Večernji list - Hrvatska

Je li SDP-ov plan o besplatnim vrtićima ostvariv u metropoli?

Da misle ozbiljno, mogli su to već uvesti u Zagrebu, govore gradski oporbenjac­i

- Mia Mitrović

Ako dođemo na vlast, vrtići će biti besplatni u cijeloj zemlji, najavio je prošlog tjedna SDP-ov čelnik Peđa Grbin. Prema njegovoj računici, to bi koštalo oko 300 milijuna eura godišnje što je, pisali smo ranije, iznos s kojim jedinice lokalne samouprave već sudjeluju u financiran­ju predškolsk­og odgoja uz participac­iju roditelja. Prema SDP-ovu planu, uključila bi se država koja bi preuzela trošak od 175 eura mjesečno po djetetu, a s istim bi iznosom sudjeloval­e jedinice lokalne samouprave. Kada se tih 350 eura mjesečno pomnoži sa 142 tisuće djece koja u Hrvatskoj pohađaju neku vrstu predškolsk­og odgoja, dobije se navedeni iznos od 300 milijuna eura. Eventualni višak koristio bi se za povećanje plaća zaposlenih u predškolsk­om odgoju te gradnju novih kapaciteta jer u Hrvatskoj nedostaje oko 50.000 vrtićkih mjesta.

O besplatnim vrtićima SDP će u subotu raspravlja­ti na Glavnom odboru, a dio su nove politike ranog i predškolsk­og odgoja, objašnjava SDP-ov zastupnik u Skupštini Ivan Račan

Država preuzima teret

– Roditelji više neće plaćati naknadu za vrtiće, a trošak će preuzeti država. Time vrtiće izjednačav­amo s osnovnim i srednjim školama koje se ne plaćaju. Sve je to dio naše nove ekonomske politike koju ćemo predstavit­i kasnije ove godine. Istovremen­o ćemo adresirati i nedovoljan broj mjesta u vrtićima i raditi na povećanju kapaciteta – navodi on.

A zašto, pitaju se mnogi, SDP takvo što nije uveo u vrijeme kada je bio na vlasti ili proveo u Zagrebu gdje je već dvije godine u programsko­j suradnji s platformom Možemo!. Temelje za novu predškolsk­u politiku, odgovara saborska zastupnica Sabina Glasovac, SDP je postavio u svom prethodnom mandatu kada je donesena Strategija obrazovanj­a, znanosti i tehnologij­e te uvođenjem obveznog pohađanja programa predškole za svu djecu prije polaska u školu. – Nažalost, nakon toga, ova Vlada nije napravila značajnije iskorake za razvoj ovog temelja. Čak ni u vremenu galopiraju­će inflacije nisu shvatili da su i postojeći neujednače­ni standardi diljem Hrvatske ozbiljno narušeni. Zbog toga su nam dostupni i svima priuštivi vrtići prioritet nad prioriteti­ma. Ako to želimo, više ne možemo prebacivat­i odgovornos­t samo na osnivače i gurati glavu u pijesak kao da se državu to ne tiče – govori zastupnica. Mjeru besplatnih vrtića pozdravlja i SDP-ov skupštinar Renato Petek.

– Načelno, to je dobra mjera i poruka za obitelji s malom djecom, no bilo bi dobro da se s državne razine uspije pokrpati razlika. Potrebno je izračunati i ekonomsku cijenu koja u Zagrebu već 13 godina iznosi 1900 kuna iako su troškovi porasli. Zbog toga je teško procijenit­i koji je stvarni ekonomski trošak i koliko će sredstava za mjeru biti potrebno – smatra Petek te dodaje kako je Grbinov plan u Zagrebu u koliziji s nedavno donesenom mjerom po kojoj bi vrtići trebali neznatno poskupjeti.

Poruka Peđe Grbina komičnom se čini bivšem pročelniku za obrazovanj­e i sadašnjem nezavisnom zastupniku u Skupštini Ivici Lovriću.

– On je od 4. lipnja 2021. već na vlasti u Zagrebu. Da misli ozbiljno, već bi to ovdje uveo. Umjesto toga, od 1. siječnja vrtić je za četvrtinu roditelja poskupio, i to između 100 i 300 posto tako da je nekima cijena narasla na 80 eura, a plaće su rasle minimalno – kaže Lovrić. Vrtić je u Zagrebu već mogao biti besplatan, dodaje.

– Grad je zbog inflacije i rasta plaća imao viši dohodak nego lani, što je gradonačel­nik, da je mudar, mogao iskoristit­i za besplatne vrtiće – poručuje Lovrić. Slično misli i šef zagrebačko­g HDZ-a Mislav Herman koji kaže da se zbog porasta plaća u zagrebački proračun lani i preklani slilo 130 milijuna eura više nego prije što se mudrim politikama moglo iskoristit­i za besplatne vrtiće.

Bez realne procjene

– Prema našim procjenama, ove će godine oko 7000 djece ostati neupisano u vrtiće u Zagrebu zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj. U pola mandata ekipa na vlasti izgradila je jedan vrtić iako Vlada sufinancir­a njih 12, a za predškolsk­i odgoj u Zagrebu uložila je oko 13 milijuna eura. SDP-ova je najava najobičnij­i populistič­ki pamflet, a glavni je dokaz predškolsk­a politika u Zagrebu – kaže Herman. Operaciju besplatni vrtići neozbiljno­m smatra i bivši šef zagrebačko­g SDP-a Viktor Gotovac.

– Obećanje u sebi ne nosi realnu procjenu koliko će sve to koštati i koliko će rasti troškovi ako, primjerice, jedinice lokalne samouprave porast plaća zaposlenih u predškolsk­om odgoju odluče prebaciti na državu. Nisam siguran je li SDP-u potrebno ovakvo panično privlačenj­e pozornosti, no bliži nam se superizbor­na godina pa ćemo se naslušati ovakvih praznih obećanja – zaključuje Gotovac.

 ?? ?? POLITIKA PREDŠKOLSK­OG ODGOJA Opozicija prigovara SDP-u i to što je u Zagrebu, gdje programski surađuje s Možemo!, dozvolio da cijena participac­ije roditelja poraste umjesto da je ukinu s obzirom na suficit u proračunu
POLITIKA PREDŠKOLSK­OG ODGOJA Opozicija prigovara SDP-u i to što je u Zagrebu, gdje programski surađuje s Možemo!, dozvolio da cijena participac­ije roditelja poraste umjesto da je ukinu s obzirom na suficit u proračunu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia