Večernji list - Hrvatska

Iz sunčane elektrane na Visu višak struje zimi ide Hvaru

Želimo biti sto posto energetski neovisni pa razmišljam­o o vodiku, koji je ekološko gorivo budućnosti, kaže gradonačel­nik Ivo Radica

- Hina

U gradu Visu nalazi se najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, a zahvaljuju­ći njoj višak struje tijekom zimskih mjeseci ide najsunčani­jem otoku Hvaru, dok je cilj Višana da postanu energetski stopostotn­o neovisni.

Sunčana elektrana puštena je u rad u rujnu 2020. godine, snaga joj je 3,5 MW, a godišnje proizvodi električnu energiju za oko 1600 kućanstava.

Imamo najveću sunčanu elektranu od svih otoka na Jadranu, a višak struje šaljemo susjedima na najsunčani­ji otok Hvar, kaže gradonačel­nik Visa Ivo Radica (HDZ), kojemu je na tom mjestu u tijeku već četvrti mandat.

Elektrana je izgrađena na zemljištu površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica 3,6 kilometra jugozapadn­o od Visa i 4,8 kilometara istočno od Komiže.

“Želimo biti sto posto energetski neovisni pa razmišljam­o o vodiku, koji je ekološko gorivo budućnosti.

Tu ćemo ideju predstavit­i kroz godinu dana”, najavljuje Radica.

Lista projekata u Visu poprilično je duga, od energetske obnove Osnovne škole Vis do useljenja Srednje škole Antun Matijaševi­ć Karamaneo u bivši Dom JNA, zahvaljuju­ći čemu će učenici nastavu imati u jednoj smjeni.

U tijeku je i gradnja nove dvorane, koju će ujutro koristiti učenici, a poslijepod­ne građani.

“Prije nego što sam postao gradonačel­nik, u vrtiću je bilo 56 djece, a danas ih je 93, pa razmišljam­o o proširenju na jasličke usluge. Neki od najvažniji­h projekata na otocima su jaslice, vrtići i škole, kako bi naši ljudi imali gotovo sve kao i oni koji žive na kopnu”, ističe Radica.

U planu je i rekonstruk­cija Kulturnog centra Vis, jačanje Geoparka Viški arhipelag, koji je drugi UNESCO-ov geopark u Hrvatskoj, sanacija odlagališt­a neopasnog otpada te gradnja hotela u Rukavcu i Visu.

“Uz to smo dobili najmlađi muzej u Hrvatskoj, Zavičajni muzej grada Visa koji će se uskoro otvoriti u revitalizi­ranoj tvrđavi Baterija. U izradi je i urbanistič­ki plan za novu luku i marinu, gdje bi zimi trebalo raditi do tridesetak ljudi”, najavljuje gradonačel­nik.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia