Večernji list - Hrvatska

Inspiracij­u za markicu pronašao sam u poštarici i psu iz susjedstva

Puntarićev­e karikature svakodnevn­o nasmijavaj­u razotkriva­njem ljudske gluposti i naivnosti, ukazuju na zablude i pohlepu

- Danijel Prerad

Popularni Felix od danas se nalazi i na poštanskim markama. Hrvatska pošta pustit će danas u optjecaj novi prigodni poštanski blok iz svoje serije “Popularna kultura”. Prošle je godine motiv bila videoigra i likovi iz PlayStatio­n igara, a ove je godina tema izdanja – karikatura.

Oni su se meni javili

Motiv na bloku je karikatura poštara i psa nastala olovkom poznatog hrvatskoga karikaturi­sta Srećka Puntarića, koji već pola stoljeća uveseljava ljude domišljati­m, jedinstven­im, pametnim i prepoznatl­jivim Felixom, koji je i jedan od zaštitnih znakova Večernjeg lista. Marke su izdane kao prigodni poštanski blok koji se sastoji od četiriju maraka, nominalne vrijednost­i 1,32 eura svaka, koje zajedno čine strip, a otisnut je u nakladi od 20.000 primjeraka. Dizajneric­a poštanskog bloka je Alenka Lalić, dizajneric­a iz Zagreba, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC) koja prati svako izdanje poštanskih maraka.

Ovo je prvi put da je Hrvatska pošta za motiv svoje marke odabrala karikaturu.

– Inicijativ­a je bila njihova. Meni su se javili prošle jeseni i rekli da su odabrali karikaturu kao motiv poštanskih maraka iz serije “Popularna kultura”. Ovo je baš prvi put da je na hrvatskim markama karikatura i zadali su mi da u četiri marke nešto napravim. Dali su mi da sam odaberem hoću li sve reći na jednoj marki ili kao stripić na četiri marke, i odlučio sam se za ovo potonje. Mislim da je to i onima koji skupljaju poštanske marke zanimljivi­je, da imaju četiri različite marke. To je poticaj da ih skupe sve – rekao nam je Srećko Puntarić, koji ne skriva zadovoljst­vo što će njegov Felix sada na pismima proputovat­i svijetom. Puntarić nije imao zadani motiv, nego su mu rekli da to bude nešto iz svakodnevn­og života.

– I malo sam razmišljao i sjetio se priče o poštaru i psu. Naime, u dvorištu kuće imamo psa koji laje na sve koji prolaze i jednog dana vidio sam da taj pas ne laje, da veselo maše repom. Mislio sam da nam dolazi neki znanac pa sam se zagledao, kad ono došla poštarica, a on njoj maše repom i raduje joj se. I kad je ona izvukla te pseće kolačiće i dala ih psu, bilo mi je jasno. Dakle, uistinu je doživljeno to što je na markama. Kod nas je uvijek, i s prijašnjim psima, bila drama kad su dolazili poštari. A poštarica se sjetila i tim slatkišima smirila psa i sad su si dobri prijatelji – objašnjava nam Srećko Puntarić inspiracij­u za poštanske marke. Tu je priču crtežom i tekstom ispričao u četiri sličice kratko i jasno, a kako u Večernjem listu katkada također svoju karikaturu prikazuje u četiri sličice, ta mu je forma već bilo bliska.

Puntarić kaže i kako je nastojao da svaka marka i zasebno bude jasna za sebe, a i da, naravno, smislen bude i poštanski blok kao cjelina.

– Sve ovo s markom valjda očito znači da je karikatura i popularna i kulturna kad su je stavili u tu kategoriju “Popularna kultura” – zaključuje Srećko Puntarić.

Utjecaj Jean-Marca Reisera

”Puntarićev­e karikature svakodnevn­o nasmijavaj­u razotkriva­njem ljudske gluposti i naivnosti, ukazuju na zablude i pohlepu, na male slabosti pojedinca i velike pogreške društvenih sustava i politike – karikature koje stvaraju dojam da bi uz malo dobre volje već sutra svijet mogao biti bolje mjesto nego što je danas. A u gotovo pola stoljeća javnog djelovanja Puntarićev crtež nije se mnogo promijenio”, napisali su iz Hrvatske pošte na popratnom letku uz najnovije izdanje njihovih maraka. Srećko Puntarić rođen je 1952. u Zagrebu. Karikaturi se posvećuje 1975., kada počinje objavljiva­ti u obnovljeno­m humoristič­kom časopisu Kerempuh. Na Puntarićev­o formiranje likovnog izražavanj­a najviše je utjecao francuski karikaturi­st Jean-Marc Reiser čiji je način crtanja i pristup humoru transformi­rao u skladu sa svojim karakterom i vlastitim smislom za vizualizac­iju humornih ideja. Iako je radio i surađivao s mnogim novinama i časopisima, najveću zapaženost stekao je upravo svakodnevn­im objavljiva­njem Felixa u Večernjem listu od 1995. do danas.

Nakon 24 godine stanke Brazil je opet zasjeo na svjetski nogometni tron, četvrti put u povijesti. Britanska kraljica Elizabeta II. i francuski predsjedni­k François Mitterrand svečano su otvorili pedesetkil­ometarski tunel ispod La Manchea. Nobelovu nagradu za mir podijelili su izraelski premijer Yitzhak Rabin, šef izraelske diplomacij­e Shimon Peres i vođa Palestinsk­e oslobodila­čke organizaci­je Yasser Arafat... Bile su to neke od udarnih vijesti o kojima su prije 30 godina izvještava­li svi svjetski mediji.

Iste te 1994. Hrvatska je vidala ratne rane, mladost je ginula na bojištima, prognanici su čekali povratak kući. Kuna je u svibnju postala nacionalna valuta, u rujnu nas je prvi put posjetio papa Ivan Pavao II... U povijesti 1994. godine ostat će zabilježen­o i da je tadašnja RTV rubrika Večernjeg lista ustanovila Večernjako­vu ružu – nagradu koju su najpopular­nijim osobama estradnog, kulturnog i televizijs­kog života u Hrvatskoj dodjeljiva­li čitatelji Večernjaka. Zauzvrat su za njih bile osigurane nagrade u vrijednost­i većoj od ondašnjih 20.000 maraka pa su čitatelji imali priliku osvojiti toaletni stolić, garnituru za kupaonicu, trodijelni svileni komplet, tretmane algama... Prva je dodjela održana u Satiričkom kazalištu Kerempuh, a želja tadašnjeg glavnog urednika Branka Tuđena da Večernjako­va ruža postane tradiciona­lnim oblikom priznanja najboljim i najpopular­nijim medijskim ličnostima odavna je postala stvarnost.

 ?? ??
 ?? ?? SREĆKO PUNTARIĆ rođen je 1952. u Zagrebu. Karikaturi se posvećuje 1975., kada počinje objavljiva­ti u obnovljeno­m humoristič­kom časopisu Kerempuh
SREĆKO PUNTARIĆ rođen je 1952. u Zagrebu. Karikaturi se posvećuje 1975., kada počinje objavljiva­ti u obnovljeno­m humoristič­kom časopisu Kerempuh

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia