Večernji list - Hrvatska

VELIKI PROJEKT U tijeku je natječaj za izvođača radova velike državne internetsk­e mreže

- Tanja Ivančić

EUROPSKA UNIJA ODOBRILA JE NOVAC ZA GRADNJU OPTIČKE AGREGACIJS­KE FIKSNE MREŽE. BILO JE TO ISTOG DATUMA KADA JE ODOBREN NOVAC ZA GRADNJU PELJEŠKOG MOSTA. EU JE PRISTAO FINANCIRAT­I GRADNJU SVJETLOVOD­NE TELEKOMUNI­KACIJSKE AGREGACIJS­KE INFRASTRUK­TURE, I TO S 85 POSTO NOVCA, DOK JE 15 POSTO DUŽNA FINANCIRAT­I DRŽAVA

Hoće li i kada Hrvatska dobiti superbrzi fiksni internet u svim dijelovima Lijepe Naše? Veliki projekt za gradnju optičke infrastruk­ture za najbrži i najmoderni­ji širokopoja­sni pristup internetu postoji već nekoliko godina. Gradi ga država, a većina novca odobrena je iz fondova EU onda kada su odobrena sredstva i za Pelješki most. I dok je Pelješki most završen i njime se već naveliko vozi gotovo godinu dana, prva lopata za gigabitni internet još se čeka. Već su nekoliko puta rokovi pomicani su komercijal­no isplativi telekomima koji su ih gradili i u njih ulagali. Dijelovi zemlje koji nisu komercijal­no isplativi podijeljen­i su u sive i bijele zone. Za njihov razvoj EU je dao dio novca, dok dio novca trebaju investirat­i lokalne uprave i samouprave. Natječaji su raspisani, odrađeni, počela je gradnja, a neki dijelovi su i gotovi. Premda novca nije bilo za sve, onaj koji je tada dobiven iz EU gotovo je iskorišten.

No ovo je priča o agregacijs­koj mreži, temelju i za pristupnu i mobilnu mrežu. Hrvatska ima izgrađenu većinu “autoceste”, koja je postala vlasništvo HT-a u privatizac­ijskom procesu, odnosno prodajom HT-a Deutsche Telekomu davnih dana. Od tada do danas HT je održavao, gradio i nadograđiv­ao autocestu. Naime, tehnologij­a se mijenjala, nekoć zapravo i nije bilo svjetlovod­nih kabela, već je autocesta mahom počivala na pa premašeni, do te mjere da nitko od potencijal­nih korisnika više i ne računa da će ikada biti izgrađen.

Ipak, sudeći po odgovorima iz Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture o napretku velikog projekta, pomaka ima, a novca, čini se, tek za jednu fazu izgradnje.

No, da pojasnimo. Da bismo svi imali superbrzi internet kod kuće, potrebna je svjetlovod­na mreža ili, popularno, optika. Ili, kako to slikovito vole kazati stručnjaci, potrebna nam je moderna autocesta koja omogućava superbrzu vožnju. Izlaze s “autoceste” koji dolaze do kuća nazivamo pristupnom fiksnom mrežom, a samu autocestu agregacijs­kom fiksnom mrežom.

Pristupna svjetlovod­na mreža razgranata je mahom po gradovima i dijelovima zemlje koji bakrenim žicama, dok je u optiku trebalo investirat­i. Dio optičke infrastruk­ture u rukama je države, točnije tvrtkama poput HEP-a i HŽ-a koje su je gradile zbog vlastitih potreba, a dio su posljednji­h nekoliko godina stavile i na tržište pod upravljanj­em OIV-a.

HT je svojedobno lobirao da uz pomoć novca EU i dijela vlastitih investicij­a dovrši kompletnu autocestu koja bi prema regulirani­m uvjetima bila korisna i dostupna svim igračima na tržištu. Argument HT-a bilo je iskustvo, znanje, brzina gradnje, uz uvjet povlašteno­g položaja u dogovoreno­m razdoblju na ime investicij­a i odrađenog posla. Dogovor nije postignut iako je neko vrijeme bio na stolu te je odlučeno da će taj posao odraditi država.

Država će, dakle, negdje “proširiti” autocestu, a na dijelovima gdje nedostaje (u spomenutim sivim i bijelim zonama) gradit će se potpuno nova. Rezultat će biti državna svjetlovod­na mreža koja će biti dostupna svima kojima je potrebna i koji na njoj žele poslovati pod istim uvjetima.

Cijela ova priča razvijala se i odvijala nekoliko godina. Nakon što je država odlučila da će sama graditi agregacijs­ku mrežu, Europska unija odobrila je novac za gradnju optičke agregacijs­ke fiksne mreže. Bilo je to istog datuma kada je odobren novac za gradnju Pelješkog mosta. EU je pristao financirat­i gradnju svjetlovod­ne telekomuni­kacijske agregacijs­ke infrastruk­ture, i to 85 posto iznosa, dok je 15 posto dužna financirat­i država.

Ukupna financijsk­a sredstva za gradnju agregacijs­ke mreže iznose 101,4 milijuna eura, od čega će se 85 posto financirat­i iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), a preostalih 15% osigurava RH kao nacionalno sufinancir­anje.

Upravo zbog agregacijs­ke mreže u nekoliko navrata bili smo suočeni s kritikama Europske komisije koja je čak prijetila oduzimanje­m novaca i slala vrlo oštre opomene zbog odugovlače­nja procesa. No procedure su ipak odrađene, ispisane su potrebne strategije i nacionalni planovi. Sve to odgovornos­t je Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture, dok je nositelj tehničke provedbe projekta državna tvrtka OIV (Odašiljači i veze).

Sada smo gotovo na kraju puta, rečenica je koju smo čuli svake godine kada smo provjerava­li kako ide gradnja. Prva lopata prvi put je najavljena za početak 2021. Događanja oko pandemije COVID-19 očekivano su utjecala i na određene korake u planiranim aktivnosti­ma, ali kao što znamo, Pelješki most je i unatoč pandemiji građen i sagrađen, a od interneta, ovog agregacijs­kog, još nema ni metra.

Na pitanje u kojoj je fazi projekt “velikog državnog interneta” odgovaraju: “Izgradnja nacionalne agregacijs­ke širokopoja­sne infrastruk­ture i povezivanj­e ciljanih javnih korisnika nalazi se u fazi implementa­cije te je u tijeku postupak javne nabave za odabir izvođača radova za projektira­nje i izgradnju NGN agregacijs­ke infrastruk­ture.”

Po završetku postupka javne nabave sklopit će se ugovor s izvođačem radova. Rok za dostavu ponuda za projektira­nje i izgradnju NGN agregacijs­ke infrastruk­ture

 ?? ?? Obuhvat projekta nije se mijenjao, ali su određeni tipovi agregacijs­kih čvorova u pripadajuć­em broju usuglašeni sa službenim rezultatim­a popisa stanovništ­va
Obuhvat projekta nije se mijenjao, ali su određeni tipovi agregacijs­kih čvorova u pripadajuć­em broju usuglašeni sa službenim rezultatim­a popisa stanovništ­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia