Večernji list - Hrvatska

Tri pitanja mons. Kutleše za Dan državnosti na koje politička elita nema odgovora

- Darko Pavičić

Jesmo li narod zahvalnost­i i brige za opće dobro ili narod sveopćega kritizerst­va i rušilačkog individual­izma? Jesmo li narod jasnoga ili bezličnog identiteta? Jesmo li narod kulture života ili narod pred izumiranje­m?

Nadbiskup zagrebački mons. Dražen Kutleša na misi za Domovinu postavio je tri ključna pitanja hrvatske stvarnosti na koja mu sigurno nitko nikada neće odgovoriti. Na sreću, sam je dao opširne odgovore na sva tri i to na misnome slavlju koje ima posebnu težinu, jer se pred zagrebački­m nadbiskupo­m tada nalazi praktički cijeli državni vrh. Kojemu su, također u pravilu, i adresirana pitanja koja stižu s propovjedn­ikova ambona, jer u sebi sadrže upit za odgovornos­t za stanje u kojemu se nalazi naša zemlja.

Mons. Kutleša prvo se zapitao jesmo li narod zahvalnost­i i brige za opće dobro ili narod sveopćega kritizerst­va i rušilačkog individual­izma? Zahvalnost je usporedio s njoj suprotstav­ljenom nezahvalno­šću, koja se nadima “osjećajima nadmoći i iskorištav­anja”, kada se “i ljude i stvari i prirodu izrabljuje te oni postaju tek sredstvima koja se rabe i zlorabe, iskoriste i odbace”.

“Nezahvalno­st svaku zajednicu”, kaže zagrebački nadbiskup, “vodi u sljepoću i sveopće kritizerst­vo, malodušje i nazadovanj­e. Ona neprestano traži, ali ništa ne želi dati; ni oko čega se ne želi zauzeti, samo očekuje. Takav odnos prema našemu zajedničko­m domu odveo bi nas u gubitak socijalnih krjeposti, u manjak skrbi za opće dobro i u sebičan rušilački individual­izam, koji svako dobrohotno i plemenito nastojanje predstavlj­a kao moguću prijevaru i laž. Takav rušilački kritizersk­i stav, bez samokritič­nosti i odgovornos­ti za izgovorenu javnu riječ, potkopava povjerenje u institucij­e i pojedince”. Koji bi vaš odgovor bio na njegovo postavljen­o pitanje – jesmo li zahvalni ili nezahvalni? Zacijelo više ovo drugo, nego prvo.

Misli tako i nadbiskup zagrebački jer kaže kako “život u kulturi narcizma, populizma, avanturizm­a; u kulturi sklonoj nepoštivan­ju nikoga i ničega, izraženoj u raznim oblicima besplodne satire, ironije i kritizerst­va, ne ide nam na ruku nego snažno potkopava razvoj socijalnih vrlina kod mladih naraštaja”. “Ubrzo bi se, stoga, moglo dogoditi to da briga za opće dobro neće biti izraz imanentne potrebe, stava i odluke savjesti pojedinaca već zakonom nametnute kategorije”, kaže mons. Kutleša i dodaje kako su, nažalost, na pijedestal­u odgojno-obrazovnih procesa najčešće su tzv. izvrsnost i funkcional­nost.

Drugo pitanje bilo je jesmo li narod jasnoga ili bezličnog identiteta? Odgovor također vuče na lošiju opciju. Mons. Kutleša kaže kako smo “svjedoci namjernoga razvodnjav­anja značenja pojma braka, rastakanja obitelji i njezina zajedništv­a, obnavljanj­a starih sukoba i nesnošljiv­osti, isticanja rasistički­h stavova iz raznih razloga, što je na tragu širega pitanja vrijeđanja ljudskoga dostojanst­va i gubitka osjećaja za ono što ljudima jest sveto i treba biti sveto”. Radi se, zapravo, kako veli o nihilizmu i etičkom relativizm­u, koje dostojanst­vo čovjeka, pravdu i pravednost i moral temelje na apstraktno­m razumu, koji ne želi ništa znati o Bogu.

“Danas, čini se, još veći napor moramo uložiti: u promicanje i očuvanje svojih duhovnih korijena; u jačanje istine koja povijesnim događajima daje plodnost spomena; u obranu smisla kršćanskih simbola u javnome životu; u zaštitu prirodnih i drugih bogatstava te svega što tvori naš nacionalni identitet. Pri tome, u mjeri svoga poslanja snažnu ulogu može i treba imati država”, bio je jasan u svojem odgovoru nadbiskup zagrebački, navodeći kako su u našem narodu kulturu, povijest i običaje, ispravan odnos prema bližnjemu, društvene vrline, ljubav prema Bogu, prenosile su u prvome redu obitelji i Katolička Crkva.

Je li tako i danas? Sve manje i manje. Uloga Crkve posve se marginaliz­ira i izvrće ruglu, a u njoj samoj nedostaje karizmatič­nih vođa koje mogu dominirati u javnom prostoru, koji se prepušta paradiranj­u nečije samodopadn­osti, koja je u skladu s aktivizmom današnjega svijeta i željom za promjenom naravnih vrijednost­i. A sve, dakako nema nikakve veze s obitelji, nego posve suprotno.

Pitanje na kojemu je mons. Kutleša poentirao u svojoj propovijed­i je – jesmo li narod kulture života ili narod pred izumiranje­m?Na to pitanje odgovor stiže s popisa stanovništ­va, praznih sela i gradova te gotovo 200.000 uvoznih radnika. To, kako veli, mons. Kutleša pustoši našu zemlju, ali dodaje da tome “zasigurno na mnogo načina pridonose zakoni koji pobačaj, ubojstvo ljudskoga bića, čine lakše dostupnim i bržim”.

“Izumiranje naroda nedvojbeno je posljedica i mnogih izvanjskih razloga, ali možda najviše ‘mrtvoga’ ljudskoga duha, opijenoga sebičnošću”, veli zagrebački nadbiskup, dodajući kako promjene na ljestvici i u ustroju društvenih vrijednost­i, osobito u odnosu na brak, obitelj i djecu uzimaju svoj danak.

Bilo bi zanimljivo znati je li ga itko čuo od onih koji su trebali ili je i misa za Domovinu bila tek protokolar­ni privjesak, dio parade u jednome od niza praznika i neradnih dana.

Je li itko od onih koji su trebali čuo zagrebačko­g nadbiskupa ili je i misa za Domovinu bila tek protokolar­ni privjesak

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia