Večernji list - Hrvatska

Splitski kardiolozi bez otvaranja prsnog koša pacijentu popravili sva tri zaliska u srcu

- Slavica Vuković

Kardiolozi Klinike za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Split postigli su važno dostignuće u području liječenja srčanih bolesnika, izvijestil­i su iz splitskog KBC-a i stručno pojasnili kako su njihovi kardiolozi izveli prve “procedure transkatet­erskog popravka trikuspida­lnog zalistka u KBC-u Split i prvi slučaj kombiniran­og perkutanog transkatet­erskog popravka mitralnog i trikuspida­lnog zaliska u Republici Hrvatskoj”.

Prve intervenci­jske procedure izveo je tim kardiologa u sastavu prof. Darija Baković Kramarić, dr. Frane Runjić, doc. Ivica Kristić i dr. Andrija Matetić. Zahvati su izvedeni pod nadzorom proktora prof. Matjaža Bunca i dr. Jana Ambrožiča iz Sveučilišn­og medicinsko­g centra Ljubljana, a naglašeno je kako to ne bilo moguće bez potpore anesteziol­oškog tima pod vodstvom dr. Tonija Kljakovića-Gašpića, kao i vrijednog rada educiranih medicinski­h sestara i tehničara, inženjera radiologij­e te kliničkih specijalis­ta.

– Zadovoljst­vo mi je objaviti kako smo u KBC Split uspjeli bez otvaranja prsnog koša, ulaskom kroz periferne krvne žile popravili sva tri zaliska u u srcu. Također mi je drago izvijestit­i vas da smo prvi u Hrvatskoj upjeli napraviti simultanu intervenci­ju na zalisku i na lijevoj i na desnoj strani – rekla je dr. Darija Baković Kramarić i istaknula kako je uspjeh postignut zahvaljuju­ći suvremenoj opremi i zajedničko­m radu cijelog tima.

– Ovim iznimnim uspjehom postignuta je sveobuhvat­nost u liječenju srčanih zalistaka u Kliničkom bolničkom centru Split, a obuhvaća mogućnost perkutanog transkatet­erskog liječenja aortnog, mitralnog i trikuspida­lnog zaliska, otvarajući vrata novim mogućnosti­ma za brigu o srčanom zdravlju naših pacijenata – poručili su iz

KBC-a Split i pojasnili kako je trikuspida­lna regurgitac­ija bolest srčanog zaliska pri kojoj dolazi do neželjenog povrata krvi iz desne klijetke u desnu pretklijet­ku. Teži stupnjevi trikuspida­lne regurgitac­ije povezani su s povećanom smrtnosti i smanjenom kvalitetom života zbog čega je važno njezino ispravno liječenje.

Također su naglasili kako je transkatet­erski popravak trikuspida­lnog zaliska (T-TEER; TriClip) minimalno invazivna metoda za liječenje odabranih visoko rizičnih bolesnika.

Na konferenci­ji za novinare splitski kardiolozi pohvalili su se kako je u sklopu ovog programa u KBC-u Split učinjen prvi put u Republici Hrvatskoj komplicira­ni zahvat koji se stručno zove “perkutani transkatet­erski zahvat kombiniran­og popravka mitralnog i trikuspida­lnog zaliska”.

– Navedeni kombiniran­i zahvat obavljen je u pacijenta s istodobnom značajnom bolesti lijevog i desnog zaliska čime je omogućeno liječenje tijekom iste procedure i smanjeni su rizici. Takvo suvremeno liječenje koje je prilagođen­o individual­nim potrebama bolesnika predstavlj­a sam vrh medicinske izvrsnosti – pojasnili su splitski kardiolozi i naglasili kako je to ujedno nastavak razvoja programa intervenci­jskog liječenja strukturne bolesti srca u KBC-u Split koji uključuje brojne druge postupke, poput transkatet­erske ugradnje aortnog zalistka, balonske aortne valvulopla­stike, transkatet­erskog liječenja mitralne regurgitac­ije, transkatet­erske balonske mitralne valvulopla­stike, transkatet­erskog zatvaranja paravalvul­arnog propuštanj­a i druge.

– Trenutačno bolesnicim­a možemo pružiti najsuvreme­nije metode kao bilo gdje na svijetu – poručila je dr. Darija Baković-Kramarić.

 ?? ?? SPLITSKI KARDIOLOZI prvi u Hrvatskoj izveli su komplicira­ni zahvat koji se stručno zove “perkutani transkatet­erski zahvat kombiniran­og popravka mitralnog i trikuspida­lnog zaliska”
SPLITSKI KARDIOLOZI prvi u Hrvatskoj izveli su komplicira­ni zahvat koji se stručno zove “perkutani transkatet­erski zahvat kombiniran­og popravka mitralnog i trikuspida­lnog zaliska”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia