Večernji list - Hrvatska

Ukrajina napala Moskvu svojom flotom “Dabrova”

- (Z. Vitas)

Moskva je u noći s ponedjeljk­a na utorak napadnuta flotom od 25 “Dabrova”, kako su govorile prve informacij­e ruskih službi. Tako se, naime, zovu do sada nepoznati dronovi koji su nastali u kao rezultat privatnog projekta u Ukrajini. Riječ je o dronovima “kamikazama”koji stoje oko 100.000 dolara. Rusi tvrde da su ih oborili sve pa su oštećenja na stambenim zgradama izazvali njihovi ostaci, a isto tvrde i Ukrajinci za projektile koje su Rusi poslali na Kijev. Međutim, Ukrajinci tvrde kako iza napada ne stoji oni, ali im je interesant­no gledati paniku u Moskvi, iako je bilo najavljeno da će biti odmazde zbog napada na Kijev. Poslije, međutim, s ruske je strane stigla informacij­a da se radilo o osam dronova iznad same Moskve od kojih su tri suzbijena elektronič­kom obranom dok je pet srušio protuzrako­plovni sustav Pantsir-S.

Ali je još 19 dronova porušeno iznad prigradsko­g naselja Odincovo, od čega je deset zapelo u granju i kabelima dalekovoda. I onda se brojka popela na 32, što je od svega u priči najmanje sigurno jer se takva izvješća oslanjaju na videa građana i očevice. I to je potaknulo državno tužiteljst­vo da upozori kako je širenje panike i lažnih vijesti kažnjivo. Evakuirano je 300 građana, ali su svi brzo vraćeni kućama, ozlijeđeno je dvoje, niti jedno teško.

Za Dmitrija Peskova, glasnogovo­rnika Kremlja, nema nikakve sumnje da se radi o ukrajinski­m dronovima i to zbog preciznog ruskog pogotka na jedan od, kako je rekao, ukrajinski­h centara za donošenje odluka. No, ni on nije imao podatak o tome odakle su dronovi stigli. Vladimir Putin bio je odmah obaviješte­n o napadu od više službi, no nastavit će sa svojim planiranim protokolom te se neke posebne mjere obrane neće poduzimati. Ono što je posebno zabrinulo ruske analitičar­e činjenica je da su zbog napada dronovima Rusi morali otkriti dio položaja svojih PZO sustava Pantsir-S. U Rusiji sada raste broj onih koji traže da se blokira američki satelitski navigacijs­ki sustav GPS kako bi se onemogućil­o da ukrajinski dronovi prođu ovako duboko u ruski teritorij.

Raste broj Rusa koji traže blokadu američkog sustava GPS da se onemogući prolaz dronova duboko u ruski teritorij

 ?? ?? Rusi tvrde da su oborili sve dronove lansirane na Moskvu pa su oštećenja na stambenim zgradama izazvali njihovi ostaci, a isto tvrde i Ukrajinci za projektile kojima Rusi udaraju po Kijevu. Fotoreport­er Reutersa snimio je djevojku sa psom u Kijevu na mjestu napada dronom
Rusi tvrde da su oborili sve dronove lansirane na Moskvu pa su oštećenja na stambenim zgradama izazvali njihovi ostaci, a isto tvrde i Ukrajinci za projektile kojima Rusi udaraju po Kijevu. Fotoreport­er Reutersa snimio je djevojku sa psom u Kijevu na mjestu napada dronom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia