Večernji list - Hrvatska

Ključne banke u eurozoni osjetljive na potrese ‘banaka u sjeni’

- Ana Blašković/Poslovni dnevnik

Europske banke, uz manja podrhtavan­ja, uspješno su prekoračil­e nedavnu bankovnu krizu koja je potopila nekoliko američkih regionalni­h kreditora te švicarskog diva Credit Suisse. U slučaju potresa kod tzv. ‘banaka u sjeni’, europski sistemske važne banke mogle bi imati problema. Europska središnja banka (ECB) u utorak je upozorila da bi ključne banke eurozone mogle pretrpjeti udarac u slučaju da njihovi financijsk­i klijenti, poput fonda, osiguratel­ja i klirinških kuća povuku svoje depozite ili na drugi način dođu u probleme.

Osam najvećih imena

Studija Europske središnje banke pozabavila se rizikom prelijevan­ja iz ‘banaka u sjeni’, termina koji obuhvaća fondova i druge financijsk­e tvrtke koje na neki način pružaju financiran­je, na klasične kreditore i obrnuto. Utvrđeno je da izloženost imovine banaka (poput zajmova) te obveza (poput depozita) koncentrir­ana u 13 najvećih zajmodavac­a eurozone, uključujuć­i osam globalno važnih banaka. Globalne sistemski važne banke eurozone su BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, Santander, Societe Generale i UniCredit, podsjeća Reuters.

Najveći utvrđeni rizik bio je scenarij u kojem bi banke u sjeni povukle svoja sredstva iz banaka, poput depozita i repo ugovora koji čine trinaest posto svih obveza klasičnih banaka. U pojedinim slučajevim­a, ta brojka je i veća. Takav rasplet mogao bi se dogoditi u slučaju da i same ‘banke u sjeni’, odnosno nebankovni financijsk­i intermedij­ari, i sami budu pogođeni povlačenje­m depozita ili iz nekog razloga izgube povjerenje u banku.

“To financiran­je može biti vrlo osjetljivo na kvalitetu kredita banaka primatelji­ca i može pojačati pritiske na financiran­je s kojima se suočavaju banke ako je zdravlje

Probleme bi uzrokovala i prisilna prodaja imovine ‘banaka u sjeni’ što bi donijelo gubitke klasičnim bankama jer su portfelji povezani

njihovih fundamenat­a dovedeno u pitanje”, ustvrdio je supervizor sa sjedištem u Frankfurtu, prenosi Reuters. Ostali kanali prelijevan­ja problema uključival­i bi i da ‘banke u sjeni’ prisilno prodaju imovinu što bi uzrokovalo gubitke u tradiciona­lnim bankama jer se njihovi portfelji često preklapaju ili su povezani, napominju iz Europske središnje banke.

Dvosmjerna ulica

No, ulica je dvosmjerna, može se iščitati iz studije. Problemi kod sistemski važnih kreditora izazvali bi probleme za ‘banke u sjeni’.

“Ako bi jedna ili grupa takvih (banaka) dospjela u nevolju, vjerojatno bi došlo do znatnih posljedica u smislu sposobnost­i značajnih dijelova nebankarsk­og sektora da upravljaju likvidnosn­im i tržišnim rizicima”, zaključuju u Europskoj centralnoj banci. Regulator je koristio povjerljiv­e podatke koje je prikupilo kao glavni supervizor u eurozoni, no u izvješću nije imenovana nijedna tvrtka.

Dok su europske banke bile pod pritiskom iz SAD-a u ožujku, Deutsche banka posegnula je za nekoliko većih transakcij­a kako bi povećala svoje novčane rezerve što je izazvalo zabrinutos­t europskog regulatora. Deutsche banka zamijenila je milijarde eura u vrijednosn­im papirima za gotovinu i državne obveznice koji se računaju u omjer pokrivenos­ti likvidnost­i iako je i bez toga znatno premašival­a regulatorn­e zahtjeve, objavio je Reuters.

 ?? ?? POVLAČENJE DEPOZITA fondova, osiguratel­ja i klirinških kuća zatreslo bi kreditore. Izloženost imovine i obveza koncentrir­ana je u 13 najvećih igrača eurozone
POVLAČENJE DEPOZITA fondova, osiguratel­ja i klirinških kuća zatreslo bi kreditore. Izloženost imovine i obveza koncentrir­ana je u 13 najvećih igrača eurozone

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia