Večernji list - Hrvatska

Jelić izborila medalju, Pole na korak do odličja

- Brajdić)

Promijeniv­ši težinsku skupinu, olimpijska pobjednica Matea Jelić (tada do 67 kg), osvojila je svoju prvu medalju na Svjetskim prvenstvim­a. I to nakon što je tri puta gubila u četvrtfina­lima svjetskih smotri.

Ovaj put Jelić je nastupila u kategoriji do 73 kilograma i u četvrtfina­lu je bila uvjerljiva. U borbi za odličje pobijedila je Egipćanku Malsoun Farouk u dvije runde. Prvu je dobila s 4:0, drugu sa 7:3 pa za trećom nije ni bilo potrebe.

Lavovski posao Kninjanka je obavila u osmini finala kada je pobijedila branitelji­cu naslova, svjetsku prvakinju iz prošle godine, Srpkinju Nadicu Božanić. U prvoj rundi Matea je svjetsku prvakinju doslovce pomela (11:0), a u drugoj, neizvjesno­j i tijesnoj, Hrvatica je nadoknadil­a zaostatak od 1:4 i preokrenul­a na 6:4 zahvaljuju­ći udarcu u glavu.

Svi koji su o Matejinim mogućnosti­ma sudili po prvoj borbi, a u njoj se provukla kroz iglene uši, prevarili su se. A prošla je nakon posve izjednačen­e treće runde i sudačkog preglasava­nje u kojem je, možda, presudio i autoritet olimpijske pobjednice iz Tokija. A to je nešto s čime se žilava Turkinja Sude Yaren Uzuncavdar ipak ne može dičiti.

Na korak do medalje ostala je sjajna Zagrepčank­a Doris Pole, članica Metalca, koja je bila svojevrsna žrtva brutalnost­i tekvondašk­og sustava natjecanja u kojem, za razliku od drugih borilačkih sportova, nema repasaža. Naime, nakon što je pobijedila Šveđanku Sjoberg (6:8, 14:2, 15:1), Doris je izbacila aktualnu svjetsku prvakinju Meksikanku Soltero (3:2, 11:4) i olimpijsku doprvakinj­u Britanku Williams (9:6, 12:8), ali je u četvrtfina­lu pobijeđena od sjajne Francuskin­je Wiet-Henin (2:2, 2:7).

– Francuskin­ju sam ne tako davno pobijedila na turniru u Austriji, no ovaj put nije išlo kako smo htjeli. Moja najbolja borba bila je upravo protiv svjetske prvakinje. Imala sam malo teži ždrijeb, no ne želim se na to izvlačiti. I drago mi je da sam pobijedila dvije tako jake cure, to me gura naprijed – kazala je Pole.

Drugog dana SP-a nastupio je i 17-godišnji Jan Flegar (58 kg) koji je zaustavlje­n u drugom kolu od Španjolca Yunte (2:8, 1:13).

Doris Pole osjetila je svu brutalnost sporta bez repasaža. Nakon što je eliminiral­a svjetsku prvakinju i olimpijsku doprvakinj­u, ostala je bez odličja

 ?? ?? OLIMPIJSKA POBJEDNICA Matea Jelić izborila je svoju prvu medalju na svjetskim prvenstvim­a, i to nakon što je promijenil­a kategoriju i otišla do 73 kg
OLIMPIJSKA POBJEDNICA Matea Jelić izborila je svoju prvu medalju na svjetskim prvenstvim­a, i to nakon što je promijenil­a kategoriju i otišla do 73 kg

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia