Večernji list - Hrvatska

Umjesto da građanima daju ‘zelenu’ struju, čekaju da Hera donese cijenu priključka

U posljednje tri godine u zastoju je oko 1300 MW solarnih i vjetroelek­trana

- Mateja Šobak

Struje ima toliko da bi se njome opskrbljiv­ati moglo otprilike 390 tisuća kućanstava, ali elektrane koje bi navedenu električnu energiju proizvodil­e u pogon ne mogu jer država već skoro godinu i pol ne može donijeti jednu odluku. Otprilike je takav sukus priče na koju su upozorili Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), iz kojih doznajemo da je posljednje tri godine u zastoju oko 1300 MW solarnih i vjetroelek­trana, a sve zbog nepoznate cijene priključka na elektroene­rgetsku mrežu.

Probit će rokove

Jer je ne znaju, investitor­i ne mogu pokrenuti postupak izrade Elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključen­ja, kao ni ishoditi ugovor o priključen­ju, odnosno ne mogu do Elektroene­rgetske suglasnost­i koja, sukladno Zakonu o prostornom uređenju, predstavlj­a preduvjet za izdavanje lokacijske, građevinsk­e i svih ostalih dozvola za elektrane. Zakon ulagače obvezuje da sve navedeno moraju pribaviti u roku od sedam, odnosno pet godina, a tu bi zakonsku obvezu sad mogli “promašiti” jer cijenu priključen­ja na mrežu Hrvatska energetska regulatorn­a agencija (HERA) još nije donijela, iako ju je najavljiva­la najkasnije do konca lanjske godine. Sukladno Zakonu o tržištu električne energije, objašnjava­ju u OIEH, odluku su trebali imati do 30. rujna 2022. godine.

– Zakonski rok je prekoračen za više od 500 dana bez ikakvih posljedica za odgovorna tijela, bez obzira na to što je investitor­ima počinjena šteta u vidu potencijal­nog gubitka drugih dozvola. Ni nova Metodologi­ja za utvrđivanj­e naknade za priključen­je na elektroene­rgetsku mrežu iz 2022. nije stupila na snagu jer nije donesena predmetna odluka, a koju donosi HERA na prijedlog operatora sustava, HOPS-a i HEP-ODS-a – kažu u OIEH. Što se samih investitor­a tiče, oni zbog nedonošenj­a odluke o iznosu jedinične naknade za priključen­je na mrežu ne mogu nastaviti daljnji razvoj projekata, istovremen­o im teče rok za izgradnju postrojenj­a, čime postaje izgledno da neće moći izgraditi elektrane i ishoditi uporabne dozvole, odnosno neće moći dostaviti pravomoćnu lokacijsku dozvolu u roku od tri godine od dana izvršnosti energetsko­g odobrenja jer je kompletan postupak blokiran. Objašnjava­ju nam tako u OIEH pa ponavljaju da je za određivanj­e naknade koja nikako da se odredi, ključna Metodologi­ja za utvrđivanj­e naknade za priključen­je na elektroene­rgetsku mrežu. Posljednja datira iz srpnja 2022. godine, a tada je Hrvatska napustila “duboki” model naknade za priključen­je prema kojem su investitor­i, osim plaćanja infrastruk­ture potrebne za priključen­je na mrežu (od vodova, kablova i druge opreme), plaćali i troškove rekonstruk­cije mreže.

– Prema Metodologi­ji iz 2022. godine, implementi­ran je novi model naknade za priključen­je, tzv. “plitki model” prema kojem su investitor­i isključeni od financiran­ja pojačanja mreže, budući da su takva pojačanja bitna za cijeli prijenosni i distribuci­jski sustav te moraju biti na teret operatora sustava – objašnjava­ju u OIEH, dodajući da bez nove infrastruk­ture nema ni elektrana na obnovljive izvore jer postojeća elektroene­rgetska mreža ne može jamčiti njihova priključen­ja. Zato je, ističu, infrastruk­tura prijeko potrebna, a govore, konkretno, o dalekovodu Konjsko-Melina, koji se, kažu iz OIEH, ne može financirat­i iz naknade za priključen­je jer je bitan za cjelokupni prijenosni sustav te bi financiran­je izgradnje trebalo provesti sredstvima dostupnima iz EU fondova, mrežarine i/ili proračuna RH.

– Kako postojeći provedbeni okvir nema jasne rokove ni troškove priključen­ja, donošenjem Metodologi­je iz 2022. nije se vodilo računa o započetim projektima koji su imali sklopljene ugovore o priključen­ju prema “dubokom” modelu. Jer, sukladno Metodologi­ji iz 2017., obvezu izgradnje novog 400 kV dalekovoda Konjsko-Melina HOPS je nametnuo investitor­ima kao dio naknade za priključen­je. Kako je trošak izgradnje novog dalekovoda procijenje­n na oko 280 milijuna eura, investitor­i su se našli u situaciji pravne nesigurnos­ti – kažu u OIEH.

HERA bez odgovora

Investitor­e, preciznije, zanima imaju li oni sad pravo na regres i kako bi se on trebao realizirat­i, budući da navedeni dalekovod sufinancir­aju u iznosu od 80 posto. OIEH je već apelirao da se u prijelazni­m i završnim odredbama nove Metodologi­je regulira međuodnos Metodologi­je iz 2017. i one iz 2022. te da se propiše način kako će investitor­i već započetih projekata na koje se primjenjuj­e Metodologi­ja iz 2017. realizirat­i svoje pravo na regres. Što se samog priključen­ja na mrežu tiče, predlažu cijenu od nula eura. Zašto?

– Krajnji kupac plaća ukupnu cijenu proizvoda koji konzumira. Odnosno, krajnji kupac na svom računu dobije obračun cijene energije i mrežarine kojom plaća razvoj i održavanje mreže kako bi mu mogla biti isporučena električna energija. Ako bi samo hrvatski proizvođač­i plaćali razvoj mreže, tada bi svi proizvođač­i izvan Hrvatske, a Hrvatska još uvijek uvozi više od 30 posto električne energije godišnje, svoju energiju prodavali našim kupcima bez plaćanja udjela u razvoju mreže te bi tako bili konkurentn­iji za iznos koji naši proizvođač­i plaćaju za razvoj mreže. Stoga nije logično da uvozimo energiju i proizvođač­e izvan Hrvatske dovodimo u bolji položaj od domaćih. U interesu je HOPS-a i Hrvatske poticati domaću proizvodnj­u električne energije od strane proizvođač­a unutar države – objašnjava­ju u OIEH. A zašto još uvijek nije određena cijena priključen­ja na elektroene­rgetsku mrežu te kad se očekuje da će biti, pitali smo HERA-u, HOPS, a i Ministarst­vo gospodarst­va. Iz potonjeg su nas uputili na HERA-u, iz HOPS-a su nam rekli da su oni prijedlog HERA-i uputili u zakonskom roku, a do zaključenj­a broja iz HERA-e nam se nisu javili. ●

Zakon ulagače obvezuje da sve moraju pribaviti u roku od sedam, odnosno pet godina, a tu bi zakonsku obvezu sad mogli “promašiti”

 ?? ?? INVESTITOR­I bez Herine odluke ne mogu pokrenuti izradu Elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključen­ja, kao ni ishoditi ugovor o priključen­ju, odnosno dobiti elektroene­rgetsku suglasnost
INVESTITOR­I bez Herine odluke ne mogu pokrenuti izradu Elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključen­ja, kao ni ishoditi ugovor o priključen­ju, odnosno dobiti elektroene­rgetsku suglasnost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia