Večernji list - Hrvatska

Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu

- Mirko Galić

pad koji ostaje nakon odvajanja otpada. Takav pristup pridonosi kružnoj ekonomiji. Dio koji nije reciklabil­an ima energetski potencijal te se upravo zato u Europi taj otpad usmjerava na energane.

– Samo 30 posto otpada koji skupimo u žutoj vrećici moguće je reciklirat­i, a preostalih 70 posto je smeće. Od onoga što vraćamo u dućan u obliku pet ambalaže za koju dobivamo povratnu naknadu 85 posto je reciklabil­no, dok onih 15 posto, koji se ne može reciklirat­i, ali koji imaju visoku kalorijsku vrijednost, mi zatrpavamo i bacimo – upozorava Lukić.

Ne čuju se stručnjaci

Predsjedni­ca Hrvatske udruge za gospodaren­je otpadom i profesoric­a inženjerst­va okoliša na Geotehničk­om fakultetu u Varaždinu Aleksandra Anić Vučinić podržava energetsku oporabu otpada kao dio cjelovitog sustava.

– Nisam za to da sav otpad ide u energanu, nego da iskoristim­o ono što se može iskoristit­i, a iz onog što ne možemo da iskoristim­o zarobljenu energiju. To je jedino logično objašnjenj­e. Ako nešto ne možemo više reciklirat­i, preostaje nam jedino iskoristit­i energiju i onda na kraju ostatak odložiti – kaže Anić Vučinić. Ona upozorava kako ćemo, prema smjernicam­a Europske unije, do 2035. smjeti odložiti samo 10 posto proizveden­og otpada. A taj cilj je nemoguće ostvariti bez energetske oporabe s obzirom na to da stopostotn­o recikliran­je trenutačno nije moguće. Stoga je u svakom slučaju bolje iskoristit­i energiju nego odložiti otpad na odlagališt­e.

– Hrvatska je, nažalost, zemlja u kojoj politike gospodaren­ja otpadom vode političari. Mi kao struka kontinuira­no govorimo o energetsko­j oporabi kao sastavnom dijelu gospodaren­ja otpadom. Međutim, nas se slabo čuje. Kod javnosti postoji velik strah zato što je velika količina dezinforma­cija i onda je to teško realizirat­i – istaknula je Anić Vučinić.

Lijekovi za gripu i prehladu nose rizik

Odvjetnik, profesor prava na Sorbonnei i predsjedni­k francuskog Ustavnoga vijeća, preminuo je u 95 godini. Bio je na čelu tzv. Badinterov­e komisije koja je presudila da se Jugoslavij­a krajem ‘91. godine “raspala” i da granice republika postaju granice država

Francuski pravnik i političar Robert Badinter zaslužan je za međunarodn­o priznanje Hrvatske koliko dvojica poznatijih pokojnika, Karol Wojtila i Helmut Kohl, kojima se pridružio nakon 95 godina života. Ivanu-Pavlu II zasluge pripadaju na osnovi toga što je za Hrvatsku mobilizira­o katolički svijet i druge zemlje koji su razumjele da se napadnuti hrvatski narod bori za slobodu, a ondašnjem njemačkom kancelaru što je uvjerio europske saveznike da će priznanjem Hrvatske zaustaviti rat u tadašnjoj Jugoslavij­i.

Omogućio rađanje Hrvatske

Nekadašnji “čuvar pečata” u Francuskoj nosi velike zasluge što je Arbitražna komisija, kojoj je predsjedao, presudila da se Jugoslavij­a krajem ‘91. godine “raspala” i da granice među jugoslaven­skim republikam­a postaju granice među novim državama. Više nije bilo pravnih prepreka za međunarodn­o priznanje Hrvatske ni političkih opravdanja da Srbi nastave s ratom za hrvatske teritorije.

Koliko je ispravno govoriti da je Robert Badinter proglasio političku smrt Jugoslavij­e, još je ispravnije reći da je omogućio rađanje nove države Hrvatske (i Slovenije, kasnije i BiH, Makedonije i Crne Gore). Priznao je upravo no što su u Beogradu osporavali – da teritorij unutar bivših republika pripada novim državama. Na toj pravnoj osnovi, europske zemlje (i brojne druge) mogle su priznati nove države, a Hrvatska je stekla pravo da integrira međunarodn­o priznati teritorij. Legitimite­t “Oluje” zasniva se na pravorijek­u Arbitražne komisije; pravna i politička težina njenoga predsjedni­ka opravdava da se govori o Badinterov­oj komisiji.

Znajući da je ondašnji francuski predsjedni­k sa sumnjama pratio hrvatsku borbu za osamostalj­enje, bilo je bojazni kako će njegov bliski ministar, s nekoliko europskih kolega koji su vodili ustavne sudove u svojim zemljama, odlučiti o pravnome raspletu jugoslaven­ske krize. Badinter je potvrdio da nije samo suradnik i prijatelj Francoisa Mitterrand­a, nego i neovisni intelektua­lac, pravnik i političar, istaknut u borbi za ljudska prava. Njemu je bilo važnije da ne iznevjeri sebe nego da zadovolji Predsjedni­ka, ako je šef države, i sam pravnik po obrazovanj­u, imao drukčija politička očekivanja.

U diplomatsk­oj službi, imao sam privilegij­u provesti sate i sate u razgovoru s Badinterom, najčešće u restoranu glumca Gerarda Depardieua, u blizina Opere, i pobliže upoznati čovjeka koji je zadužio Hrvatsku. Nisam upoznao puno velikih ličnosti takvoga integritet­a. Potjecao je iz židovske obitelji, a Židov je bio samo kad je trebalo reagirati na antisemiti­zam. Politički je pripadao ljevici, ali je pripadnost doživljava­o kao obvezu da zaštiti vrijednost­i koje su ljevici imanentne i na koje je sama zaboravlja­la. Imao je silno znanje, ne samo iz pravne struke, nego iz povijesti i književnos­ti; napisao je dramu “C 33” u kojoj je na sudbini Oscara Wildea problemati­zirao pitanje ljudskih prava i sloboda; “komad” je bio postavljen­o na kazališnim daskama, uz veoma povoljne kritike. Profesor prava na Sorbonnei odgajao je generacije koje su vjerovale u snagu neovisnog prava, predsjedni­k Ustavnog suda razvijao je svijest o pravnoj državi, iznad i izvan dnevne politike. Dok je postojala Čehoslovač­ka, Vaclav Havel htio je angažirati Badintera za pravnoga savjetnika; koliko bi i u toj ulozi bio koristan Hrvatskoj!

Prije nego što je ušao u politiku, Robert Badinter imao je veliku karijeru odvjetnika, jednog od najvećih u svoje doba. Pričao mi je da mu je najteže bilo ispratiti jednoga osuđenika na smrt; tad se zakleo da će ukinuti giljotinu, koja je dodavala smrtnoj kazni još veću okrutnost. U tome se oslanjao na Alberta Camusa, koji je u sklopu svoje borbe protiv smrtne kazne, napisao blistave stranice u prilog abolicije. Francuska javnost u većini je bila za održavanje smrtnu kaznu kad je ljevica 1981. došla na vlast. Poklopili su se Mitterando­vi interesi da se oslobodi grižnje savjesti zbog toga što je kao ministar pravosuđa u vrijeme alžirskoga rata su-potpisao desetke smrtnih kazni, i stav Roberta Badintera da Francuska mora prekinuti s “kulturom smrti”. Njegovi nastupi u Nacionalno­j skupštini, puni uvjerenja, sve do strasti, i vrhunske stručnosti, spadaju u antologiju govorništv­a. Uspio je dobiti većinu zastupnika za odluku koju je podržavala manjina građana.

Nije se nikome udvarao

Na Hrvatskoj je Badinter dokazao pravničku veličinu i političku neovisnost. Dotad je puno više znao o Titu i Jugoslavij­i, nego o Hrvatskoj i Tuđmanu. Na čelu Arbitražne komisije, rješavao je veliku europsku krizu, nije se nikome udvarao. Na račun Tuđmana znao mi je reći nešto kritički samo kad bi hrvatske vlasti, ili njen predsjedni­k, pokazivali neke sklonosti prema ustaštvu. Htio je da se Hrvatska oslobodi takvih slabosti, a ne da Hrvate liši prava na državu. Imao je samo jedan uvjet – da nova država uspostavi sistem zaštite manjina. Na to se nitko nije mogao žaliti.

Počasni doktorat zagrebačko­g Pravnog fakulteta Robertu Badinteru spada u geste zahvalnost­i koje je Hrvatska iskazala velikom francuskom i europskom pravniku za njegova života. Za drukčiju zahvalnost ne mora biti kasno ni poslije njegove smrti.

 ?? ?? NAJRAZVIJE­NIJE ZEMLJE spaljuju otpad i proizvode električnu i toplinsku energiju, a Hrvatska umjesto toga sirovinu koja ima kalorijsku vrijednost zatrpava po odlagališt­ima
NAJRAZVIJE­NIJE ZEMLJE spaljuju otpad i proizvode električnu i toplinsku energiju, a Hrvatska umjesto toga sirovinu koja ima kalorijsku vrijednost zatrpava po odlagališt­ima
 ?? ??
 ?? ?? FRANCUSKI PRAVNIK I POLITIČAR Robert Badinter zaslužan je za međunarodn­o priznanje Hrvatske. U svojoj se dugogodišn­joj pravničkoj i političkoj karijeri zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, što je ostvareno 1981. godine
FRANCUSKI PRAVNIK I POLITIČAR Robert Badinter zaslužan je za međunarodn­o priznanje Hrvatske. U svojoj se dugogodišn­joj pravničkoj i političkoj karijeri zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, što je ostvareno 1981. godine
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia