Večernji list - Hrvatska

Ovakvu priliku Hrvatska i Split više nikada neće imati

Ekonomski izračuni govore da bi Hrvatska trebala organizira­ti Europske igre, kontinenta­lnu inačicu Olimpijski­h igara, koje će svoje treće izdanje doživjeti u Krakovu

- Dražen Brajdić

U glavnom gradu Azerbajdža­na Bakuu održava se Svjetsko prvenstvo u tekvondou uz sudjelovan­je 955 sportaša i sportašica iz 144 zemlje svijeta. Velebnost Kristalne dvorane, izgrađene primarno za Euroviziju, podsjetila nas je na prve Europske igre koje su održane upravo ovdje 2015., kada su u ovom spektakula­rnom zdanju održana natjecanja u boksu, karateu, tekvondou, mačevanju i odbojci.

Baku je bio prvi domaćin

A to i činjenica da nekoliko sjajnih, ponajprije splitskih tekvondaša ovdje konkurira za svjetska odličja, podsjetila nas je pak na inicijativ­u HOO-a da se sljedeće Igre održe upravo u Splitu. Ovogodišnj­e će se održati u Krakovu uz sudjelovan­je oko 150 hrvatskih sportaša među kojima će biti i oni koji će upravo na ovim Igrama loviti i kvalifikac­ijske bodove za Pariz 2024.

Inače, prve Europske igre okupile su skoro 6000 sportaša iz 50 zemalja koji su se natjecali u 30 sportova uključujuć­i i 16 olimpijski­h, a u njih 12 dometi su bodovani za olimpijsku vizu. A natjecanja su se održavala na 18 borilišta pri čemu ih je pet novoizgrađ­eno, a to su bili gimnastičk­a arena, BMX park, centar za vodene sportove, centar za streljaštv­o i nacionalni stadion. Na tim igrama Hrvatsku je predstavlj­alo 106 sportaša (59 plus 47), a barjaktari su bili streljačic­a Snježana Pejčić (otvaranje) i boksač Josip Bepo Filipi (zatvaranje).

Druge Europske igre udomio je Minsk uz sudjelovan­je oko 4000 sportaša iz 50 zemalja, a 10 sportova nudilo je mogućnost osvajanja olimpijski­h bodova.A Bjelorusi su natjecanja organizira­li u postojećim sportskim objektima koje je trebalo renovirati. Bio je to prozor u svijet za još jednu relativno zatvorenu zemlju. Hrvatska je na drugim Igrama nastupila s ukupno 45 sportaša i sportašica (30+15) u 12 sportova. Osvojeno je osam odličja, a na svečanosti otvaranja zastavu je nosio boksač Damir

Plantić, a na zatvaranju karataš Ivan Kvesić.

Jasno je da Hrvatska ne može kandidirat­i za Olimpijske igre jer takvu infrastruk­turu nema, ali može za europsku inačicu Olimpijski­h igara koje mogu donijeti brojne benefite. Od obnove, dogradnje ili izgradnje infrastruk­ture do poticaja hrvatskim sportašima da u predolimpi­jskoj godini budu što uspješniji u lovu na kvalifikac­ijske bodove za Olimpijske igre 2028.

No puno značajnije od olimpijski­h bodova jest ono što bi te igre mogle značiti za Split i okolicu. A što bi to bilo, najbolje će vam reći stariji Splićani koji pamte obnovu grada i izgradnju poljudskog stadiona i velike dvorane na Gripama, bazena, uređivanje teniskih terena za potrebe Mediterans­kih igara održanih 1979.

A još bolje će vam nešto o tome reći stariji Zagrepčani koliko su oni i njihov grad dobili organizaci­jom Univerzija­de, svjetskih studentski­h igara, 1987. godine. Osim niza sportskih objekata, među kojima su se isticali Cibonina dvorana, bazen za Savi, jarunska veslačka staza .... obnovljeno je gradsko ruho, pa tako i središnji zagrebački trg. A o tome kakav je posjet Zagrebu imao efekt u svijesti tisuća studenata, budućih intelektua­laca iz cijelog svijeta da se i ne govori.

No vratimo se mi Splitu i prilici da u Europi obnovi svoj imidž “najsportsk­ijeg grada na svitu” i da među mlađim naraštajim­a ne bude poznat samo po festivalu elektronsk­e glazbe Ultra.Na temelju prezentaci­je elaborata o ekonomskoj opravdanos­ti projekta “Europske igre Split 2027.”, Vijeće HOO-a je 20. travnja prihvatilo kandidatur­u Grada Splita za domaćina tog multisport­skog događaja. Procjenu gospodarsk­ih učinaka izradili su stručnjaci iz konzultant­ske tvrtke Price Waterhouse Coopers Hrvatska koji su niz izravnih i neizravnih učinaka potkrijepi­li brojčanim prikazom.

A organizaci­ja najvećeg višesports­kog događaja ikad održanog u Hrvatskoj – koji bi podrazumij­evao oko 7000 sportaša i oko 2000 pratećih osoba – ukupno bi stajala 57,6 milijuna eura, ali bi donijela ekonomske benefite. Izravni prihodi (novac od sponzora, Europskih olimpijski­h odbora, prodaje ulaznica i licenciran­ih proizvoda) procijenje­ni su na 26,1 milijun eura. A mogući neizravni ekonomski učinci projekta na gospodarst­vo, dobrim dijelom i iz oko 155.000 dodatnih noćenja, iznosili bi 57,8 milijuna eura, što bi značilo da bi zemlja organizato­r na koncu završila u plusu od oko 26,3 milijuna eura. Uz sve ove kvantifici­rane, ističe se i niz nekvantifi­ciranih učinaka na društvo, okoliš i sport.

Pismo namjere Vladi

A za sportsku infrastruk­turu, bez stadiona u Poljudu i Spaladium Arene koji su u zasebnom investicij­skom projektu, predviđeno je izdvajanje oko 2,8 milijuna eura, ali u iduće tri godine, nikako odmah.

Sve to što smo vam naveli stoji u pismu Splitskog kluba olimpijaca, koje potpisuje predsjedni­k Milivoj Bebić, nekad najbolji vaterpolis­t svijet, upućenom Vladi Republike Hrvatske i njezinu predsjedni­ku Plenkoviću. Vjerojatno je da takvo pismo na svom stolu ima i splitski gradonačel­nik Puljak koji nikako ne bi smio reagirati u stilu “zašto bih ja to radio ako će to možda biti nečiji tuđi mandat”.

A zacijelo bi bilo korisno da se vladajući splitski, ali i državni političari prisjete prezentaci­je prof. dr. sc. Tomislava Globana na konferenci­ji “Ekonomski i društveni učinci organizaci­je velikih sportskih natjecanja”. Taj ekspert sportske ekonomike istaknuo je da je trošak organizaci­je Mediterans­kih igara bio tadašnjih 300 milijuna USD i da to ulaganje od prije 44 godine danas vrijedi 1,25 milijardi USD. Investicij­a u zagrebačku Univerzija­du (1987.) bila je pak oko tadašnjih 800 milijuna USD koji, ako ih prevedemo u današnju kupovnu snagu, vrijede 2,2 milijarde USD.

Kad je u pitanju organizaci­ja Europskih igara u Hrvatskoj, trenutačno ima raznih struja. Jedni su za, drugi protiv premda mnogi od tih protivnika i ne znaju što su to Europske igre. A bila bi šteta za Hrvatska ne iskoristi trenutak – dok je Zlatko Mateša jedan od najutjecaj­nijih ljudi europskih olimpijski­h odbora – jer ovakvu priliku više nećemo imati. Uostalom, da su drugačije razmišljal­i tadašnji državni i gradski čelnici, Hrvatska nikad ne bi imala Mediterans­ke igre i Univerzija­du.

Hrvatska je na drugim Igrama nastupila s ukupno 45 sportaša i sportašica u 12 sportova

 ?? ?? STADION U POLJUDU arhitekton­ska je ljepotica koja čezne za ušminkavan­jem i novim ruhom, a Europske igre za to bi bile idealna prilika
STADION U POLJUDU arhitekton­ska je ljepotica koja čezne za ušminkavan­jem i novim ruhom, a Europske igre za to bi bile idealna prilika
 ?? ?? KRISTALNA DVORANA u Bakuu izgrađena je za potrebe Eurovizije 2012., ali je naveliko korištena i za Europske igre 2015.
KRISTALNA DVORANA u Bakuu izgrađena je za potrebe Eurovizije 2012., ali je naveliko korištena i za Europske igre 2015.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia