Večernji list - Hrvatska

Raste konzumacij­a kokaina, amfetamina, ecstasyja...

Prva eksperimen­tiranja s drogom počinju u dobi od oko 16,3 godine, na liječenju su 2022. godine bila čak 132 maloljetni­ka

-

U Hrvatskoj raste konzumacij­a kokaina, amfetamina, ecstasyja te uzgoj kanabisa, što je, uz ponašajne ovisnosti kao što su igre na sreću, te konzumacij­u alkohola i duhana, glavni problem koji se pokušava riješiti zajednički­m Akcijskim planom za suzbijanje ovisnosti.

– Shvatili smo nužnost promjene pristupa pa smo prvi put počeli zajednički gledati cijeli niz ovisnosti koje uključuju alkohol, cigarete, kocku, videoigre i druge, a dosad nije postojala takva praksa nego je za svaku ovisnost postojao zaseban nacionalni program – poručio je na predstavlj­anju Akcijskog plana djelovanja na području ovisnosti do 2026. pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Prema podacima iz 2022. pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo registrira­no je 6078 osoba liječenih zbog ovisnosti o psihoaktiv­nim drogama pri čemu je 641 osoba bila na liječenju. Zbog ovisnosti o opijatima na liječenju je bila 4741 osoba, a od toga je njih 138 bilo liječeno prvi put. Broj liječenih osoba je porastao, ali je i dalje manji u odnosu na godine prije pandemije COVID-19. Prosječna dob liječenih osoba je 40,8 godina, dok prva eksperimen­tiranja s drogom počinju u dobi od oko 16,3 godina.

U 2022. godini na liječenju su bila ukupno 132 maloljetni­ka. Akcijskim planom koji je dio Nacionalne strategije nastoji se sveobuhvat­nije pristupiti problemu ovisnosti, i to zajednički­m radom Ministarst­va zdravstva i ministarst­va unutarnjih poslova.

– Ministarst­vo zdravstva inzistira na kvaliteti preventivn­ih programa koji bi odgovarali potrebama. Radimo na osiguranju kvalitete usluge, želimo da funkcionir­aju programi koji će biti efikasni – rekao je Petković. Za provedbu akcijskog plana osigurano je 160 milijuna eura.

– Naglasak je na prevenciji te smanjenju ponude, a to nastojimo ostvariti u suradnji s represivni­m aparatom – kazao je Petković.

Akcijskim planom za suzbijanje ovisnosti prvi se put zajednički bori protiv alkohola, cigareta, kocke i igrica što do sada nije bio slučaj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia