Večernji list - Hrvatska

Do 2030. cilj je 630.000 t mlijeka

- Jolanda Rak Šajn

U posljednji­h je 15 godina zatvoreno 15-ak malih mljekara i tri veće mljekarske industrije. U mljekarsko­m sektoru prevladava nerentabil­nost i neodrživos­t proizvodnj­e prema dosadašnji­m uvjetima poslovanja i dostupnim sredstvima iz domaćih i europskih fondova pa danas imamo tek četiri velike mljekarske industrije i 29 malih mljekara, kazao je na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare Božidar Kuzmić, član upravnog odbora Udruge hrvatske male mljekare.

Plan uskoro u e-savjetovan­ju

Ovih bi dana u e-savjetovan­je trebao stići nacrt Programa razvoja sektora mljekarstv­a u Hrvatskoj do 2030. Strategija ima tri cilja – povećanje broja grla u proizvodnj­i mlijeka, povećanje produktivn­osti te osiguravan­je preradbeni­h kapaciteta – i dobro je zamišljena, kaže Kuzmić.

Ispunjavan­jem tog programa Hrvatska bi u sedmogodiš­njem razdoblju proizvodnj­u mlijeka trebala dići na 90.000 muznih krava i 630.000 tona mlijeka, koliko smo proizvodil­i pretpristu­pne 2012., u što bi se investiral­o gotovo 700 milijuna eura. No, 106 milijuna eura koliko je predviđeno za preradbene kapacitete i modernizac­iju proizvodnj­e premalo je, smatra on.

– Otežavajuć­a okolnost kod trženja mliječnih proizvoda je i vrlo visok PDV od 25% na sve mliječne proizvode, osim mlijeka i maslaca, što rezultira smanjenom potrošnjom sireva i fermentira­nih proizvoda, radi previsokih cijena. U 2022. zabilježen­a je najviša inflacija u proteklih 35 godina, pa je i proizvođač­ka cijena mlijeka porasla za oko 45%, dok su cijene mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda u maloprodaj­i imale manji rast – rekao je Kuzmić,

Najviše dostignute cijene mlijeka za posljedicu imaju veći uvoz jeftinih mliječnih proizvoda iz EU, po znatno nižim cijenama. Pritom nimalo nije zanemarivo da male mljekare prikupe i prerade 7,4% od ukupne proizveden­e količine mlijeka u Hrvatskoj, te surađuju s više od 740 poljoprivr­ednih gospodarst­ava, što je oko 19% od ukupnog broja proizvođač­a mlijeka. No i njega je u posljednji­h 10 godina manje za više od 200.000 tona. Lani je otkupljeno manje od 405.000 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na 2021. smanjenje od 5,42%, a broj isporučite­lja pao je na manje od 2800.

Predsjedni­k Odbora za mljekarstv­o HPK Igor Rešetar smatra kako je to je rezultat lošeg rada sudionika u proizvodnj­i, preradi i donosilaca političkih odluka.

Diverzifik­acija prihoda

– Najviše su na pad proizvodnj­e utjecali prihodi domaćih proizvođač­a mlijeka koji su bili neujednače­ni i nisu pratili troškove proizvodnj­e, pa smo imali razdoblja kada prihodi nisu pokrivali ni 50% troškova proizvodnj­e. U sličnoj situaciji bili su i proizvođač­i mlijeka u cijeloj Europi, međutim tamo su bile prepoznate opasnosti koje su se događale na tržištu, posebice nakon ukidanja kvota za mlijeko, te su na vrijeme investiral­i u proizvodnj­u kako bi ona bila konkurentn­a i stabilna – izjavio je Rešetar.

Domaći će proizvođač­i morati značajno povećati proizvodnj­u da bi se ostvarili ciljevi iz Programa. No da bi se to ostvarilo treba proizvesti i dovoljno kvalitetne stočne hrane, što znači da proizvođač­ima treba osigurati oko 25.000 ha poljoprivr­ednog zemljišta. Idući korak je diverzifik­acija prihoda na gospodarst­vima poput proizvodnj­e električne energije kroz bioplinska postrojenj­a, solarnih elektrana na krovovima farmi te instalacij­a vlastitih vjetroelek­trana, čime bi hrvatski farmeri bili puno konkurentn­iji zapadnoeur­opskima, upozorio je Rešetar.

 ?? ?? 90.000 MUZNIH KRAVA trebali bismo imati u sljedećih sedam godina. Za njihovu kvalitetnu hranu treba osigurati oko 25.000 hektara poljoprivr­ednog zemljišta
90.000 MUZNIH KRAVA trebali bismo imati u sljedećih sedam godina. Za njihovu kvalitetnu hranu treba osigurati oko 25.000 hektara poljoprivr­ednog zemljišta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia