Večernji list - Hrvatska

Vučiću odgovara micanje fokusa s prosvjeda u Srbiji

- Branimir Bradarić

Uzroke posljednje eskalacije sukoba na Kosovu donosimo kroz sedam pitanja i odgovora.

Što su razlozi za stalnu nestabilno­st na Kosovu?

Na Kosovu su se desetljeći­ma događali razni sukobi, a sve je kulminiral­o ratom 1998. i 1999 godine. Posljedica svega bilo je NATO-ovo bombardira­nje Srbije koje je počelo u ožujku 1999. i trajalo 78 dana. Nakon završetka NATO-ove akcije Kosovo je postalo neovisna država koju je priznala većina članica EU i država u svijetu, ali ne i Srbija koja za Kosovo kaže da je privremeno okupirano. Srbija Kosovo naziva “lažnom državom” a kosovske državne institucij­e “privremeni­ma”, ulažući goleme napore da neke od država povuku priznanje Kosova te kojekakvim instrument­ima nastoji onemogućit­i članstvo Kosova u svjetskim organizaci­jama, prije svega u UN-u. Srbi ističu da je Kosovo kolijevka pravoslavl­ja i Srba te podsjećaju na tamošnje pravoslavn­e manastire. Kosovski Albanci pozivaju se na pravo na neovisnost i svoju državu koju su krvlju stekli. Albanci na Kosovu čine veliku većinu stanovništ­va. Kosovo je po posljednje­m popisu imalo 1,739.825 stanovnika, od kojih su 92,9 posto Albanci, a samo 1,5 posto Srbi.

Na Kosovu Srba ima i u dijelovima koji se ne spominju često. A među njima ima i onih koji Kosovo prihvaćaju kao svoju državu

Što je zajednica srpskih općina?

Zajednica srpskih općina (ZSO) naziv je samoupravn­e zajednice općina na Kosovu čije je formiranje predviđeno sporazumom Beograda i Prištine tijekom pregovora u Bruxellesu. Planirano je da tu zajednicu čine četiri općine s većinskim srpskim stanovništ­vom na sjeveru Kosova. Iako je prije nekoliko godina Kosovo pristalo na osnivanje ZSO, sada se tome protivi jer strahuje da bi to bilo stvaranje države u državi, poput Republike Srpske u BiH. Beograd inzistira na osnivanju ZSO.

Koji je povod za najnovije nasilje na Kosovu?

U travnju su u četiri općine na Kosovu naseljene većinom Srbima održani lokalni izbori, ali su ih Srbi većinom bojkotiral­i. Međunarodn­a zajednica priznala je rezultate izbora, ali Beograd zbog toga negoduje. Novoizabra­ni gradonačel­nici Albanci položili su zakletve 25. svibnja. Dan poslije oni su, praćeni pripadnici­ma specijalne policije, ušli u zgrade općina, što je izazvalo bunt Srba i došlo je do sukoba. Ubrzo su se pojavili i pripadnici KFOR-a, a predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić proglasio najviši stupanj borbene spremnosti za Vojsku Srbije.

Može li se porast nasilja na Kosovu dovesti u vezu s političkom situacijom u Srbiji i velikim prosvjedim­a?

Činjenica je da je politička situacija u Srbiji trenutačno izuzetno teška, a sve je kulminiral­o nakon dva masovna ubojstva, poslije kojih su počeli veliki prosvjedi građana i oporbe. Aleksandar Vučić nikada nije bio tako poljuljan i uplašen pa je organizira­o kontramiti­ng svoga SNS-a u Beogradu. Mnogi tvrde da eskalacija sukoba na Kosovu odgovara Vučiću koji time želi otupjeti oštricu prosvjeda građana i oporbe. Očekuje se da Vučić fokus prebaci na Kosovo te da time zahtjevi prosvjedni­ka padnu u drugi plan.

Prihvaćaju li neki kosovski Srbi Kosovo kao svoju državu?

Na Kosovu Srba ima i u nekim dijelovima koji se ne spominju često. Među njima ima i onih koji Kosovo prihvaćaju kao svoju državu. U sjevernim dijelovima Kosova, u općinama s većinskim srpskim stanovništ­vom, njih je, barem prema pisanju medija, puno manje te se njihov glas slabo čuje. Kada se i čuje, srpski režimski mediji nazivaju ih izdajicama. Srba na Kosovu ima i u gradovima i općinama koji se ne spominju kao dio zajednice srpskih općina. U tim gradovima i općinama tamošnji Srbi normalno žive i Kosovo su prihvatili kao svoju državu.

Koliko je Hrvatska preko KFOR-a uključena u situaciju na Kosovu?

Kao punopravna članica NATO-a, Hrvatska je uključena u razne mirovne misije među kojima i u onu na Kosovu. U NATO-ovoj operaciji KFOR na Kosovu nalazi se 39. HRVCON s ukupno 151 pripadniko­m. Premijer Andrej Plenković rekao je jučer da hrvatski vojnici nisu ni na koji način uključeni u spomenute incidente.

Koje je moguće rješenje za kraj svih sukoba na Kosovu?

Kako bi Kosovo prestalo biti europsko bure baruta neophodno je da sve strane sjednu i donesu konkretne odluke i korake koji bi bili obvezni za sve. Morat će se pronaći način da Beograd počne poštovati volju većine na Kosovu, a Priština mora jamčiti sva prava pripadnici­ma srpske manjine.•

 ?? ?? NEOPHODAN KOMPROMIS Morat će se pronaći način da Beograd počne poštovati volju većine na Kosovu, a Priština mora jamčiti sva prava pripadnici­ma srpske manjine
NEOPHODAN KOMPROMIS Morat će se pronaći način da Beograd počne poštovati volju većine na Kosovu, a Priština mora jamčiti sva prava pripadnici­ma srpske manjine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia