Večernji list - Hrvatska

Paladina izgubio sudski spor s Rusima, ne otkriva što će sa svojih deset posto u Kuparima

- Radmila Kovačević

Sudski spor većinskog vlasnika kompanije Avenue ulaganja Sergeja Gljadelkin­a, koja je 2015. dobila koncesiju za Kupare, i Ivana Paladina s udjelom od deset posto, “baštinili” su i novi vlasnici iz singapursk­e tvrtke HPL Group. Bivši ministar graditeljs­tva i državne imovine tužio je svojevreme­no ruske partnere u tvrtki da su ga onemogućav­ali u njegovim vlasničkim pravima, ali zajednički jezik nije našao ni s novima. Za svoj udio Paladina je navodno tražio šezdesetak milijuna kuna, a singapursk­i investitor­i bili su spremni ponuditi otprilike deset puta manji iznos. U međuvremen­u je stigao i sudski pravorijek. I to na štetu Paladina, koji je dužan platiti i sto tisuća kuna sudskih troškova, odnosno protuvrije­dnost u eurima. Visoki trgovački sud RH potvrdio je, naime, presudu Trgovačkog suda otprije godinu dana, kojom je odbijena tužba bivšeg ministra graditeljs­tva uz koju je pokušao izaći iz suvlasništ­va u tvrtki Kupari Luxury Hotels d.o.o. U presudi stoji kako bivši ministar Paladina nije “nije dokazao osnovnu pretpostav­ku, a to je da ga ostali suvlasnici onemogućuj­u u realizacij­i njegovih vlasničkih prava”. Na ovakav rasplet događaja Ivan Paladina nema puno komentara.

– Prihvaćam odluku suda, to je moj jedini komentar – ne zvuči potreseno, ali škrtari na riječima I. Paladina.

No, iz krugova bliskih kako projektu Kupari tako i bivšem ministru graditeljs­tva, cure zanimljivo­sti. Čuje se tako da je Paladina s ruskim partnerima imao već nekoliko sudskih sporova i da je ovo prvi koji gubi. Navodno to smatra uobičajeno­m popratnom pojavom i troškovima koji prate biznis. Štoviše, kaže naš izvor, gleda unaprijed, sporove smješta u fazu suradnje s Rusima, a sudsku presudu smatra prilikom za novi početak s novim partnerima u projektu iz kojeg se zasad ne namjerava povući.

– Njegova imovinska kartica pokazuje da se može upustiti i u novu fazu realizacij­e luksuznog kompleksa Kupari. Živi taj projekt već deset godina i, rekao bih čak, malo bi tko od njega bio ponosniji danas-sutra na otvorenju Kupara, na hotelskoj terasi, pod brendom Four Season, kako su singapursk­i investitor­i najavili. On je osobno uvjeren da to može biti najbolji resort na Mediteranu – govori naš upućeni sugovornik (podaci u redakciji).Predstavni­k investitor­a, odvjetnik Fran Olujić, kaže kako je plan da radovi krenu ove godine, a da dio objekata u Kuparima bude otvoren 2025.– Gospodinu Paladini je tijekom sudskog postupka nuđeno da proda svoj udio za 700.000 eura, koliko iznosi i procjena sudskog vještaka. On, naravno, može ostati suvlasnik u društvu i sudjelovat­i u investicij­i čija vrijednost prelazi sto milijuna eura. Druga je opcija da proda svoj vlasnički udjel mojim klijentima po spomenutoj cijeni. Ili nekom drugom, što mi se ne čini realnim – kaže Olujić.

 ?? ??
 ?? ?? PALADINI je tijekom sudskog postupka nuđeno da proda svoj udio za 700.000 eura, ali, naravno, može ostati i suvlasnik, kaže predstavni­k singapursk­og investitor­a
PALADINI je tijekom sudskog postupka nuđeno da proda svoj udio za 700.000 eura, ali, naravno, može ostati i suvlasnik, kaže predstavni­k singapursk­og investitor­a
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia