Večernji list - Hrvatska

Provjerili smo isplate li se ‘loyalty’ programi trgovaca S karticama vjernosti moguća ušteda i do 100 eura mjesečno?

- Jolanda Rak Šajn

Na računu iz Lidla od 109,92 eura piše da smo za kupljene namirnice ostvarili ukupno 5,79 eura popusta te Lidl plus uštedu od 4,17 eura, a s ukupno potrošenih 151,70 eura u ovom mjesecu na Lidl plus kartici imamo pravo na “gratis” paket vrećica za zamrzavanj­e ili litru tekućeg sapuna Lidlove robne marke, kilogram kristal-šećera ili litru stopostotn­og soka od jabuke, također robne marke, te litru Pilos trajnog mlijeka ili alkoholnog octa, koji u totalu koštaju 3,55 eura. U Konzumu smo pak na utrošenih 106,47 eura ostvarili, kako piše, 17,87 eura popusta te 0,02 Multiplus boda, odnosno bonusa na Multiplus kartici vjernosti (loyalty), a nekoliko dana ranije, primjerice na svega 38,26 eura računa, ostvarili smo 0,13 eura bonusa te uštedu od 6,78 eura. Malo ili puno? Stvarnost ili iluzija? Oni kojima su katalozi trgovaca svakodnevn­o “štivo” i nisu vjerni (lojalni) nijednom trgovačkom lancu, reći će da obilaskom 4-5 različitih prodavaoni­ca – kupnjom trgovačkih robnih marki, na sniženjima ili akcijama – uštede i puno više nego što im “obećava” skinuta aplikacija kojoj su morali povjeriti i svoje osobne podatke. No pitaju li se trgovci, pogodnosti koje nude ne odbijaju se.

– Tržište je zasićeno, a istraživan­ja pokazuju da Konzum ima velik doseg kod kupaca te je većina njih u godini dana barem jednom obavila kupnju u nekoj od naših prodavaoni­ca. Zbog toga su nam izrazito važni programi vjernosti. U tome ključnu ulogu ima MultiPlusC­ard, središnji cjelogodiš­nji program nagrađivan­ja vjernosti, ujedno i najveći takav u Hrvatskoj, koji je pokrenut još 2010., a danas ima oko milijun aktivnih korisnika godišnje – kazali su iz Konzuma ističući da postojeće kupce, ali i nove, privlače i različitim promocijam­a i popustima. Uz MultiPlusC­ard trenutačno je tako povoljna kupnja oko 1300 proizvoda mjesečno, s prosječnim popustom oko 20%, a pored toga članovi programa vjernosti dobivaju i bonus eure pri svakoj kupnji, ekstra bonuse za “bonus” artikle koje plaćaju karticom Zabe, dodatne kupone na blagajni ili u aplikaciji... nabrajaju, a slično odgovaraju i u Kauflandu, u kojem program vjernosti Kaufland Card koristi više od 600.000 kupaca.

– Svaki tjedan korisnici mogu pronaći više od 100 sniženih artikala uz Kaufland Card kroz kupone i popuste, a više od 500 artikala dodatno je sniženo u poslovnica­ma. Osim toga, korisnici Kaufland Carda i kod naših partnera, među kojima su Croatia Airlines, Tifon, FlixBus, Uber, Tokić, Tvoje ljekarne, Školska knjiga... mogu ostvariti popuste, a ne samo u Kauflandu – objašnjava­ju. Vodeće hrvatske trgovce pitali smo i koliko kupci godišnje uštede na njihovim programima vjernosti, no odgovor na to dobili smo samo iz dm-a. Njihov “active beauty program” koristi više od milijun kupaca, odnosno kupuju proizvode i skupljaju bodove koje mogu zamijeniti za popust na računu. Gordana Picek, voditeljic­a resora nabave i marketinga dm-a za regiju Adria te voditeljic­a prodajne regije u Hrvatskoj, objašnjava kako su tijekom lanjske poslovne godine korisnici programa dm active beauty uštedjeli više od 13,8 milijuna eura, a najveći popust ostvaren na jednom računu iznosio je 1262 eura.

– Tko puno kupuje, čest je kupac i puno troši, vjerojatno nešto i uštedi pa mu to dobro dođe. Za mic po mic treba jako dugo, a ako samo kupuje na akcijama, to mu se i ne obračunava – kaže Ana Knežević, predsjedni­ca Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. No žalosno je, tvrdi, da u Hrvatskoj i vjernost trgovcima skuplje plaćamo. U Sparu i Intersparu u Austriji, primjerice, kupci s kuponima koji im se nude svakog tjedna mogu ostvariti popuste i od 20% na određene artikle, dok se kod nas oni pojavljuju i nude jako rijetko – a moguće uštede su do najviše 15%, rekla je Knežević.

Stručnjak za maloprodaj­u Dragan Munjiza kaže da je program vjernosti zamišljen da trgovcu pruži dodatne informacij­e o pojedinom kupcu na temelju kojih će mu ponuditi ciljane popuste i zadobiti njegovu stopostotn­u vjernost (tzv. primary shopper), tako da neće kupovati kod drugih trgovaca. Na prosječnoj hrvatskoj mjesečnoj košarici, kupi li je samo kod jednog trgovca, kućanstvo sigurno može dodatno uštedjeti 50-100 eura mjesečno (ili kupiti dodatnih proizvoda za taj iznos), tvrdi Munjiza. No ako potrošač ima veći broj kartica lojalnosti i kupuje u više dućana, najvjeroja­tnije neće iskoristit­i sve moguće benefite jer postupa suprotno od logike programa vjernosti.

– Napredak je uvijek moguć, a donosi ga uporaba umjetne inteligenc­ije u obradi podataka koja olakšava analizu svake pojedine kupnje. Očekujem da će ubuduće i trgovci robe široke potrošnje slijediti primjer MOL-a/Ine, koja omogućava uporabu Inine kartice lojalnosti u Mađarskoj, Sloveniji i u RH – svugdje gdje MOL ima benzinske postaje. Ciljane nagrade za vjerne potrošače kao što su besplatno pranje automobila i pokloni u obliku popratnih proizvoda (antifriz, mirisni borići, besplatna vinjeta...), a ne isključivo na gorivu, put su kojim bi mogli ići i trgovci kao što je Konzum (pa imati jedinstven­u karticu vjernosti za Konzum, Mercator, Ideu...), Spar (kartica za sve zemlje u kojima posluje)... – zaključio je Munjiza.

 ?? ?? PROGRAM VJERNOSTI zamišljen je da trgovcu pruži dodatne informacij­e o pojedinom kupcu na temelju kojih će mu ponuditi ciljane popuste i zadobiti njegovu stopostotn­u vjernost
PROGRAM VJERNOSTI zamišljen je da trgovcu pruži dodatne informacij­e o pojedinom kupcu na temelju kojih će mu ponuditi ciljane popuste i zadobiti njegovu stopostotn­u vjernost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia