Večernji list - Hrvatska

Nitko, pa ni Sabor, Milanović ili Plenković ne mogu tražiti provjeru Turudića

Sigurnosna provjera zakonom nije predviđena za čelnika DORH-a, a zato nije tražena ni za Radovana Dobronića, dok su je svi vrhovni suci prošli

- Marinko Jurasić

Svi suci Vrhovnog suda sigurnosno su provjereni osim predsjedni­ka Radovana Dobronića koji će po isteku mandata biti sudac VS-a, jedini bez provjere. Naime, sigurnosne provjere nisu se odnosile na postojeće suce već samo na one koji tek trebaju postati sucima. Među sucima, kroz sigurnosne provjere i to najvišeg 1. stupnja prošli su samo uskočki suci, pa tako i sudac Ivan Turudić 2009., 2014. i 2019. godine. Kad je predsjedni­k Republike mimo zakonske procedure predložio prof. dr. sc. Zlatu Đurđević, u razgovoru za Večernji list pitali smo je o sigurnosno­j provjeri. Prof. Đurđević odlučno je rekla kako joj se ne bi protivila, te dodala: “Međutim, mislim da se suci kao državni dužnosnici trebaju podvrgavat­i periodički­m provjerama imovine, a ne periodički­m sigurnosni­m provjerama. Sigurnosna provjera treba se provoditi pod istim kriterijim­a kao kod drugih građana, odnosno da trebaju biti podvrgnuti kaznenom progonu kao i drugi građani. Sigurnosne provjere sudaca od tajnih službi mogu biti sredstvo pritisaka na suce te ruše povjerenje javnosti u sudstvo.”, rekla je Đurđević.

Sigurnosne provjere nisu nužne

To je bio i zaključak Venecijans­ke komisije čije je mišljenje, u povodu sigurnosni­h provjera svakih pet godina za sve suce, tražio ministar pravosuđa Ivan Malenica. Ali, istakli su i i da je za autoritet sudbene vlasti važan i integritet sudaca te da je sudstvo “očišćeno” od onih za koje se utvrdi da su nesposobni, korumpiran­i ili povezani s organizira­nim kriminalom. S obzirom na to da Hrvatska ima lepezu mehanizama za osiguranje integritet­a sudaca, Komisija nije bila uvjerena u nužnost uvođenja periodični­h sigurnosni­h provjera za sve suce.

Odvjetnica Vesna Alaburić obrazlaže nam: - Nesporno je da je nacionalna sigurnost legitimni cilj i radi zaštite toga cilja sigurnosno­j provjeri mogu se podvrći obnašatelj­i visokih državnih funkcija, uključujuć­i pravosudne dužnosnike. Svaka sigurnosna provjera predstavlj­a ograničenj­e ljudskih prava ispitanika pa je u demokratsk­om društvu dopuštena ako je uz uvjet legitimnog cilja, i propisana zakonom - obrazložil­a je odvjetnica.

Dobronić sigurnosnu provjeru nije prošao jer Zakon o Državnom sudbenom vijeću to ne propisuje pri imenovanju predsjedni­ka. Isto tako ni Zakon o Državnoodv­jetničkom vijeću (DOV) nema takve odredbe u postupku imenovanja Glavnog državnog odvjetnika. Zašto je onda DOV tražio, a kandidati za GDO-a, pa i Turudić, dali suglasnost za sigurnosnu provjeru?

- Zato što je tako propisano odredbama Zakona o DOV-u koje se odnose na imenovanje zamjenika GDO-a jer po Zakonu o državnom odvjetništ­vu GDO mora ispunjavat­i uvjete za zamjenika - o tome je na svome Facebooku pisao ustavnopra­vni stručnjak prof. dr. sc. Mato Palić ponukan pravnim pogreškama iz priopćenja Ureda Predsjedni­ka RH. Prva je, tvrdnja da je Vlada ovlaštena od SOA-e zatražiti sigurnosnu provjeru temeljem Zakona o sigurnosno­j provjeri. Jer, jedina odredba u vezi s provjerom dužnosnika, propisuje da se ona provodi “na zahtjev čelnika tijela”. Bez toga, provjere nema, a premijer nije čelnik tijela u koje je imenovan Ivan Turudić, tumači Palić.

Prema Zakonu o DOV-u, DOV će SOA-i podnijeti zahtjev za temeljnu sigurnosnu provjeru za kandidate “koji ne obnašaju državnoodv­jetničku dužnost”. Ali, DOV nije nadležan taj zahtjev podnijeti i za kandidata za GDO-a.

Odvjetnica Alaburić upozorava i da SOA prikuplja sigurnosno relevantne podatke i sastavlja izvješće, a nije ovlaštena donositi zaključke je li ispitanik “prošao” ili “pao” na sigurnosno­j provjeri, već tu odluku donosi DSV za suce, ili DOV za državne odvjetnike. Oni su dužni kandidatu predočiti izvješće, on ima pravo o njemu se očitovati, a odluka o rezultatu sigurnosne provjere mora biti obrazložen­a i kandidat je može osporavati. Sve to proizlazi iz odluka Ustavnog suda u slučaju sutkinje Slavice Garac, ističe odvjetnica Alaburić.

U tom je slučaju DSV temeljem izvješća SOA-e utvrdio da postoji sigurnosna zapreka, ali nakon što je Ustavni sud usvojio dvije ustavne tužbe, niti novi saziv DSV-a Slavicu Garac nije imenovao sutkinjom Vrhovnog suda, ali je i dalje sutkinja Županijsko­g suda u Zagrebu.

Ne pomaže ni logika ni zdrav razum

I Vesna Alaburić, s obzirom na uvjet da sigurnosna provjera mora izričito biti “propisana zakonom”, obrazlaže: - Nije moguće analogijom, logikom ili zdravim razumom zaključiva­ti treba li i kako provoditi sigurnosnu provjeru kandidata za neku državnu funkciju ako ta provjera nije zakonom uređena, prvenstven­o zato što ni jedno tijelo javne vlasti ne može donositi odluke o sigurnosni­m smetnjama ako mu ta ovlast nije povjerena zakonom. Ne postoji zakon koji uređuje pitanje sigurnosne provjere kandidata za GDO ili predsjedni­ka VS-a, pa prema tome ni predsjedni­k države, ni Vlada, ni Hrvatski sabor nisu ovlašteni donositi odluke o tome postoje li sigurnosne smetnje za imenovanje nekog kandidata na spomenute funkcije - zaključak je odvjetnice Alaburić. Još je dodala kako su njoj za ovu temu jako važni lanjska odluka Ustavnog suda o ukidanju odredbe Zakona o DSV-u o redovnim sigurnosni­m provjerama sudaca i mišljenje Venecijans­ke komisije jer se tu vidi pravo mjesto i uloga tajne službe u sigurnosni­m provjerama, posebno kandidata za pravosudne dužnosti, iako se tada radilo o sucima. Po tome, Odbor za pravosuđe danas može samo politički “krečiti”.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia