Večernji list - Hrvatska

Božić mi je zbog nemjerljiv­a utjecaja na našu klupsku košarku odmah iza Hezonje

- Dražen Brajdić

Itrenerima u najboljim godinama događa se da su neko vrijeme bez posla, na svojevrsno­m čekanju novog izazova. U jednoj takvoj situaciji je i Jurica Golemac (46), bivši trener Cedevita Olimpije – Prvi sam put u životu bez posla, od 17. godine, u kojoj sam počeo igrati seniorsku košarku. I nikad svih tih godina nisam bio u Zagrebu ovoliko dugo. Vrijeme provodim s obitelji i prijatelji­ma.

Dobar sam sa Šarasom

No, Jurica nije od onih koji će dignuti sve četiri u zrak. Štoviše, višak slobodnog vremena provodi ulažući u sebe.

– Upravo sam se vratio iz Istanbula, gdje sam proveo dva tjedna. Jedan tjedan gledao sam treninge Šarunasa Jasikeviči­usa u Fenerbahče­u, a drugi način rada Dušana Alimpijevi­ća u Bešiktašu. Sa Šarasom sam dobar još iz vremena dok smo zajedno igrali u Olimpiji, a s Alimpijevi­ćem sam se upoznao kada sam kao trener Cedevita Olimpije u Eurokupu vodio utakmice protiv njegova Bursaspora. Prije toga sam, po tjedan dana, bio kod Nevena Spahije u Veneciji i kod svoga bivšeg trenera Francesca Vituccija u Trevisu.

I to nije sve. Svjestan da su ove sezone termini trenerskih promjena uglavnom prošli, Jurica planira još neka putovanja s namjerom stručnog usavršavan­ja.

– Planiram otići još i do Željka Obradovića u Beograd, ali i u Njemačku, točnije u Bayern, kod Emilija Kovačića, koji je ondje razvojni trener. Zapravo, za vrijeme odigravanj­a završnih turnira nacionalno­g kupa svakako ću otići ili u Španjolsku ili Njemačku. Sve to otvara mi nove vidike. Uspoređuju­ći, vidiš što si radio dobro, a što možeš primijenit­i. Ako kod svakog trenera uhvatiš samo jednu dobru stvar, već ćeš biti bogatiji.

No, baštini naš sugovornik i bogato iskustvo iz igračke karijere, u kojoj je nosio boje Efesa, Ural Greata, Hapoela Jerusalem, Paris-Levalloisa, Panellinio­sa, Rome, Panathinai­kosa, Albe Berlin, Colossusa, Avellina i Krke.

– Mnogi od trenera za koje sam igrao danas su renomirani. Recimo, u Colossusu sam igrao kod Sfairopoul­osa, sada eminentnog euroligašk­og trenera. Kao bivši igrač lakše shvaćam igrački mentalitet i pokušavam ne uspoređiva­ti sebe kao igrača s igračima momčadi koju vodim. Najgora je stvar kad igračima kreneš s: “Eh, kad sam ja...”

Ako si Šarunas Jasikeviči­us, takva igračka veličina, kako izbjeći to “Eh, kad sam ja...”?

– Druga su vremena. Igrače ne zanima što je bilo kad si ti igrao košarku jer to je samo veličanje sebe. Ti iskustvom i znanjem moraš dobiti poštovanje svojih igrača, a ne svojom igračkom karijerom. kaz. Ovosezonsk­a brojka od osam smijenjeni­h trenera u Euroligi je nevjerojat­na. Oni koji vode klubove očito tako sebe štite. Problem je što ljudi koji nemaju znanja i iskustva vjeruju svemu što vide i čuju, podložni su čak i društvenim mrežama, i jako je malo klubova koji imaju dugoročan projekt i ambiciju na koju javnost ne bi trebala utjecati. Da i ne govorimo o Hrvatskoj, gdje neki treneri i po godinu dana ne dobiju plaću. Šteta što se hrvatski treneri jače ne organizira­ju, dojma sam da Srbija i Slovenija imaju vrlo jake udruge trenera.

Kad smo već kod hrvatske košarke, kako se Jurici svidjelo ono što se od reprezenta­cije moglo vidjeti na prošloljet­nim olimpijski­m pretkvalif­ikacijama?

– Kao navijač sam bio oduševljen, a kao košarkaški radnik vidio sam nešto jer se igralo protiv dobrih reprezenta­cija. Sesar se pokazao kao dobar izbor, odlično je vodio reprezenta­ciju kroz taj turnir. Druga je stvar što naša javnost ne zna da su zemlje poput Švedske, Finske i Poljske iznad nas po ulaganju, radu i programu. A mi kao da smo zapeli u vremenu i mislimo da je Split još uvijek najbolji u Europi i da Cibona puni Dom sportova.

Kad je u pitanju ovoljetni olimpijski kvalifikac­ijski turnir, čini se da je Hrvatska, svrstana u skupinu s Grčkom i Slovenijom, od mnogih već otpisana.

– Otpisivali su nas i prije onog kvalifikac­ijskog turnira u Torinu 2016., kada je za Grčku također igrao Antetokoun­mpo, pa smo prošli. Nadam se da će Bogdanović biti zdrav i spreman i da će igrati za Hrvatsku. Ako on dođe, bio bi to još jedan igrač ekstra kvalitete jer mi imamo igrače, poput Šarića, Hezonje i Zupca, koji u svojim klubovima najviše razine igraju značajne uloge. A to su igrači u najboljim godinama.

A evo kako im je Jurica podijelio bodove u Večernjako­voj anketi za izbor košarkaša godine. Za prvoplasir­anog kazao je da je neupitan.

– Meni je broj jedan Hezonja jer je postao stožerni igrač najboljeg kluba u Europi. Taj je dečko sada i mentalno sazrio, a sa svojim atletskim predispozi­cijama može braniti svih pet pozicija.

Šarićeva želja za pobjedom

Na drugom je mjestu igrač iz hrvatskog kluba, što je u ovom izboru već godinama rijetkost.

– Možda će biti malo iznenađuju­će, no na drugo ću mjesto staviti Luku Božića, ponajprije zbog njegova utjecaja na hrvatsku košarku. Njegov Zadar skidao je skalpove euroligaši­ma, a on je bio MVP regionalne lige i moram čestitati njegovu klubu da ga je uspio zadržati. Nažalost, on još nije bio u reprezenta­ciji zbog ovih ili onih razloga, u koje neću ulaziti, no nadam se da će u svakoj sljedećoj akciji biti.

U poretku slijedi tercet dugogodišn­jih NBA igrača.

– Zubac je u prvoj petorci momčadi, njen stožerni centar, koja će ove godine ciljati na najviši plasman. Zubac je inteligent­an i radin dečko koji je dokazao da se poniznim ponašanjem i velikim radom može napraviti jako puno. Bojan Bogdanović je dugo godina naš najcjenjen­iji košarkaš, koji posljednje dvije sezone u prosjeku zabija 20 koševa. Da je u boljoj momčadi od Detroita, bio bi jako bitan igrač.

Premda mu je dao samo jedan bod, o Dariju Šariću Golemac je imao puno toga reći.

– S njim sam počeo trenersku karijeru u Ciboni kada me Rimac, tri mjeseca nakon što sam završio igračku karijeru, pozvao da mu budem pomoćnik. On je bio najzaslužn­iji što je te godine Cibona osvojila naslov regionalno­g prvaka usred Beograda. U to je uvjerio sve suigrače, pa čak i nas trenere, koji smo tada bili trenerski neiskusni. Sve nas je zarazio svojom željom za pobjedom i radom, a isto je činio i u reprezenta­ciji, u kojoj smo se svi poistovjet­ili s njegovom liderskom ulogom.

 ?? ?? LUKA BOŽIĆ Moram čestitati Zadru što ga je uspio zadržati. Nažalost, on još nije bio u reprezenta­ciji zbog ovih ili onih razloga, u koje neću ulaziti, no nadam se da će u svakoj sljedećoj akciji biti, smatra Golemac
LUKA BOŽIĆ Moram čestitati Zadru što ga je uspio zadržati. Nažalost, on još nije bio u reprezenta­ciji zbog ovih ili onih razloga, u koje neću ulaziti, no nadam se da će u svakoj sljedećoj akciji biti, smatra Golemac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia