Večernji list - Hrvatska

Grbin: Tražit ćemo da se izbori raspišu odmah

-

Predsjedni­k SDP-a Peđa Grbin pozvao je jučer građane da za sedam dana, u iduću subotu, dođu na Markov trg u 11 sati na prosvjed za slobodu, protiv kriminala i pljačke, na kojemu će se zatražiti da se odmah raspišu parlamenta­rni izbori. Prosvjedom, u čijoj organizaci­ji sudjeluje jedanaest oporbenih stranaka lijevo-liberalnog spektra, želi se, kaže tako Grbin, osvijestit­i ljude da su procesi koji se trenutačno događaju u Hrvatskoj opasni za cijelo društvo.

– Ovo stanje u Hrvatskoj se bez izbora ne može promijenit­i. Mi se opet moramo boriti za slobodu, što je nevjerojat­no, opet se moramo boriti da oslobodimo društvo. Svatko tko u ovom trenutku želi da se Hrvatska promijeni nabolje, svatko tko želi slobodu govora i mišljenja, doći će na Markov trg bez obzira na svoju političku orijentaci­ju – poručio je Grbin tijekom jučerašnje­g druženja s građanima u Zagrebu, dodavši da se prosvjed održava na Markovom trgu iz simbolički­h razloga.

– Želimo pokazati da problemi ove zemlje dolaze s Markova trga, s jedne, druge i treće strapoput ne, a pritom ne mislim na crkvu – pojasnio je. Ljude je, kaže, uhvatio strah za slobodu jer se u zadnja dva mjeseca nižu afere kojima se medije pokušava ušutkati, što je kulminiral­o imenovanje­m Ivana Turudića glavnim državnim odvjetniko­m.

– Ovoga tjedna u Saboru čuli smo direktne, osobne prijetnje hapšenjem – rekao je predsjedni­k SDP-a te dodao da su ljudi koji vode zemlju napokon pokazali svoje pravo lice. Kazao je i da će se o mogućim koalicijam­a razgovarat­i tek nakon izbora. Komentirao je i mogućnost uvođenja vojnoga roka rekavši kako nitko proteklih dana nije spominjao zašto je on prije 15-ak godina ukinut.

Bilo je sredina gdje je bio stopostotn­i priziv savjesti, nitko nije želio služiti vojni rok. Priziv savjesti zajamčen je Ustavom i ne može ga se ukinuti, osim ako ne misle mijenjati Ustav, kaže Grbin. Smatra da je ova tema ubačena u javni prostor da bi se svi oko nje prepirali a rješenje je profesiona­lnu vojsku učiniti privlačnij­om, podizanjem standarda, adekvatnom opremom i uvjetima za rad.

 ?? ?? Na zagrebačko­m okretištu tramvaja Mihaljevac predsjedni­k SDP-a Peđa Grbin družio se s građanima i pozvao ih da se iduću subotu u 11 sati odazovu prosvjedu u čijoj organizaci­ji sudjeluje 11 oporbenih stranaka lijevo-liberalnog spektra
Na zagrebačko­m okretištu tramvaja Mihaljevac predsjedni­k SDP-a Peđa Grbin družio se s građanima i pozvao ih da se iduću subotu u 11 sati odazovu prosvjedu u čijoj organizaci­ji sudjeluje 11 oporbenih stranaka lijevo-liberalnog spektra

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia