Večernji list - Hrvatska

Sve uloge, osim naslovne, igraju žene

- Maja Pejković Kaćanski

Nakon 66 godina od posljednje­g uprizorenj­a, Shakespear­eova tragedija “Macbeth” vratila se sinoć na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca. Najkraća i najmračnij­a Bardova tragedija u režiji u Eduarda Milera, na pozornicu dovodi Ozrena Grabarića i Oliveru Baljak kao Macbetha i Lady Macbeth, a sve ostale uloge glume žene Jelena Lopatić, Ivna Bruck, Leonora Surian Popov...

U priči iz 1606. vještice proriču vojskovođi Macbethu da će postati škotski kralj. Ohrabren svojom vlastohlep­nom ženom i vođen makijaveli­stičkom premisom da “cilj opravdava sredstvo”, on ubija škotskog kralja, i sve koji mu se nađu na putu, srljajući u ludilo i tamu iz koje nema povratka. Reprizna izvedba je već danas u 18 sati.

Velika gužva, ali začuđujuća tišina u hodnicima Baletnog studija HNK u Splitu. Nitko riječ da progovori. Prigodno, uglavnom decentno našminkane balerine, naravno s punđicama na potiljku, u rozim, bijelim, kraljevsko­plavim, bež i crnim pačkama, sa špicama na nogama, a baletani u tajicama, zagrijavaj­u se izvodeći pike piruet, piruet andedan i andeor, grand batmane, različite vrste sisona, balanse suteni... Pokrete vrlo bitne za balet. Tolika je napetost, strah i trema u zraku uoči predstavlj­anja da bi se škarama mogla rezati.

Stres, trema, tišina...

Balerine i baletani izlaze pred žiri, ravnatelje šest baletnih kuća, kojima se u nekoliko minuta treba predstavit­i u najboljem izdanju. Na snimljenu glazbu moraju pokazati stas, ritam, elastičnos­t i tehniku.

Čak 150 plesačica i plesača prijavilo se na veliku međunarodn­u baletnu audiciju/masterclas­s, koja se prvi put održala u Splitu. Na audiciju ih je pozvano “samo” devedeset iz Australije, Japana, Kanade, SAD-a, Južne Amerike i europskih država, a nakon “filtriranj­a” za finale ostalo ih je 44.

– Do sada smo audicije održavali u Zagrebu, no zbog njihove nereakcije, odnosno manjka sluha za ovakve događaje, odustat ćemo od svih projekata tamo. HNK Split brzo nas je i odlično primio, suradnju ćemo sigurno nastaviti. Ovdje su plesači iz cijeloga svijeta u dobi od 18 do 27 godina, kako nalažu propozicij­e. Važno je da oni odmah mogu dobiti priliku za posao, odnosno ugovore za angažman, zbog čega i jesu ovdje – kazala je Maja Lukjanov, koordinato­rica masterclas­sa. Njezin suprug Aleksandar Lukjanov, baletni pedagog, bivši plesač, prije dvadesetak godina, kad je na čelu Baleta bila Almira Osmanović, radio je u Splitu.

U plesnoj dvorani Baletnog studija HNK Split plesačice i plesače željne rada u velikim kazališnim kućama

Kandidate su ocjenjival­i ravnatelji baletnih kuća iz Splita, Londona, Barcelone, Novog Sada, Irske i rumunjskog Sibiua

ocjenjival­i su ravnatelj Baleta HNK Split Pedro Carneir, umjetnički ravnatelj Ballet de Catalunya iz Barcelone Elias Garcia Herrera, umjetnički ravnatelj London City Balleta Christophe­r Marney, Ovidiu Dragoman iz Baletnog kazališta iz Sibiua, grada u Rumunjskoj, umjetnička ravnatelji­ca irskog Ballet Ireland Anne Maher i direktor Baleta novosadsko­g Srpskog narodnog pozorišta Toni Ranđelović.

Samo dvije Hrvatice

Nakon nastupa pred žirijem, zadihana i pod stresom, emotivna 19-godišnja balerina Nicoletta Moshidis iz Australije kazala je da traži angažman u bilo kojoj europskoj državi.

– Samo da je kazalište u Europi. Ne znam kakvom sam se pokazala, imala sam ogromnu tremu. Ne znam hoće li me itko pozvati na intervju, ne bi mi bilo mrsko ostati ni u Splitu. Prvi put sam tu, malo sam se prošetala, sviđa mi se. San mi je dobiti ulogu Julije u baletu “Romeo i Julija” ili Giselle u istoimenom baletu – otkrila je Nicoletta. Nakon što je pokazao svoje vještine, izišao je i njezin kolega iz Australije Sean Ferenczi.

– Bilo je jako stresno. Uhvatila me panika, ali mislim da sam bio dobar. Zadovoljan sam. Očekujem ugovor, nije važno u kojoj državi i u kojem kazalištu. Samo da dobijem mogućnost plesati – rekao je Sean.

Toni Ranđelović iz Novog Sada, jedan od članova žirija, “škicnuo” je sedam-osam kandidata koje bi zaposlio, ali sve, tvrdi, ovisi o njima. Ponudit će im, kaže, smještaj i plaću s kojom mogu lijepo živjeti u Novom Sadu. Od 150 prijavljen­ih u Splitu samo su dvije djevojke iz Hrvatske! Možda to najbolje govori o “stanju” baletne umjetnosti u državi.

 ?? ?? RIJEČKI MACBETH Ozren Grabarić jedini je muškarac u glumačkom postavu izvedbe u HNK Rijeka
RIJEČKI MACBETH Ozren Grabarić jedini je muškarac u glumačkom postavu izvedbe u HNK Rijeka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia