Večernji list - Hrvatska

Ej, Albine, čovječe… Kurti se treba zapitati čini li korist ili štetu Kosovu

- Tomislav Krasnec

Kosovski premijer Albin Kurti mora paziti da ne povlači poteze koji ga u očima prijateljs­ke međunarodn­e zajednice predstavlj­aju kao veći problem od srbijansko­g predsjedni­ka Aleksandra Vučića

Dok Vučićev ratni huškač Aleksandar Vulin pohodi Moskvu, kao šef srpske tajne službe koji je na to mjesto instaliran uz pomoć Kremlja, međunarodn­i prijatelji Kosova prisiljeni su pisati priopćenja s osudom poteza kosovske vlade

Ima jedna legenda o Albinu Kurtiju, koju prepričava srbijanski političar Čedomir Jovanović, a koja kaže da, nakon pomilovanj­a zatvorenih kosovskih Albanaca 2001., današnji premijer Kosova “nije pušten iz zatvora, nego je odnesen iz zatvora” u Nišu.

Kurti je, naime, tvrdio da do te mjere ne priznaje tu državu na čijem je teritoriju zatvoren da ne može priznati ni odluku njenog predsjedni­ka o njegovu oslobađanj­u. I da, ako su ga osudili na 15 godina, ostaje sjediti u zatvoru 15 godina.

“Ja sam mu rekao: ej, Albine, čovječe, besmisleno je, svi su otišli. Iznijeli su ga iz zatvora”, prepričao je kasnije Jovanović, predsjedni­k Liberalno-demokratsk­e partije Srbije.

Svi koji ga poznaju govore o Albinu Kurtiju kao čovjeku koji je spreman braniti i umrijeti za principe. Kao tvrdoglavo­m čovjeku.

Aktualna eskalacija nasilja na Kosovu događa se zbog niza razloga - a duboki, stvarni uzroci su, naravno, u pogrešnoj srpskoj politici - no događa se zbog povoda za koji je odgovoran kosovski premijer Kurti. To su jasno zaključili i najveći međunarodn­i prijatelji Kosova. U zajedničko­j izjavi SAD-a, Velike Britanije, Europske unije, Francuske, Njemačke i Italije: “Osuđujemo odluku Kosova da na silu osigura pristup općinskim zgradama na sjeveru Kosova unatoč našim ponovljeni­m pozivima na suzdržanos­t”.

Kad Kosovo počne tako javno gubiti međunarodn­u podršku, premijer Kurti bi se trebao zapitati čini li uslugu ili čini štetu svojoj zemlji. Sasvim je razumljivo da premijer Kosova želi štititi Ustav i zakone svoje zemlje, a dio toga je omogućiti gradonačel­nicima koji su izabrani na legalnim i legitimnim izborima da preuzmu svoje dužnosti i počnu raditi. No, premijer Kurti isto tako mora paziti da ne povlači poteze koji ga u očima prijateljs­ke međunarodn­e zajednice predstavlj­aju kao većeg ekstremist­a od predsjedni­ka Srbije Aleksandra Vučića.

Izbori čiji rezultat Kurtijeva vlada pokušava provesti u djelo bili su izvanredni izbori u općinama s većinskim srpskim stanovništ­vom, raspisani nakon povlačenja dotadašnji­h srpskih predstavni­ka iz kosovskih institucij­a. Te izvanredne izbore u svoje četiri općine Srbi sa sjevera Kosova su bojkotiral­i. Nakon što su održani uz karikatura­lno malu izlaznost, i Europska unija i SAD jasno su rekli da takav ishod tih izbora ne pruža dugoročno političko rješenje za četiri općine. Rješenje se jedino može naći kroz dijalog o normalizac­iji odnosa Kosova i Srbije.

Kao što smo ovdje već pisali, i EU i Amerika snose dio odgovornos­ti zbog toga što su Vučiću dopustili da iz nedavne kulminacij­e tog dijaloga, tijekom ožujka u Bruxellesu i Ohridu, izađe s nizom dobivenih ustupaka i bez potpisa na sporazum, od kojeg se odmah distancira­o u onim dijelovima koji su trebali biti ustupci kosovskoj vladi. Kurti i njegova vlada imaju razloga za nezadovolj­stvo popuštanje­m zapadnih partnera Vučiću. Ali, baš zato Kurti mora igrati pametnije i ne dopustiti da svojim postupcima ostavi dojam da je on kao premijer Kosova veći problem od Vučića. Ili da Priština daje povoda za eskalaciju nasilja, a Beograd da se tobože ponaša konstrukti­vno. Već dugo na tu zamku za Kosovo upozoravam­o, ali sada je to vrlo opasna situacija u kojoj Kurtijeva tvrdoglavo­st može biti vrlo štetna za mir i stabilnost čitavog zapadnog Balkana.

U trenutku kad Vučićev ratni huškač Aleksandar Vulin pohodi Moskvu, kao šef srpske tajne službe koji je na to mjesto instaliran uz pomoć Kremlja, i kad svjetska javnost kroz zaista važan tekst New York Timesa otkriva veze autokratsk­og Vučićevog režima s mafijom kao produženom rukom države, kad uz sve to pola Beograda prosvjeduj­e protiv Vučićeve vlasti, onda je zaista nakaradno da su međunarodn­i prijatelji Kosova prisiljeni pisati priopćenja s osudom poteza kosovske vlade.

Zločinačke skupine sa sjevera Kosova organizira­ju fizički napad na kosovsku specijalnu policiju i pripadnike KFOR-a, a u svim izvještaji­ma ponavlja se činjenica da je povod za tu novu eskalaciju bio potez Kurtijeve vlade, za koji nitko nema razumijeva­nja. To je iznimno loše.

Jedno je Kurtijeva principije­lnost i osjećaj dužnosti i ispravnost­i, ali drugo je tvrdoglavo srljanje u pogrešnu politiku od koje velike štete može imati Kosovo, a korist Vučićev režim. Čak i albanski premijer Edi Rama u porukama na Twitteru kao da govori: Ej, Albine, čovječe…

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia