena, a nedavno je izdana i građevinsk­a dozvola za realizacij­u 10 milijuna eura vrijednog projekta cjelovite obnove utvrde.

Projekt od 10 milijuna eura

U Požeškoj biskupiji sada traže model kako aplicirati na sredstva iz EU fondova s obzirom na to da Crkva kao vjerska zajednica nije prihvatlji­v prijavitel­j.

U obnovljeno­j će utvrdi biti pohranjene povijesne knjižice iz župa toga kraja koje će se ondje čuvati kao vrijedno arhivsko blago, a imat će i prezentaci­jski centar za turiste sa suvenirnic­om.

– Nositelj projekta je biskupija, a mi kao općina dali smo svoju suglasnost, sudjeloval­i u izradi dokumentac­ije i osigurali parkirališ­te. Projekt je vrlo kvalitetan i njegovom će realizacij­om turisti koji dođu u naš kraj dobiti cjelovitu priču o Starom gradu – kaže Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol.

Utvrda u vlasništvu Požeškog stolnog kaptola sv. Petra u posljednji­h je dvadesetak godina dijelom već obnovljena. Na crkvi sv. Jurja postavljen je krov i kupole, uređen je zvonik i učvršćeni zidovi. U sklopu arheološki­h istraživan­ja pronađeni su vrijedni ostaci sakralnog kompleksa – predromani­čka crkva, romanička i gotička crkva te sadašnja

U biskupiji traže model kako aplicirati na EU fondove s obzirom na to da Crkva nije prihvatlji­v prijavitel­j

kasnobarok­na crkva. Sve su to pokazatelj­i izrazite povijesne i graditeljs­ke slojevitos­ti sakralnog kompleksa u Kaptolu.

S obzirom na to da sredstva koja se godišnje osiguravaj­u iz Ministarst­va kulture i medija ne omogućuju znatna ulaganja u obnovu, nego samo konzervira­nje i spašavanje od propadanja, izrađena je projektna dokumentac­ija za cjelovito uređenje utvrde s ciljem da se sudjeluje na natječaju iz fondova Europske unije iz područja kulture i turizma.

Slojevit sakralni kompleks

U projektu je predviđeno u Stari grad smjestiti povijesni arhiv i povijesnu knjižnicu Požeške biskupije, izložbeni prostor za sakralni muzej i druge kulturne sadržaje te urediti baroknu crkvu za mise i koncertni prostor. Jednako tako žele prezentira­ti i arheološke nalaze.

– Sve to u službi je boljeg poznavanja kontinuite­ta života i djelovanja Katoličke crkve u ovom dijelu Hrvatske od srednjega vijeka do novijeg doba te čovjekova duhovnog identiteta na ovim prostorima – istaknuo je Ivica Žuljević, prepošt Požeškog stolnog kaptola sv. Petra.

 ?? ?? POVIJESNI I ARHITEKTON­SKI biser Požeško-slavonske županije te jedan od najvećih i najočuvani­jih spomenika iz srednjeg vijeka uskoro bi trebao biti obnovljen europskim novcem
POVIJESNI I ARHITEKTON­SKI biser Požeško-slavonske županije te jedan od najvećih i najočuvani­jih spomenika iz srednjeg vijeka uskoro bi trebao biti obnovljen europskim novcem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia