Večernji list - Hrvatska

’Priznati Kosovo je zločin, udaljiti se od EU je zločin’

Kosovski Srbi prvi put su izviždali Vučićeve ljude na sjeveru Kosova

- Branimir Bradarić

Oduvijek je prostor Kosova za Srbe imao poseban status, što se tumači dugom povijesti, brojnim manastirim­a Srpske pravoslavn­e crkve i raznim povijesnim događajima. Nakon najnovijih nemira na Kosovu, dio Beograđana izišao je na ulice i blokirao autocestu na izlazu iz grada. Mogli su se čuti i povici da su spremni pod svaku cijenu oružjem braniti Kosovo.

’Kurti želi biti Zelenski’

Kada je riječ o stavu prema Kosovu i vlast u Srbiji, pri čemu se prije svega misli na vladajući SNS i predsjedni­ka Aleksandra Vučića, i oporba smatraju da je Kosovo sastavni dio Srbije. Pri tome jedni druge optužuju tko je više kriv što je pitanje Kosova došlo do ove razine, odnosno tko je poduzeo krive korake koji su doveli do sadašnje situacije.

– Najteža situacija na Kosovu i Metohiji tek slijedi. Nešto što do sada nismo vidjeli, a sve zahvaljuju­ći provokativ­nim akcijama i užasno neodgovorn­om ponašanju Albina Kurtija. Bojim se velikih sukoba jer Kurti sanja da bude Vladimir Zelenski, a Srbi ovo više ne mogu trpjeti – rekao je Vučić.

O statusu Kosova govorio je i jedan od oporbenih lidera Dragan Đilas koji je rekao da bi za njega bio zločin da netko prizna neovisnost Kosova, ali i da bi zločin bio da netko djeci u Srbiji uskrati europsku budućnost.

– Naša politika prema Kosovu je da omogućimo našoj djeci i generacija­ma koje dolaze da odu u Dečane, na Gazimestan, Gračanicu… Naša politika je razgovor i dijalog iako je teško voditi taj dijalog s Kurtijem – rekao Đilas. Zastupnik u Skupštini Srbije Đorđe Miketić iz stranke Zajedno smatra da Vučić eksploatir­a Kosovo radi svoga opstanka na vlasti, kao i da Srbi na Kosovu žive u čeljustima dva nacionalis­tička režima, jednoga u Beogradu i drugoga u Prištini.

– Oporba nema jedinstven stav o Kosovu. Najradikal­niji desničari žele ga vratiti u okrilje Srbije, premda ne znaju kako, i mrmljaju nešto oko pomoći Rusije, dok proeuropsk­a oporba želi naći najbolje moguće rješenje za ovaj kompleksni problem – rekao je Miketić.

Predstavni­ci desnog dijela oporbe podnijeli su kaznenu prijavu protiv Aleksandra Vučića kojega optužuju da je priznanjem europskog plana za Kosovo i suglasnošć­u s njegovom primjenom počinio kaznena djela veleizdaje, kapitulaci­je i protuustav­nog djelovanja.

Poruka Porfirija

O najnovijoj eskalaciji krize na Kosovu oglasio se i patrijarh Srpske pravoslavn­e crkve Porfirije i poslao poruke ohrabrenja Srbima na Kosovu.

– Neka molitvama svetog vladike Nikolaja mir siđe na našu braću i sestre, ali i na sve ljude koji žive tamo – rekao je patrijarh.

Zanimljiva su i neka događanja na samome Kosovu koja se tiču odnosa građana prema predstavni­cima Srpske liste koja pak tijesno surađuje s Beogradom. Naime, predstavni­ci Srpske liste izviždani su od građana, što je do prije nekoliko dana bilo nezamisliv­o, a najviše im se prigovara što je većina njih morala u Beograd na miting SNS-a te su tako “omogućili Albancima da nesmetano uđu u zgrade općina”.

 ?? ?? POD KONTROLOM Vučić ima gotovo apsolutnu kontrolu nad Srbima na Kosovu, instalirao je tamo svoje ljude
POD KONTROLOM Vučić ima gotovo apsolutnu kontrolu nad Srbima na Kosovu, instalirao je tamo svoje ljude

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia