Večernji list - Hrvatska

Fatović: Vjeko je sve škrtiji, u bazenima, ali i u restoranim­a

U Beogradu danas počinje završni turnir Lige vaterpolsk­ih prvaka, Jug se sastaje s Barcelonet­om, a mi smo popričali s Elvisom Fatovićem, trenerom španjolske momčadi

- Anton Filić

Cvijet europskog klupskog vaterpola okupit će se ovaj tjedan u Beogradu na završnom turniru Lige prvaka. Sudionike ćemo upoznati kroz današnje četvrtfina­lne parove u kojima se sastaju: Barcelonet­a – Jug AO (15.30 sati), Novi Beograd – Olympiakos (17), Brescia – Vouliagmen­i (18.30) i Pro Recco – Ferencvaro­s (20). U našem fokusu je, naravno, Jug, ali kako Barcelonet­u kao trener uspješno vodi Elvis Fatović (52), bivši jugaš i mladostaš, bio je to dobar povod za razgovor s njim.

Naučio sam i španjolski

Elvis je prije 10-ak dana najprije uspješno riješio “domaću zadaću”, po drugi je put s Barcelonet­om osvojio naslov španjolsko­g prvaka. Pa je naše prvo pitanje bilo: kad je bilo teže doći do naslova?

– Ove godine nam je nedvojbeno bilo teže, Sabadell je jako dobro odigrao cijelu sezonu, pobijedio je u posljednje­m kolu Ferencvaro­s u Budimpešti i milimetri su ga dijeli od plasmana na završni turnir Lige prvaka. Zato smo u finalu u obje utakmice morali biti na visini zadatka. I bili smo – kaže Fatović, jedan od naših najtrofejn­ijih sportaša, koji je igračke medalje osvajao s Jugom, Mladosti i reprezenta­cijom, a kao trener s Jugom, reprezenta­cijom Australije, ali i Hrvatske (bio je jedan od Rudićevih pomoćnika na OI u Londonu 2012.).

Kako komunicira­te s igračima, na engleskom ili na španjolsko­m?

– Naučio sam nešto španjolsko­ga. Dovoljno za treninge i restorane. Iako većina igrača dobro govori engleski, mislio sam da je u redu da se ja prilagodim njima, a ne oni meni.

Osim s Perroneom, hrvatskim zetom, s njime možete i hrvatski?

– Da, s njim mogu i na hrvatskom. On je predivna osoba, ali i fantastiča­n igrač. Iako je već u poodmaklim godinama (37, op. a.), i ovu je sezonu odigrao jako dobro. U pravom smislu je vođa naše momčadi.

Ostajete li u Barcelonet­i i sljedeće sezone?

– Imam ugovor na još godinu dana i tako će sigurno i biti. Zadovoljan

U Australiji smo treninge počinjali u pet sati, a u Španjolsko­j bazen dijelimo s građanstvo­m

sam ja, a zadovoljni su i poslodavci.

Očekivali smo u Beogradu sraz Fatovića protiv Fatovića, no vaš sin Loren, Jugov kapetan, mora na operaciju?

– U utakmici s Bresciom u jednom dvoboju stradala mu je tetiva prsta na desnoj ruci, ne može ga micati, zato Loren u srijedu mora na operaciju i čeka ga dvomjesečn­a stanka. Na gubitku su i on i Jug, kao i reprezenta­cija, ali takve stvari se događaju.

Hoće li vam kao djetetu Juga biti teško “igrati” protiv svog bivšeg kluba? – Nije mi to problem, igrali smo i lani, takav je život. Fokusirani smo samo na Jug i zasad ne razmišljam­o o tome što će biti dalje. Puno je tu jakih klubova i favoritima na papiru neće biti lako.

Obožavam Australiju

Koliko je Jug uzdrman porazom od Jadrana?

– Jugaši su imali izvanrednu sezonu i osvojili su već tri trofeja. Neuspjeh protiv Jadrana ih je malo uzdrmao, ali prošlo je puno vremena za oporavak tako da ja očekujem Jug u najboljem izdanju.

A što očekujete od susreta s prijatelje­m Vjekom Kobešćakom?

– Postao je jako škrt, sve škrtiji. Kako u bazenima tako i u restoranim­a, ha-ha...

Radili ste u hrvatskom, australsko­m i španjolsko­m vaterpolu. Kakve su sličnosti, a kakve razlike?

– Razlike su velike jer u Australiji je vaterpolo amaterski sport, ali njihov pristup je iznimno profesiona­lan. Morali smo treninge imati u pet ujutro jer su oni morali studirati ili raditi, ali obožavao sam tamo raditi. Radna etika im je fantastičn­a, a zabilježil­i smo i lijep napredak. U Španjolsko­j je nešto između, ne možete imati cijeli bazen kad god poželite, u moje gotovo dvije godine možda se to dogodilo tri puta. Inače bazen dijelimo s građanstvo­m...

 ?? ?? ELVIS FATOVIĆ po drugi put je s Barcelonet­om osvojio naslov španjolsko­g prvaka, sada ga čeka sraz s bivšim klubom
ELVIS FATOVIĆ po drugi put je s Barcelonet­om osvojio naslov španjolsko­g prvaka, sada ga čeka sraz s bivšim klubom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia