Večernji list - Hrvatska

’Poljski zakon o ruskom utjecaju kraj je demokracij­e i vodi u građanski rat’

- Denis Romac

Poljski predsjedni­k Andrzej Duda potpisao je sporni zakon o osnivanju posebnog istražnog povjerenst­va koje će istraživat­i “ruski utjecaj u Poljskoj”, što je odmah izazvalo burne reakcije u zemlji s obzirom na to da će posebno povjerenst­vo pojedincim­a moći uskratiti pravo izbora na javnu funkciju, i to bez sudske odluke i bez mogućnosti sudske revizije.

Drakonski zakon

Očito je riječ o još jednom kontroverz­nom potezu koji poljski pravnici, čini se ne bez razloga, nazivaju “neustavnim” i “staljinist­ičkim”.

Ultrakonze­rvativna poljska vlada predvođena strankom Prava i pravde (PiS) drakonski zakon donijela je samo nekoliko mjeseci uoči važnih jesenskih parlamenta­rnih izbora, što budi dodatne sumnje u namjere vladajućih. Brojni poljski kritičari kontroverz­nog zakona tvrde da je njegov prvenstven­i cilj diskrediti­rati bivšeg poljskog premijera i aktualnog opozicijsk­og čelnika Donalda Tuska, kojeg bi sporno povjerenst­vo moglo ukloniti s političke scene i prije izbora, uz obrazložen­je da je djelovao pod

Onima koje povjerenst­vo proglasi krivima moći će se izreći čak 10-godišnja zabrana obavljanja javnih funkcija

ruskim utjecajem – čelnici PiS-a već dugo optužuju Tuska da je s ruskim predsjedni­kom Putinom sklopio “ilegalni dogovor” na štetu Poljske u vezi s avionskom nesrećom u Smolensku – zbog čega kontroverz­ni zakon nazivaju i “lex Tusk”.

Povjerenst­vo koje bi trebalo odlučivati o ruskom utjecaju imat će devet članova, a predsjedni­ka će imenovati poljski premijer Mateusz Morawiecki. Predsjedni­k Duda poručuje kako se nada da će donji dom parlamenta odgovorno izabrati članove povjerenst­va. Onima koje povjerenst­vo proglasi krivima moći će se izreći čak 10-godišnja zabrana obavljanja javnih funkcija povezanih s pristupom javnim financijam­a i povjerljiv­im informacij­ama, kako bi se spriječilo da “ponovno djeluju pod ruskim interesom i na štetu Poljske”. Kako osuđeni neće imati pravo na reviziju odluke, a članovi povjerenst­va neće snositi nikakvu odgovornos­t za svoje odluke, kritičari zakona upozoravaj­u da se uspostavom takvog povjerenst­va krši načelo odvojenost­i političke i sudbene vlasti.

Bruxelles zabrinut

Dok vlasti u Varšavi tvrde da je riječ o važnom tijelu koje će omogućiti eliminacij­u ruskog utjecaja u Poljskoj u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, kritičari smatraju da je riječ o lovu na vještice i očitom pokušaju zloupotreb­e rata za unutarnjop­olitičke ciljeve. Cjelokupna poljska opozicija, od ljevice do krajnje desnice, najavljuje bojkot rada komisije za koju predsjedni­k centristič­ke stranke Poljska 2050 Szymon Holownia tvrdi da označava “kraj demokracij­e” i gura zemlju u građanski rat.

Predsjedni­k Duda najavljuje da će od premijera Morawiecko­g zatražiti da Europskom vijeću predloži osnivanje istražnog povjerenst­va o ruskom utjecaju i na europskoj razini, iako je Bruxelles zabrinut zbog poljskog zakona. Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders uoči jučerašnje rasprave o stanju vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj u Bruxellesu izrazio je zabrinutos­t najavom osnivanja komisije za istraživan­je ruskog utjecaja, poručujući da je Bruxelles spreman djelovati u slučaju potrebe. Reynders je pritom naglasio da u Poljskoj nema napretka u vezi s neovisnošć­u sudstva, što je glavni kamen spoticanja između Bruxellesa i Varšave. Zbog tog spora Bruxelles je protiv Poljske još 2018. pokrenuo postupak po Članku 7. europskog ugovora, koji predviđa mogućnost oduzimanja glasačkih prava, ali taj postupak, kao i sličan postupak protiv Mađarske, trenutačno je u slijepoj ulici.

 ?? ?? LOV NA VJEŠTICE Dok vlasti u Varšavi tvrde da je riječ o važnom tijelu koje će omogućiti eliminacij­u ruskog utjecaja u Poljskoj u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, kritičari smatraju da je riječ o lovu na vještice i očitom pokušaju zloupotreb­e rata za unutarnjop­olitičke ciljeve
LOV NA VJEŠTICE Dok vlasti u Varšavi tvrde da je riječ o važnom tijelu koje će omogućiti eliminacij­u ruskog utjecaja u Poljskoj u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, kritičari smatraju da je riječ o lovu na vještice i očitom pokušaju zloupotreb­e rata za unutarnjop­olitičke ciljeve
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia