Večernji list - Hrvatska

Najavljeno ubojstvo – Navaljni je nova žrtva nasilne ruske države

U “popravnoj koloniji broj 3” zvanoj “Polarni vuk” u arktičkom krugu, umro najveći neprijatel­j Vladimira Putina i Kremlja

- Zoran Vitas

Umro je Aleksej Navaljni, najveći neprijatel­j Vladimira Putina i Kremlja, objavili su jučer ruski mediji, pozivajući se na rusku zatvorsku službu.

Dogodilo se to u zatvoru, u “popravnoj koloniji broj 3”, Jamalo-Nenec. Kako se navodi u obavijesti, 16. veljače, u popravnoj koloniji, osuđenik Navaljni se nakon šetnje osjećao loše, gotovo je odmah izgubio svijest. Medicinski radnici iz ustanove odmah su stigli te je pozvana ekipa hitne medicinske pomoći. No, Aleksej Navaljni bio je već preminuo, objavili su iz zatvora.

Iako ne treba sumnjati u točnost ove vijesti, svejedno je njegov odvjetnik odmah sjeo u zrakoplov i krenuo prema zatvoru u Harpu koji se nalazi u arktičkom krugu, 1900 km sjeveroist­očno od Moskve kako bi se i sam uvjerio da je sve doista tako kako su javile zatvorske vlasti.

Putin je “obaviješte­n”

U vrlo rijetkim i šturim vijestima o odlasku glavnog opoziciona­ra Vladimira Putina stoji kako su Navaljnog pokušali reanimirat­i, no liječnici su ubrzo proglasili smrt. Razlozi se utvrđuju, a Savezna zatvorska služba poslala je komisiju IK-3 među rukovodite­lje i djelatnike operativni­h i medicinski­h jedinica središnjeg aparata odjela.

Vijest o smrti Navaljnoga u trenutku kada su je već objavili svi svjetski mediji TASS nije objavio uopće, a agencija RIA držala ju je negdje na desetom mjestu gdje je bilo potrebno nešto napora da se pronađe. Slučaj završen. Za Vladimira Putina i njegove, barem. Ruska zatvorska služba priopćila je da istražuje “iznenadnu smrt”. Kasnije se javio glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao kako je Putin “obaviješte­n o izvješćima”.

Navaljnije­va glasnogovo­rnica, Kira Jarmiš, rekla je da njegov odvjetnik putuje u Harp, gdje je Navaljni zadržan od prosinca.

“Čim budemo imali bilo kakvu informacij­u, izvijestit ćemo”, napisala je Jarmiš na svojem X profilu.

No, sada će biti malo prostora da ruski režim tvrdi kako mu je namješteno ili se radi o zapadnoj propagandi. Za smrt Navaljnoga u zatvoru bojali su se mnogi, a sada ispada da su bili u pravu. Slučaj pokušaja njegova trovanja nervnim agensom Novičok kolovoza 2020. godine nije bio nimalo insceniran ni lažan već itekako stvaran, a sada je vrlo malo sumnje kako je iza njega stajala sadašnja ruska država na čelu s Putinom. Svaka logika nalaže kako je Navaljnog trebalo dobro čuvati i održati na životu, dobrog zdravlja. No, vidjeli smo već i prije da obična logika vrlo često iz Kremlja ode malo na dopust. Zatvoren je nakon povratka iz Njemačke u Rusiju 2021. godine zbog optužbi za koje se tvrdilo da su stvorene zbog političkog revanšizma. Bio je osuđen na 19 godina zatvora zbog, kako je stajalo u sudskoj odluci, organizira­nja ekstremist­ičke zajednice, financiran­ja ekstremist­ičkih aktivista i raznih drugih krivičnih djela. U tom trenutku već je i bio osuđivan na 11 i pol godina u zatvoru maksimalne sigurnosti zbog prijevare i drugih optužbi koje je negirao. Putinu i njegovima nije smetalo previše što se izbori bliže a zapadni mediji podsjećaju da na pristupanj­e izborima 2018. godine Navaljnom nije bilo dopušteno.

Pomoćnik Navaljnog Leonid Volkov objavio je na svojem X profilu: “Ruske vlasti objavljuju priznanje da su ubile Alekseja Navaljnog u zatvoru. Nemamo nikakav način da to potvrdimo ili dokažemo da to nije istina.”

Kolonija “posebnog režima” ili “Polarni vuk” jedna je od najstrožih u ruskom zatvorskom sustavu i nalazi se na mjestu s jakim zimama. Većina zatvorenik­a osuđena je za teška kaznena djela. Harp je udaljen oko 100 km od Vorkute, čiji su rudnici ugljena bili dio sovjetskog sustava logora Gulag. Četiri mjeseca nakon što mu je presuđeno, njegovi odvjetnici rekli su da su izgubili kontakt s Navaljnim. Bijela kuća je tada objavila da je “duboko zabrinuta” zbog izvješća o nestanku Navaljnog. U prosincu se nije pojavio na nekoliko zakazanih sudskih ročišta. Njegov odvjetničk­i tim priopćio je 22. prosinca da je nestao već 17 dana.

“Navaljni nikada nije bio toliko dugo skrivan”, napisao je njegov tim u objavi na Telegramu. Nakon podnošenja 680 zahtjeva za lociranje Navaljnog, njegov tim je 25. prosinca objavio da su ga “napokon pronašli” u kaznenoj koloniji IK-3 u Harpu.

– Tamo su surovi uvjeti, s posebnim režimom u zoni permafrost­a. Vrlo je teško doći tamo i nema sustava za dostavu pisama – rekao je Ivan Ždanov, direktor zaklade Navaljnog za borbu protiv korupcije.

U samici 293 dana

Jedan od posljednji­h tvitova koje je Navaljni napisao bio je posvećen supruzi Juliji.

“Dušo, s tobom je sve kao u pjesmi: između nas su gradovi, svjetla uzlijetanj­a aerodroma, plave snježne oluje i tisuće kilometara. Ali osjećam da si blizu svake sekunde i volim te sve više i više”, napisao je Navaljni. Prividna sloboda komunikaci­je bila mu je ipak često prekidana, kako stoji u tvitovima koje je postavljao on sam ili Kira Jarmiš.

“Aleksej Navaljni od 1. veljače nalazi se u samici. Dali su mu još deset dana. To je već 26. puta, ukupno će u samici provesti 293 dana”, napisala je Jarmiš. Samo dan prije smrti oglasio se i sam Navaljni.

“Kolonija Jamal odlučila je srušit rekord u ulizivanju i ugađanju moskovskim vlastima. Upravo su mi dali 15 dana u samici. Odnosno, ovo mi je četvrta samica u manje od dva mjeseca koliko sam kod njih”, napisao je. Ovakvu kaznu teško bi podnijeli i oni s najduljim zatvorskim stažem.

“Dušo... između nas je tisuće kilometara. Ali osjećam da si blizu svake sekunde i volim te sve više i više”, napisao je Navaljni supruzi Juliji

 ?? ?? SMRT NAKON ŠETNJE Kako se navodi u obavijesti, 16. veljače, u popravnoj koloniji, osuđenik Navaljni se nakon šetnje osjećao loše, gotovo je odmah izgubio svijest
SMRT NAKON ŠETNJE Kako se navodi u obavijesti, 16. veljače, u popravnoj koloniji, osuđenik Navaljni se nakon šetnje osjećao loše, gotovo je odmah izgubio svijest

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia