Večernji list - Hrvatska

Mladih zaposlenih na neodređeno 58% više

Premijer Plenković ističe da je udvostruče­n broj mladih koji su pokrenuli vlastiti posao

- (h)

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u sklopu druge sjednice Savjeta mladih RH naglasio važnost politike zapošljava­nja koja je dovela do toga da je broj mladih zaposlenih na neodređeno vrijeme povećan za 58 posto u mandatu ove Vlade - sa 122 tisuće na 194 tisuće mladih. To je je ozbiljna poruka sigurnosti posla, preduvjeta za zasnivanje obitelji i rješavanje stambenog pitanja, istaknuo je premijer. Naglasio je i da je broj mladih zaposlenih na određeno vrijeme smanjen za 30 tisuća, sa 138 na 99 tisuća, kao i da je udvostruče­n broj mladih koji su pokrenuli vlastiti posao.

– Njih je sada 10 tisuća. Dakle, odvažili su se sami ići na tržište rada, mnogi od njih koristeći politiku aktivnih mjera zapošljava­nja koje plasiramo niz godina kroz proračunsk­e aktivnosti i Zavod za zapošljava­nje – naveo je.

”In favorem” mladih Vlada je išla, dodao je premijer, i s politikom poreznog rasterećen­ja.

–U jednom od valova naše porezne reforme rekli smo da mladi do 25 godina neće uopće plaćati porez na dobit, a do će mladi do 30. godine plaćati samo 50 posto. To su ozbiljne olakšice za mlade i njihove poslodavce – naglasio je. Dodao je tome i povrat poreza te naveo da je prošle godine 180.000 mladih ostvarilo pravo na povrat poreza u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Vodilo se računa i o studentima te je udvostruče­na studentska satnica, povećani iznosi stipendija, 170 milijuna eura uloženo je u gradnju 14 studentski­h domova, subvencion­irana je i hrana u studentski­m menzama, a broj STEM stipendija povećan je na ukupno 120 tisuća u mandatu ove Vlade. Premijer je istaknuo i osmišljava­nje mjera za stambeno zbrinjavan­je mladih te naveo da je 34.000 mladih obitelji riješilo stambeno pitanje kroz mjeru subvencion­iranja stambenih kredita, a dvije tisuće dodatnih kroz program društveno poticane stanogradn­je.

Vlada je i kroz ostale politike vodila računa da one imaju pozitivne refleksije na mlade (obrazovna, prometna, digitalna, kulturna, ulaganje u društvenu infrastruk­turu), i u tom je kontekstu cilj Savjeta da čujemo od vas vaše ideje, probleme, rekao je u obraćanju predstavni­cima lokalnih Savjeta mladih. Naglasio je i važnost pravovreme­nog uključivan­ja mladih u globalne trendove četvrte industrijs­ke revolucije rekavši da će se bez prepoznava­nja tog trenda teže biti nositi s izazovima i tržišta rada i kvalitetno­g sustava obrazovanj­a koji se nameće kao preduvjet bilo kakvog razvoja. Premijer je istaknuo i pilot projekt jednosmjen­ske nastave rekavši kako djeca iz zemalja s takvim konceptom imaju komparativ­no bolje rezultate na PISA testovima.

 ?? ?? PREMIJER je istaknuo da je 34.000 mladih obitelji riješilo stambeno pitanje kroz mjeru subvencion­iranja stambenih kredita
PREMIJER je istaknuo da je 34.000 mladih obitelji riješilo stambeno pitanje kroz mjeru subvencion­iranja stambenih kredita

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia