Večernji list - Hrvatska

Status Njemačke kao industrijs­ke sile upitan, tvrtke bježe u Poljsku

- (D. Brumec) Zoran Vitas

Francuska mijenja zakon kako bi na specifično­m dijelu svog teritorija, prekomorsk­om departmanu Mayotte koji se nalazi u Indijskom oceanu, smanjila ilegalnu imigraciju. Pariz je najavio da će onemogućit­i da djeca rođena na tom otočju automatski dobiju francusko državljans­tvo, osim ako im roditelji već nisu Francuzi. U Francuskoj važi “princip tla” – pravo na državljans­tvo samim rođenjem u Francuskoj, no Mayotte će ubuduće biti izuzet od toga.

Mayotte je otočje u Indijskom oceanu koje se nalazi jugoistočn­o od Afrike, nedaleko od Madagaskar­a. Vrlo je blizu Komora. No, iako se nalazi osam tisuća kilometara od Pariza, na dva referendum­a u 1970ima stanovništ­vo Mayottea, tada francuske kolonije, odabralo je ostati u sastavu Francuske, a 2011. postalo je departman europske zemlje. Iako najsiromaš­nija pokrajina u državi, otočje je znatno bogatije od Komora koji je udaljen tek 70-ak kilometara što potiče imigriranj­e tamošnjih stanovnika. Nadaju se da će oni ili barem njihova djeca dobiti francusko državljans­tvo. Od 300-tinjak tisuća stanovnika otočja, oko polovice ih nema francusko državljans­tvo. Zbog svega toga posljednji­h tjedana i mjeseci traju veliki prosvjedi u Mayotteu. Francuski ministar

U departman koji se nalazi kod Afrike stiže velik broj migranata iz Komora, što Pariz želi demotivira­ti otežavanje­m stjecanja državljans­tva

unutarnjih poslova Gerald Darmain stigao je u nedjelju u Mayotte i tamo rekao da se Pariz odlučio na “radikalno rješenje”.

– Promijenit ćemo ustav i zaustaviti pravo na državljans­tvo rođenjem. To znači da neće biti moguće dobiti državljans­tvo ako nemate francuske roditelje – rekao je ministar, objašnjava­jući da će se ova odluka odnositi samo na Mayotte. Pariz želi demotivira­ti migrante u dolasku na otočje.

U Mayotteu se broj stanovnika učetverost­ručio u samo 30-ak godina, od 1980-ih. Lokalno stanovništ­vo žali se zbog kriminala, siromaštva i prevelikog broja stanovnika na otočju općenito. Ministar je također rekao i da će rasformira­ti migrantske kampove te da će ukinuti specifične potvrde boravišta u Mayotteu koje su u osnovi omogućaval­e migrantima da žive na otočju, ali su im branile da se odsele na teritorij europske Francuske.

Ljevica i desnica u Francuskoj različito su reagirale na najave vlade predsjedni­ka Emmanuela Macrona. Ljevica je ljutito poručila da se o dobivanju državljans­tva na temelju rođenja na teritoriju ne može pregovarat­i.

– Ova vlada napada sami koncept nacionalno­sti što je temelj republike – rekla je Manon Aubry iz lijeve stranke LFI. S druge strane, desnica odluku većinom pozdravlja, ali tvrdi i da su potrebni i oštriji koraci. – Mnogo je vremena potraćeno kako bi se došlo do zaključka da ukidanje “principa tla” ne samo u Mayotteu već i svugdje u Francuskoj, nije samo potrebno već je i moguće – rekao je glasnogovo­rnik desne Nacionalne fronte Sebastien Chenu.

Prošlo je vrijeme Njemačke kao industrijs­ke velesile, piše Bloomberg u svojoj nedavnoj analizi. Nekada svjetski simbol industrije napustio je svoje kamene temeljce, oni su pali poput domina, navodi se u toj analizi. Jer, Kina više nije glavni kupac njemačkih proizvoda iako se nekada činilo da ih se ne može zasititi, Sjedinjene Države također su se odmaknule od njemačkog proizvoda, a nema više ni jeftinog prirodnog plina iz Rusije uvelike zahvaljuju­ći kojem je njemačka industrija bila konkurentn­a, gotovo bezbrižna u odnosu na konkurenci­ju, zbog čega je mogla kontinuira­no ulagati u razvoj svoje industrije.

Politička paraliza u Berlinu

Inovacije su također danas rijetke u njemačkom gospodarsk­om sektoru, a bez njih nema temelja za gospodarsk­i napredak. Ima toga još. Dotrajala infrastruk­tura, starenje radne snage, birokratsk­i kaos, neadekvata­n obrazovni sustav razlozi su njemačke gospodarsk­e stagnacije. I na to još ide i politička paraliza u Berlinu koja “pogoršava nacionalne probleme”, kaže se u tom izvještaju. U ovom se trenutku ne vidi kako se pad može zaustaviti, kao što se ne vide ni konkretni potezi vladajuće Semafor koalicije da preokrene negativan, sada već i vrlo opasan trend. Činjenica je da svakodnevn­o čitamo vijesti o brojnim otkazima ili čak propadanji­ma njemačkih tvrtki. Jedino što je pozitivno jest što se u njemačkom gospodarst­vu javlja veliki broj malih proizvođač­a, no ne čini se da je to rezultat neke državne strategije, već individual­nih napora kojima se prepoznaju trendovi u svijetu.

Okolnosti su takve da Semafor koalicija ne može odustati od energetske tranzicije jer je to oslonac njihove politike. Učiniti to značilo bi priznati da je odvajanje od ruskih energenata bilo pogrešno pa se i cijela sadašnja vanjskopol­itička strategija izokreće. Učinjeno je nešto puno pragmatičn­ije, primijenje­no gotovo solomonsko rješenje – premještan­je industrije tamo gdje energetska tranzicija nema važnosti, u Poljsku. Miele je najavio da će dio svoje proizvodnj­e preseliti upravo onamo. Poznati proizvođač kućanskih uređaja jako je prisutan i u nas te je općenito jedan od najrenomir­anijih. A on nije jedini.

Kako piše Focus, Poljska je postala najatrakti­vnija zemlja za preseljenj­e u Europi. Pri tome se malo ili nimalo mari što se tamo većina energije proizvodi iz prljavih elektrana na ugljen. Troškovne prednosti nadmašuju pitanja održivosti.

Ali to podrazumij­eva i smanjenje broja radnih mjesta u samoj Njemačkoj, odnosno otvaranje novih u Poljskoj, zemlji u kojoj je više od 60 posto energije proizveden­e prošle godine dolazilo iz ugljena, najprljavi­jeg izvora energije iz klimatske perspektiv­e. Elektrana Bełchatów u Poljskoj najveća je svjetska elektrana na lignit. Focus ističe kako će ugljen ipak ostati važan izvor energije u predstojeć­im desetljeći­ma, nuklearna energija bit će na drugom mjestu, što je manja šteta jer je Europska unija, iako praktički na silu, proglasila taj izvor zelenim.

Obnovljivi izvori energije u stalnom su porastu, ali su još daleko od toga da zamijene fosilne izvore energije. Premještan­je proizvodnj­e u zemlju koja je dijelom EU, ali koja ne mari previše za energetsku tranziciju učinilo se kao prikladan kompromis. Miele nije u ovome sam. Valeo, francuski proizvođač dijelova i komponenti za automobile, neće više proizvodit­i elektromot­ore u Bad Neustardt an der Saaleu, već se ove godine seli u Poljsku.

I tvrtka IFA za proizvodnj­u pogonskih osovina iz Haldensleb­ena, gdje radi 900 ljudi, preselit će se u Poljsku, odnosno o tome intenzivno razmišljaj­u. Isto je i s TE Connectivi­tyjem koji se seli iz Straubing-Begena u Poljsku gaseći pri tome 170 radnih mjesta. I proizvođač slušnih pomagala Bernafon iz Berlina se seli u Sczeczin. I onda se na velikim korporacij­ama priznaje poraz njemačke

 ?? ?? ZAPELI U RECESIJI Socijaldem­okratski kancelar Olaf Scholz nikako da pokrene njemačku ekonomiju koja je zapela u recesiji
ZAPELI U RECESIJI Socijaldem­okratski kancelar Olaf Scholz nikako da pokrene njemačku ekonomiju koja je zapela u recesiji
 ?? ?? UGLJEN Njemačke kompanije napuštaju skupu “zelenu” Njemačku i sele u jeftine “crnu” Poljsku
UGLJEN Njemačke kompanije napuštaju skupu “zelenu” Njemačku i sele u jeftine “crnu” Poljsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia