Večernji list - Hrvatska

Predstava o Isusovoj majci hommage je prerano preminulom Tomažu Panduru

- Maja Car

U HNK u Varaždinu večeras u 20 sati gostuje predstava “Immaculata” (Bezgrešna) Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora u režiji Livije Pandur. Riječ je o predstavi kojom se prerano preminuli slovenski redatelj Tomaž Pandur 2016. planirao vratiti na kazališnu scenu, no zbog njegove iznenadne smrti završila ju je njegova sestra. Prva je to predstava koju je Pandur osmislio za samo jednu glumicu, Natašu Matjašec Rošker, a kako se njegova smrt dogodila u poodmakloj fazi rada na predstavi, ona je danas svojevrsni hommage svom vrsnom tvorcu.

Nastala je po motivima romana “Evanđelje po Mariji” irskog pisca Colma Tóibína. U središtu priče je Isusova majka, snažna figura kršćanske mitologije i pobožnosti koja, međutim, nije toliko prisutna u evanđeljim­a. U romanu koji je poslužio kao predložak pisac nastoji rekonstrui­rati njezin pogled na život, prikazujuć­i je – suprotno slici svete djevice iz kršćanske predaje – umornom, skeptičnom i povrijeđen­om ženom i majkom.

Kako se navodi u najavi, priča počinje godinama nakon raspeća, kada na Mariju kao zatvorski čuvari paze dvojica Isusovih sljedbenik­a. Jedan od njih je Ivan koji od nje traži da potvrdi njegove zapise u evanđelju, da potvrdi da je Isus bio Božji sin, no ona ne želi u tome imati nikakvog udjela. Marija se u izgnanstvu prisjeća događaja koji su doveli do brutalne smrti njezina sina postavljaj­ući pitanja koja izravno komunicira­ju s našom stvarnošću. Inače, knjiga “Evanđelje po Mariji” 2013. ušla je u uži izbor za nagradu Man Booker.

Natašu Matjašec Rošker gledat ćemo i sutra u drugoj gostujućoj predstavi SNG-a iz Maribora – “Ne ti meni Alice” (Once Again) koja je pak u 20 sati na Sceni Rogoz varaždinsk­og HNK. Polazište za autorski projekt Nataše Matjašec Rošker i Petje Labovića priča je “Alisa u zemlji čudesa” Lewisa Carrolla uz tekstove iz prošlih njihovih predstava i brojne književne i filmske referencij­e. U njoj dvoje glumaca traga za temeljima i granicama kazališta.

Natašu Matjašec Rošker dan kasnije u Varaždinu ćemo gledati i u predstavi “Ne ti meni Alice”

 ?? ?? Mariborsko­g kazalište gostuje u HNK Varaždin
IMMACULATA je predstava po knjizi “Evanđelje po Mariji” Colma Tóibína, a Pandur ju je osmislio za sama jednu glumicu – Natašu Matjašec Rošker
Mariborsko­g kazalište gostuje u HNK Varaždin IMMACULATA je predstava po knjizi “Evanđelje po Mariji” Colma Tóibína, a Pandur ju je osmislio za sama jednu glumicu – Natašu Matjašec Rošker
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia