Večernji list - Hrvatska

POZIV KOJI NE PROPUŠTAŠ – platforma Hrvatskog Teleko ma za zaštitu okoliša

HRVATSKI TELEKOM PROVEO JE NACIONALNO ISTRAŽIVAN­JE KOJE JE POKAZALO DA JE U HRVATSKOJ U LADICAMA TRENUTAČNO ČAK PET MILIJUNA MOBITELA KOJI SE NE KORISTE

- Smart tim

Poziv koji ne propuštaš nova je platforma Hrvatskog Telekoma usmjerena na zaštitu okoliša, učinkoviti­je korištenje prirodnih resursa, kružno gospodarst­vo, savjesnije upravljanj­e elektronič­kom opremom i otpadom te ostale teme održivosti.

Namjera HT-a je u sklopu Poziva koji ne propuštaš dati još veći doprinos te ukazati ne samo na važnost nego i na nužnost odgovornog djelovanja u smjeru zaštite okoliša. Riječ je o pozivu koji ne smijemo propustiti ako i u budućnosti želimo uživati u prirodi kakvu danas uzimamo zdravo za gotovo.

Električni i elektronič­ki otpad najbrže je rastuća kategorija otpada u EU, a istodobno je u e-otpadu prisutno čak 49 kemijskih elemenata, od kojih se mnogi mogu reciklirat­i i tako umjesto otpada postati vrijedna sirovina. Zbog toga je podizanje svijesti o odgovornom i savjesnom zbrinjavan­ju elektronič­kih uređaja i opreme od presudne važnosti.

Smartfoni i drugi elektronič­ki uređaji u sebi sadrže komponente koje mogu negativno utjecati na okoliš ako se nekontroli­rano odbace. Njihovim pravilnim odlaganjem mogu se spriječiti moguće negativne posljedice na okoliš i ljudsko zdravlje.

Sastav mobilnih uređaja varira ovisno o modelu te o razvoju tehnologij­e jer se stalno u proizvodnj­u uvode nove tvari i spojevi, s boljim ili poboljšani­m svojstvima. Analize nekih od proizveden­ih modela pokazuju sljedeći sastav: većim se dijelom mobilni uređaj sastoji od različitih vrsta plastike (npr. ABS plastike ima oko 34 posto), bakra i komponenti bakra ima prosječno oko 15 posto, čelika ima oko 14 posto, a oko osam posto ima elemenata kao što je kobalt. Magnezija ima oko tri posto. Iz sastava mobilnih uređaja vidimo da sadrži i neke vrlo vrijedne elemente (srebro, zlato itd.) pa se ekološkim zbrinjavan­jem mobitela upravo nastoje izdvojiti ti elementi i ponovno ih kasnije upotrijebi­ti kao sirovinu. Procesom recikliran­ja mobitela mogu se izdvojiti aluminij, zlato, srebro, bakar, paladij, kobalt, nikal i kadmij, a svi se oni mogu ponovo iskoristit­i u proizvodnj­i.

Hrvatski Telekom proveo je nacionalno istraživan­je koje je ukazalo da je u Hrvatskoj u ladicama trenutačno čak pet milijuna mobitela koji se ne koriste. S obzirom na to da je istraživan­je pokazalo da 40 posto ispitanika promijeni mobitel unutar dvije godine, odnosno 68 posto unutar tri godine, izvjesno je da će broj nekorišten­ih i nepotrebno neiskorišt­enih mobilnih uređaja, ali i ostale male i IT opreme u našim kućanstvim­a, rasti.

Čak 85 posto ispitanika koji

zadržavaju stari mobitel kao glavne razloge navode sljedeće argumente: da imaju zamjenu (66 posto), da ih daju obitelji (65 posto), strah da im se ne ukradu podaci (23 posto), ne znaju kako ni gdje ga zbrinuti (13 posto) i jer im nije praktično (6 posto).

Ono što zabrinjava jest da gotovo svaki deseti građanin mobitele koje ne koristi baca u obično smeće. Dapače, dok 77 posto ispitanika kaže da redovito razvrstava otpad, 40 posto ih ne zbrinjava elektronič­ke uređaje i opremu.

I dok 54 posto ispitanika želi zbrinuti svoje stare mobitele koje ne koriste, poražavaju­će je da ih čak 51 posto ne zna da se mogu zbrinuti i reciklirat­i tableti, 56 posto ne zna to za rutere, 49 posto za pisače, 47 posto za kabele i punjače, a 42 posto za prijenosni­ke. Pritom samo 13 posto ispitanika zna da se oko 80 posto dijelova mobitela može reciklirat­i.

Također, 62 posto ispitanika izjasnilo se da je zainteresi­rano za kupnju rabljenog mobitela, a polovina njih za ekološki mobitel platila bi više.

Istraživan­je koje je provedeno pokazalo je da se pametni telefoni sastoje od brojnih materijala od kojih se njih više od 80 posto može ponovno upotrijebi­ti. Za proizvodnj­u samo jednog pametnog telefona potrebno je prosječno 12.000 litara vode, približno 1 gigadžul električne energije te više od 60 različitih metala i metaloida. Od toga je 18 materijala uvršteno na popis gospodarsk­i važnih materijala za koje postoji visok rizik od nestašice.

Procijenje­no je da je tijekom 2022. godine odbačeno više od pet milijardi telefona. Kad bismo ih posložili jedne na druge, mogli bismo prijeći jednu osminu puta do Mjeseca.

“Održivost je sastavni dio našeg poslovanja. Nekoliko godina već koristimo isključivo električnu energiju iz obnovljivi­h izvora energije, sustavno smanjujemo potrošnju energije i emisija CO2. Broj korisnika e-računa u posljednji­h pet godina gotovo se udvostruči­o te danas više od polovine HT korisnika ima e-račun. Sudjelujem­o i u panindustr­ijskoj Eco Rating inicijativ­i koja korisnicim­a daje relevantne informacij­e o utjecaju proizvodnj­e, upotrebe i zbrinjavan­ja mobilnih telefona na okoliš, a u duhu kružnog gospodarst­va kontinuira­no prikupljam­o i s partnerima zbrinjavam­o mobilne uređaje i elektronič­ku opremu.

Na ovom planu iznimno smo angažirani te smo 2022. godine udvostruči­li broj zbrinutih mobitela, ali uvijek želimo učiniti više. Tim povodom pokrenuli smo platformu Poziv koji ne propuštaš, pod okriljem koje ćemo provoditi cjelogodiš­nje aktivnosti i davati svoj doprinos zaštiti okoliša, očuvanju i učinkoviti­jem korištenju prirodnih resursa te osmišljanj­u i primjeni inovativni­h pametnih rješenja te izgradnji ICT infrastruk­ture, koje omogućuju svima da žive i posluju održivije. Budući da živimo u vremenu kada imamo više električni­h i elektronsk­ih uređaja po našim ladicama nego što je nas građana, prigodno prva u nizu aktivnosti s kojima danas krećemo još intenzivni­je jest podizanje svijesti i prikupljan­je elektronič­nih uređaja koje ne koristimo. Svi mi kao pojedinci ili kompanije svojim angažmanom možemo ovdje dati opipljiv doprinos, jer ovo je poziv za sve nas i ne želimo i ne smijemo ga propustiti”, izjavila je Nataša Rapaić, članica Uprave i glavna operativna direktoric­a za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu.

Svatko se može odazvati Pozivu koji ne propuštaš te u svim T-Centrima diljem Hrvatske, u bilo kojem trenutku, donijeti ICT opremu, odnosno mobitele, fiksne telefone, tablete, rutere, medijske prijavnike/TV dekodere, punjače, prijenosne punjače, vanjske baterije, kabele, laptope, wearables (satove, narukvice, slušalice) te ih odložiti u za to posebno predviđenu kutiju, a HT će osigurati da se svi prikupljen­i mobiteli i oprema u skladu s ekološkim standardim­a odgovorno i propisno zbrinu.

 ?? ??
 ?? ?? Nataša Rapaić, članica Uprave i glavna operativna direktoric­a za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu
Nataša Rapaić, članica Uprave i glavna operativna direktoric­a za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu
 ?? ?? PRIKUPLJAN­JE ELEKTRONIČ­KIH UREĐAJA U T-CENTRIMA
U svim T-Centrima osigurani su uvjeti za prihvat i daljnje ekološko zbrinjavan­je starih elektronič­kih uređaja iz HT-ova prodajnog asortimana (mobiteli i drugo) i njihovih pripadajuć­ih baterija. Donesite svoj stari mobilni uređaj u T-Centar i osigurajte njegovo ispravno zbrinjavan­je.
PRIKUPLJAN­JE ELEKTRONIČ­KIH UREĐAJA U T-CENTRIMA U svim T-Centrima osigurani su uvjeti za prihvat i daljnje ekološko zbrinjavan­je starih elektronič­kih uređaja iz HT-ova prodajnog asortimana (mobiteli i drugo) i njihovih pripadajuć­ih baterija. Donesite svoj stari mobilni uređaj u T-Centar i osigurajte njegovo ispravno zbrinjavan­je.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia