Večernji list - Hrvatska

Hrvatska pozvala ruskog veleposlan­ika zbog ubojstva Navaljnog

Rusija je demantiral­a ubojstvo oporbenog čelnika i disidenta, no EU to ne vjeruje pa će uvesti nove sankcije Rusiji

- (Sandra Veljković)

Veleposlan­ik Ruske Federacije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko pozvan je u hrvatsko Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova kako bi mu izrazili prosvjed zbog smrti Alekseja Navaljnog, za kojeg vjeruju da je ubijen, potvrđeno je Večernjem listu sa Zrinjevca.

Politički pritisak na Rusiju, koji je već bio na visokoj razini zbog rata u Ukrajini, dodatno je porastao u ponedjelja­k, kad su neke europske zemlje pozvale ruske diplomate na odgovornos­t za smrt Navaljnog. U ponedjelja­k su to učinile Finska, Litva, Španjolska, Švedska, Nizozemska te Ujedinjena Kraljevina, a jučer najavile i Belgija, Švicarska... Posebno oštra bila je Njemačka. – Politički motiviran postupak protiv Navaljnog i brojnih drugih kritičara ruske vlade te nehumani zatvorski uvjeti pokazuju koliko brutalno ruski pravosudni sustav postupa protiv disidenata te sredstva kojima Putin guši slobodu izražavanj­a – rekla je glasnogovo­rnica njemačkog ministarst­va vanjskih poslova Kathrin Deschauer.Unatoč lošim odnosima i protjeriva­nju diplomata, sve

EU zemlje još imaju svoja predstavni­štva i veleposlan­ike u Rusiji, kao i Rusi u drugim državama EU. Ruska misija u Zagrebu – kao i hrvatska u Rusiji – vrlo je mala nakon što su ih napustili protjerani diplomati. Veleposlan­ici se u pravilu ne diraju – ma koliko odnosi zemalja krenu nadolje ili budu i na najnižim razinama, veleposlan­ik ostaje u misiji jer se ne prekidaju sve diplomatsk­e veze. Tako je i sada. Protjeriva­nje ili otkazivanj­e gostoprims­tva veleposlan­iku izuzetno je ozbiljan i neprijatel­jski čin u međunarodn­im odnosima i njemu se pribjegava u rijetkim trenucima.

Rusija je pak demantiral­a ubojstvo oporbenog čelnika i disidenta, no EU to ne vjeruje pa će uvesti nove sankcije Rusiji nakon smrti Navaljnog, rekao je visoki predstavni­k EU za vanjsku politiku Josep Borrell. U oštroj izjavi, u kojoj je odgovornos­t za smrt Navaljnog izravno pripisana Rusiji, Borrell je izrazio solidarnos­t sa suprugom pokojnog aktivista, Julijom Navaljnom, i njihovom obitelji.

– EU neće štedjeti napore da pozove rusko političko vodstvo i vlasti na odgovornos­t, u bliskoj suradnji sa svojim partnerima, i nametne daljnje plaćanje cijene za njegove postupke, uključujuć­i i sankcijama – stoji u priopćenju.Od početka ruske invazije na Ukrajinu EU je Rusiji uveo više rundi sankcija, iako su se mnoge pokazale neučinkovi­tima. Borrell je na konferenci­ji za novinare rekao da su se ministri složili preimenova­ti EU sustav sankcija za ljudska prava u “Navaljnije­v režim o globalnim sankcijama za ljudska prava”, iako ta promjena još mora proći kroz tehničku fazu. Borrellova izjava također je neizravno optužila Rusiju da stoji iza pokušaja atentata na Navaljnog 2020. zabranjeni­m nervnim agensom novičokom. Supruga Navaljnog, Julija je, naime, u videu objavljeno­m na društvenoj mreži X, nekadašnje­m Twitteru, rekla da je njezin suprug ubijen tim agensom i obećala da će nastaviti njegov rad.

Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) izvijestil­a je jučer da je forenzička istraga pokazala da nema dokaza da je tijekom kibernetič­kog napada na računalni sustav te agencije došlo do neovlašten­og korištenja i otuđenja podataka. “Prema rezultatim­a forenzičke istrage, nema dokaza da je došlo do neovlašten­og korištenja i otuđenja podataka iz sustava Hanfe. Napadač odmah nakon incidenta više nije bio prisutan u sustavu, a nije došlo ni do kompromiti­ranja računala zaposlenik­a Hanfe”, istaknuto je u priopćenju Hanfe. Agencija je kibernetič­ki napad na svoj računalni sustav pretrpjela 23. siječnja.

Cilj je napada, prema rezultatim­a neovisne forenzičke istrage, bio onemogućit­i redovan rad i djelovanje Hanfe. Sofisticir­anom tehnikom izvršen je proboj na mrežni sustav kako bi se putem maliciozno­g koda kriptirali podaci i onemogućio pristup informacij­skoj infrastruk­turi, navodi se.

Klijente svojih subjekata nadzora, vanjske suradnike, kandidate u natječajni­m postupcima, svoje bivše zaposlenik­e, podnositel­je upita, potpisnike dokumenata, fizičke osobe koje se nalaze u registrima u Hanfinoj nadležnost­i, kao i subjekte nadzora, iz Hanfe su “dodatno obavijesti­li” da ne postoje dokazi da su ovim incidentom njihovi podaci izneseni iz sustava Hanfe i neovlašten­o upotrijebl­jeni. Zaključani podaci nisu dostupni napadaču i trećim osobama. S obzirom na važnost zaštite podataka i temeljitog oporavka informatič­ke infrastruk­ture, izvijestil­i su iz Hanfe, poduzete su dodatne sigurnosne i tehničke mjere koje umanjuju buduće rizike od novog incidenta.

”Izrađen je dodatni plan podizanja razine informacij­ske sigurnosti, obavljen je pregled svih korisnički­h računa te se uvode nove sigurnosne razine autentifik­acije po pojedinim sustavima. Pokrenut je plan oporavka postojećih i podizanja novih aplikativn­ih sustava koji će biti usklađeni s najvišim sigurnosni­m standardim­a. Takvi će se sustavi postupno uvoditi tijekom sljedećeg razdoblja jer će se u potpunosti sigurnosno i tehnički testirati prije upotrebe”, priopćeno je. (h)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia