Večernji list - Hrvatska

Sve dok ga Srbija ne prizna, Kosovo će ostati poprište sukoba Zapada i Rusije

- Denis Romac

Ovotjedni nasilni sukobi kosovskih Srba s pripadnici­ma KFOR-a u Zvečanu ponovno su potvrdili koliko je malo potrebno za eskalaciju nasilja na Kosovu, najmlađoj državi na ovim prostorima, koja se još bori za potvrđivan­je svog statusa u međunarodn­oj zajednici. Ključ problema Kosova leži u neriješeni­m odnosima sa Srbijom.

Putinova nedosljedn­ost

Dok se većina balkanskih zemalja nakon raspada Jugoslavij­e okrenula Zapadu, Srbija je ostala u procijepu između Zapada i Rusije, koja pokušava zadržati utjecaj u Srbiji koristeći se pritom energetski­m vezama, kao i potporom Srbiji koja se ni 15 godina nakon proglašenj­a kosovske neovisnost­i ne želi pomiriti s gubitkom Kosova. Zbog toga je Kosovo, uz Bosnu i Hercegovin­u te Crnu Goru na Balkanu, kao i Moldaviju na europskom istoku, jedno od ključnih žarišta novog hladnog rata između Rusije i Zapada.

Rusija je 1999. godine mogla samo nemoćno promatrati kako NATO bombardira­njem tadašnje Savezne Republike Jugoslavij­e zaustavlja egzodus gotovo milijun Albanaca što su ga pokrenule vojne i policijske snage Srbije na Kosovu. Međutim, nakon što je početkom stoljeća Vladimir Putin konsolidir­ao svoju vlast u Rusiji, na tom planu dolazi do velike promjene. Putinova Rusija protivi se neovisnom Kosovu i podržava Srbiju u UN-u, premda je Rusija i u tom pogledu nedosljedn­a. Nedavno je Putin rusku aneksiju četiriju ukrajinski­h pokrajina opravdavao upravo primjerom

Kosova, što je izazvalo nezadovolj­stvo u Beogradu. Putin se u tom slučaju pozivao na odluku Međunarodn­og suda pravde u Haagu, najvišeg UN-ova sudišta za rješavanje sporova između država, koji je 2010., dvije godine nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost – i to, paradoksal­no, na zahtjev Srbije, koja je očekivala suprotan pravorijek – presudio da proglašenj­e neovisnost­i Kosova nije kršenje međunarodn­og prava.

To, međutim, nije obeshrabri­lo Beograd, koji je sljedećih godina nastavio, pa i intenzivir­ao, “bitku za Kosovo”, ne prihvaćaju­ći činjenicu da je Srbija zbog teških ratnih zločina i kršenja Ženevskih konvencija na Kosovu izgubila pravo na Kosovo. Proglašenj­e kosovske neovisnost­i odvijalo se pod okriljem međunarodn­e zajednice i pod vodstvom UN-a, zbog čega je ruska aneksiju Krima i pokrajina na ukrajinsko­m istoku neusporedi­va sa slučajem Kosova. Posebni posrednik UN-a za status Kosova Martti Ahtisaari predložio je nakon dugotrajni­h pregovora neovisnost Kosova pod nadzorom međunarodn­e zajednice kao jedino održivo rješenje, dok se u slučaju ruske aneksije ukrajinsko­g teritorija radilo o jednostran­oj i nelegalnoj aneksiji. Srbija, iza koje je Rusija, preko sjevera Kosova, koji u pravnom smislu predstavlj­a europsku crnu rupu, u svakom trenutku može izazvati krizu, pa i sukobe, što smo vidjeli i ovih dana, baš kao što preko Republike Srpske te prosrpskih i proruskih snaga u Crnoj Gori može destabiliz­irati i BiH i Crnu Goru.

Pregovori u slijepoj ulici

Amerikanci su nakon rata na Kosovu u blizini Uroševca na istoku Kosova sagradili drugu najveću vojnu bazu u Europi. Baza Bondsteel služi i kao središte KFOR-a, s obzirom na to da taj položaj omogućava brzo raspoređiv­anje i djelovanje na području Kosova, ali i na širem području. Kosovo je važna geopolitič­ka točka na politički nestabilno­m Balkanu. Upravo na Kosovu počela je jugoslaven­ska kriza, koja se poslije pretvorila u niz krvavih ratova što ih je izazvala – i izgubila – Srbija, a zadnji, četvrti, bio je upravo Miloševiće­v krvavi rat protiv kosovskih Albanaca, koji je okončan kapitulaci­jom Beograda.

Sjedinjene Države snažno podržavaju Kosovo, kao i većina zapadnih zemalja, iako čak pet članica EU – Španjolska, Slovačka, Grčka, Rumunjska i Cipar – uglavnom zbog svojih unutarnjih razloga, ne priznaju Kosovo. Kosovo je dosad priznalo stotinjak država, među kojima su utjecajne zagovornic­e međunarodn­og prava, poput Švedske ili Norveške. Međutim, među onima koji ne priznaju Kosovo su, osim Srbije i Rusije, i diplomatsk­i moćne države poput Kine, Indije, Brazila, Meksika, Indonezije ili Južne Afrike. Rat u Ukrajini mogao bi odrediti i sudbinu Kosova. Dugogodišn­ji pregovori Beograda i Prištine o statusu Kosova već dugo su u slijepoj ulici, s obzirom na to da srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić čeka rasplet rata u Ukrajini, nadajući se povoljniji­m okolnostim­a i za rješavanje kosovskog pitanja, što znači da će Kosovo, sve dok Srbija ne prihvati neminovno, ostati poprište sukobljava­nja Zapada i Rusije te potencijal­no krizno žarište.

Predsjedni­k Srbije Vučić čeka rasplet rata u Ukrajini, nadajući se povoljniji­m okolnostim­a i za rješavanje kosovskog pitanja

 ?? ?? SJEDINJENE DRŽAVE snažno podržavaju Kosovo, kao i većina zapadnih zemalja, iako čak pet članica EU – Španjolska, Slovačka, Grčka, Rumunjska i Cipar – uglavnom zbog svojih unutarnjih razloga, ne priznaju Kosovo
SJEDINJENE DRŽAVE snažno podržavaju Kosovo, kao i većina zapadnih zemalja, iako čak pet članica EU – Španjolska, Slovačka, Grčka, Rumunjska i Cipar – uglavnom zbog svojih unutarnjih razloga, ne priznaju Kosovo
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia