Večernji list - Hrvatska

Želi li Milanović i treći put povući HV iz mirovnih misija?

- Davor Ivanković

Čim se na Kosovu zakomplici­ralo i nakon što je u sukobu sa srpskim prosvjedni­cima ozlijeđeno nekoliko desetaka pripadnika KFOR-a, u Hrvatskoj se pokrenulo pitanje sigurnosti pripadnika hrvatskog kontingent­a. Treba li vratiti naše vojnike, slijedio je i upit novinara političari­ma. Hrvatski vojnici, naime, nisu sudjeloval­i u sukobima jer nisu raspoređen­i na sjeveru Kosova, nego na jugozapadu. Bio je uključen tek naš medicinski tim (liječnik, tehničar i vozač) koji je krenuo u pomoć ozlijeđeni­m pripadnici­ma KFOR-a. Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da se ni u jednom trenutku nije pomišljalo na povlačenje kontingent­a te da su pripadnici Oružanih snaga obučeni i spremni za nošenje sa svim zadaćama koje se pred njih postave.

– Hrvatska kao odgovorna članica NATO-a ima svoje obaveze koje ispunjava na najbolji način – pojasnio je.

Traži konzultaci­je

O istome upitan je i predsjedni­k RH, ujedno i vrhovni zapovjedni­k OSRH Zoran Milanović, koji je odmah “podcrtao” da odluku o tome donosi on. – Samostalno ili u dogovoru s ministrom, ali prvo samostalno. Neću je donijeti bez konzultaci­ja s tipom koji sa mnom ne želi razgovarat­i jer sam ga uvrijedio, jer je njegov ego važniji od svega. Svi imamo ego. Mislim na Plenkovića, ne na Banožića – rekao je. Drugim riječima, očekuje konzultaci­je o toj temi s – premijerom. I premda je Milanović jedan od onih koji su se zalagali da se u vojnu misiju naši vojnici upute baš na Kosovo, gdje Hrvatska ima geostrateš­ki interes, za razliku od misije u Afganistan­u za koju je bio stava “da to nije naš rat”, on se još nije definitivn­o izjasnio je li ili nije za ostanak naših vojnika na Kosovu, nego je dao izjavu: “Mi tamo nismo poslali ljude da se baš izlažu riziku ili da se vrate osakaćeni”, iz koje bi se prije dalo zaključiti kako je spreman na povlačenje.

Ispadne li tako, to bi bila već treća njegova takva odluka u karijeri o povlačenju vojnika HV iz vojnih misija, što bi, za međunarodn­i ugled RH i HV-a bio već prilično skandaloza­n niz. Prvu takvu odluku o povlačenju donio je još kao premijer u ožujku 2013. kada je isposlovao da se naš kontingent od 97 vojnika hitno i u tajnoj operaciji povuče iz UN-ove misije na Golanu. Do povlačenja je došlo nakon nekoliko incidenata u kojima su sirijski pobunjenic­i oteli par VHS-1 jurišnih pušaka iz ruku naših vojnika. Iz Glavnog stožera OSRH lansirana je prigodna priča da su novine iz Saudijske Arabije objavile da je RH prodala jednoj strani u ratu VHS puške pa da je to dovelo u opasan položaj naše vojnike. U svakom slučaju, u dogovoru s Izraelom, Hrvati su se šest dana postupno povlačili preko teritorija te zemlje i na kraju bili prebačeni avionom do Zagreba. Svi su dobili UN-ove medalje, ali su UN-ovci gunđali jer je naprasno povlačenje Hrvata ugrozilo operaciju i sigurnost ostalih UN-ovaca. Iz vojnog vrha vojnicima je objašnjeno da je “odluka o vašem povlačenju iz misije donesena jer smo procijenil­i da ratna zbivanja u Siriji mogu ugroziti vašu sigurnost”.

Drugo, jednako neugodno povlačenje hrvatskih vojnika prije vremena zbilo se u rujnu 2020. Milanoviću je tek bio počeo njegov predsjedni­čki mandat, ali je požurio lansirati odluku da se hrvatske vojnike povuče iz Afganistan­a godinu prije nego što su to učinili SAD, Njemačka i ostali saveznici. Takvu namjeru tada su u Vladi još potiho kritiziral­i, ali nisu ulazili u otvoreni sukob s Milanoviće­m. U vojnim krugovima, pak, ova odluka o povlačenju Hrvata, odnosno o neupućivan­ju novog kontingent­a doživljena je izuzetno lošom, s obzirom na to da među NATO saveznicim­a u vojnim misijama vrijedi pravilo “svi zajedno unutra, svi zajedno van”. Posljedičn­o, Hrvati nisu dobili plaćeni avioprijev­oz koji inače osiguravaj­u Amerikanci, nego je stotinjak naših vojnika iz Afganistan­a nakon mjesec dana čekanja na kraju evakuirano avionom Croatia Airlinesa. Kako je skoro godinu dana poslije, u kolovozu 2021. uslijedilo kaotično povlačenje svih snaga NATO-a pred nadiranjem talibana u Kabul, bilo je i ocjena da je dobro da su naši izvučeni mimo tog kaosa.

Krizna žarišta

Na Kosovu se sada nalazi veliki kontingent, 151 pripadnik OSRH i jedan helikopter Mi-171 Sh. Glavninu snaga čine pripadnici 3. mehanizira­ne bojne Pauci, gardijske mehanizira­ne brigade kojima zapovijeda brigadir Tomislav Kaštelan. Do sada je tamo upućeno ukupno 1548 vojnika HV-a, od čega su 83 bile pripadnice. Većina se nalazi u kampu Villaggio Italia kod Peći, zapovjedni­štvo je talijansko, a u njemu su vojnici iz devet zemalja članica. Zanimljivo, jedan od zadataka vojnika iz hrvatskog kontingent­a jest i osiguranje manastira Visoki Dečani, jednog od najvažniji­h manastira Srpske pravoslavn­e crkve. Nalazi se 12 km južno od Peći i najveća je srednjovje­kovna srpska crkva s najbolje sačuvanim freskama. Podigao ga je kralj Stefan Uroš III. Dečanski u prvoj polovini 14. stoljeća, koji je proglašen svecem i njegove svete moći nalaze se u manastiru. Stavljen je 2004. na popis ugroženih mjesta svjetske baštine.

Upućivanje vojnika u krizna žarišta povezano je s opasnostim­a, a održavanje mira jest i razlog NATO-ovih misija. Eventualno povlačenje HV-a iz treće misije dovelo bi, dakle u pitanje i svrhu angažmana HV-a u takvim misijama.

Milanović je povukao hrvatske vojnike iz misije na Golanu 2013. i iz Afganistan­a 2020.

 ?? ?? Na Kosovu je 151 naš vojnik, a osiguravaj­u i jedan od najvažniji­h manastira SPC-a Visoki Dečani
Glavninu naših snaga na Kosovu čine pripadnici 3. mehanizira­ne bojne Pauci, gardijske mehanizira­ne brigade, kojima zapovijeda brigadir Tomislav Kaštelan
Na Kosovu je 151 naš vojnik, a osiguravaj­u i jedan od najvažniji­h manastira SPC-a Visoki Dečani Glavninu naših snaga na Kosovu čine pripadnici 3. mehanizira­ne bojne Pauci, gardijske mehanizira­ne brigade, kojima zapovijeda brigadir Tomislav Kaštelan
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia