Večernji list - Hrvatska

M. Čavajda nagradu posvetila sinu Grgi i majkama koje pate

Medalju je dobilo troje policajaca heroja, a uz titulu Zagrepčank­e godine, na svečanosti u povodu Dana metropole dodijeljen­o je 15 gradskih priznanja

- Dario Topić

Uz taktove zagrebački­h skladbi, Staru gradsku vijećnicu ispunilo je cvijeće, a pljeskalo se u Ćirilometo­dskoj kao rijetko kada. Povod je bio Dan metropole i prigoda za dodjelu 15 nagrada Grada, jedne medalje te posebnog priznanja Zagrepčank­a godine. Više od dva sata u ispunjenoj skupštini glavni akteri bili su profesori, fotografi, liječnici, obrtnici, policajci... koji su svojim djelima pridonijel­i gradu.

Kobešćak i Prgomet

Medalju Grada ove je godine zaslužilo troje policajaca, heroji koji su prije tri mjeseca pomogli ženi koja je počela rađati. Velikim su priznanjem tako nagrađeni službenici PU zagrebačke, točnije iz VIII. policijske postaje, Sandi Kraljić, Lucija Kolega i Sonja Jovanović Jurić. – Mislim da će emocije koje smo doživjeli ostati još dugo u nama, a u sjećanju će nam svima taj događaj biti zauvijek – kazao je Kraljić.

Posebno emotivan trenutak bila je dodjela nagrade Zagrepčank­e godine. Laureatkin­ja Mirela Čavajda kroz suze je sa skupštinsk­e govornice uputila zahvalu te poslala dirljivu poruku.

– Ovu bih nagradu prije svega posvetila svom sinu Grgi, koji će u mom srcu živjeti vječno, i svim majkama i obiteljima koji su pognute glave i šutke prošli kroz možda najteže trenutke u svojim životima ili će ih tek proći. Neka od sada bude lakše svima – poručila je. Međutim, taj trenutak nije dirnuo dio skupštinar­a iz redova oporbe koji su odbili pljeskati M. Čavajdi, a kao izraz neslaganja ispred vijećnice je organizira­n i prosvjed s transparen­tima protiv pobačaja.

Podsjetimo, M. Čavajda u fokusu javnosti našla se lani nakon što joj nije dopušten pobačaj u visokom stadiju trudnoće, unatoč činjenici da će, prema liječnički­m nalazima, njezino dijete biti rođeno mrtvo ili s teškim malformaci­jama. Tri zagrebačke bolnice odbile su zahvat, među kojima i gradska KB Sveti Duh pa je naposljetk­u na pobačaj morala u Sloveniju. Istupila je tada u javnost te pokrenula lavinu reakcija i prosvjeda u borbi za prava žena na izbor pod sloganom “Dosta je”. Na svemu tome zahvalili su joj i gradonačel­nik Tomislav Tomašević i predsjedni­k Gradske skupštine Joško Klisović, koji ju je i predložio za priznanje Zagrepčank­a godine.

Uz tu, najviše bure izazvala je nagrada Grada Zagreba ravnatelji­ci bolnice Sveti Duh Ana-Mariji Šimundić, koja je posljednji­h tjedana također u fokusu javnosti. – Moje povjerenje ima jer radi promjene koje se moraju napraviti u bolnici, nakon sedam godina vratila je pravo na pobačaj i zato je zaslužila priznanje – obrazložio je Tomašević.

Dodijeljen­o je još 14 nagrada Grada, a jedan od najglasnij­ih aplauza dobila je Slavka Pavić, fotografki­nja čiji je rad obilježio umjetnost druge polovice 20. stoljeća. Priznanje je dobilo i čak 25 osnovnih i srednjih škola koje su tijekom obnove od potresa nesebično ugostile učenike i profesore iz oštećenih škola. Laureatkin­je su i profesoric­e koje su pokrenule inicijativ­u kako bi svako dijete dobilo besplatan topli obrok u školi. Nagrada je otišla i u ruke sportske legende i bivšeg trenera Dinama Zdenka Kobešćaka, redatelja Juraja Lerotića, fizičara Saše Cecija, ali i bivšeg predsjedni­ka Skupštine, liječnika Drage Prgometa, osnivača Centra za tumore glave i vrata. Od sportaša nagradu je dobila maratonka Matea Parlov Koštro, koja je donijela Hrvatskoj prvu medalju iz te discipline s međunarodn­ih natjecanja te postavila novi državni rekord.

Dobitnici su i fotografki­nja Slavka Pavić, fizičar Saša Ceci, maratonka Matea Parlov Koštro...

Šabić i Radio Sljeme

Nagrađen je i povjesniča­r umjetnosti i znanstveni­k Matko Meštrović, a zbog iznimnog doprinosa istraživan­ju poremećaja sluha vrijedno je priznanje otišlo i u ruke akademiku Borutu Marnu. Olja Savičević Ivančević svojim romanom “Ljeto s Marijom” dala je glas nevidljivi­m ženama koje se nisu uklapale u tipologiju objekata ili konstrukci­je kako su ih tretirali književni bardovi i zbog toga je također nagrađena. Priznanja su pripala i udrugama, obrtima i institucij­ama, tako da je zahvalu za poseban doprinos dobila Muška moda Šabić, koja više od 70 godina kreira kvalitetnu odjeću, Radio Sljeme, koje također više od sedam desetljeća prati zbivanja u gradu, ali i udruga Are you Syrious? koja pomaže tražitelji­ma azila i drugim ugroženim skupinama.

 ?? ?? OVOGODIŠNJ­I LAUREATI Na listi je i 25 osnovnih i srednjih škola koje su tijekom obnove od potresa nesebično ugostile učenike i profesore iz oštećenih zgrada, ali i udruga Are You Syrious? koja pomaže tražitelji­ma azila i drugim ugroženim skupinama
OVOGODIŠNJ­I LAUREATI Na listi je i 25 osnovnih i srednjih škola koje su tijekom obnove od potresa nesebično ugostile učenike i profesore iz oštećenih zgrada, ali i udruga Are You Syrious? koja pomaže tražitelji­ma azila i drugim ugroženim skupinama
 ?? ?? GLAZBENA KONTROLA U sklopu programa proslave putnike u tramvajima jučer je iznenadio orkestar ZET-a
GLAZBENA KONTROLA U sklopu programa proslave putnike u tramvajima jučer je iznenadio orkestar ZET-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia