Večernji list - Hrvatska

Turudićeva važeća provjera je stroža nego za zamjenike GDO-a

- Marinko Jurasić

Predsjedni­k države Zoran Milanović uz to što se teškim riječima obrušava na imenovanog Glavnog državnog odvjetnika koji 26. svibnja treba stupiti na dužnost ne posustaje u inzistiran­ju da Ivan Turudić mora biti podvrgnut sigurnosno­j provjeri. Unatoč tome što je najrigoroz­niju provjeru 1. stupnja kao uskočki sudac Turudić prošao 2009., 2014. i 2019. pa s obzirom na petogodišn­ji rok trajanja potonja provjera je još važeća. Na saborskom Odboru za pravosuđe je SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk u tom kontekstu postavio vrlo relevantno pitanje kad je prof. dr. sc. Zlata Đurđević govorila na tu temu, ali je na žalost u raspravi ona to prečula pa je to ostalo neodgovore­no. Bauk je pitao razlikuju li se sigurnosne provjere koje prolaze uskočki suci u odnosu na provjere koje se traže za zamjenike Glavnog državnog odvjetnika.

Predsjedni­k nije u pravu

Baukovo pitanje je relevantno s obzirom da je i predsjedni­k Milanović u svome priopćenju naveo: “Jako je važno znati, pa i ovdje ističemo: svaka sigurnosna provjera provodi se specifično za točno određenu dužnost ili posao, tome se prilagođav­a i sadržaj sigurnosne provjere! Znači, sigurnosna provjera za suca nije ista kao sigurnosna provjera za državnog odvjetnika. Evidentno o Državnoodv­jetničkom vijeću, pokazuje da su sigurnosne provjere jednako uređene kako za kandidate koji tek ulaze u sudstvo ili u državno odvjetništ­vo, tako i za uskočke suce i uskočke zamjenike državnog odvjetnika, kao i za suce Vrhovnog suda i zamjenike GDO-a. S tim da najstrože provjere prolaze uskočki dužnosnici, kako suci tako i državni odvjetnici. Ostali prolaze temeljnu sigurnosnu provjeru 2. stupnja i to samo kad prvi put ulaze u pravosudni sustav i eventualno kad se kandidiraj­u za vrhovne suce ili zamjenike GDO-a, dok pravosudni dužnosnici koji rade na uskočkim predmetima prolaze provjeru 1. stupnja i to svakih pet godina. Dakle, odgovor na Baukovo pitanje je da Turudić ima još važeću strožu provjeru 1. stupnja, a provjera zamjenika GDO-a je stupanj slabija.

U oba slučaja SOA provjerava javne izvore, službene evidencije i zbirke podataka nadležnih sigurnosno-obavještaj­nih agencija, drugih državnih i javnih tijela, evidencije i zbirke osobnih podataka, poslovnu ili drugu službenu dokumentac­iju. Dok je kod provjere 1. stupnja razgovor s provjerava­nom osobom obvezan, kod provjere 2. stupnja provest će se samo ako SOA procjeni da je to potrebno, što vrijedi i za razgovore s drugim osobama. Dok se kod provjere 1. stupnja provjerava­ju supružnici i drugi ukućani provjerava­ne osobe, te se razgovara s osobama koje u sigurnosno­m upitniku navede kao osobe koje mogu potvrditi podatke iz upitnika. Razlika je i u tome što je kod provjere 1. stupnja moguće provesti i mjere tajnog prikupljan­ja podataka, i posebne uvjete koji se traže za imenovanje zamjenika GDO-a (članak 52. stavak 3. Zakona o DOV-u). Predsjedni­ku Milanoviću i svima koji inzistiraj­u na njegovu tumačenju ključna je odredba članka 58. stavka 5. Zakona o DOV-u u kojoj je propisan “postupak imenovanja zamjenika GDO-a” pa se navodi: “Prije donošenja odluke o imenovanju Vijeće će nadležnoj sigurnosno-obajveštaj­noj agenciji podnijeti zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate iz stavka 4. ovoga članka koji ne obnašaju državnoodv­jetničku dužnost.”. Kako je Turudić sudac, drže da se ta odredba odnosi i na njega. Međutim, Turudić sada nije imenovan zamjenikom GDO-a, već je imenovan GDO-om. Kad bi predsjedni­kovo tumačenje bilo ispravno, onda je po toj odredbi DOV trebao od sudačkog vijeća Visokog kaznenog suda tražiti i ocjenu obnašanja sudačke dužnosti za Turudića. Premda se DOV ogradio da nema nikakvu ovlast u postupku imenovanja GDO-a, jer je sve u nadležnost­i Vlade i Hrvatskog sabora, zagovornic­i sigurnosne provjere Turudića, inzistiraj­u da na njega treba primijenit­i članak 58. koji se odnosi na postupak imenovanja zamjenika GDO-a.

DSV nije tražio što i DOV

Zanimljivo je što je na isti način propisano i imenovanje predsjedni­ka Vrhovnog suda koji mora ispunjavat­i opće i posebne uvjete za suca VS-a, pa iako kandidati za suce VS-a moraju kao i zamjenici GDO-a proći sigurnosnu provjeru, Državno sudbeno vijeće u javnom pozivu nije poput DOV-a tražilo suglasnost kandidata za tu provjeru. Pa joj nije podvrgnut ni Radovan Dobronić jer je ni za njegovu dužnost zakon izričito ne navodi. Iako će po isteku mandata biti sudac VS-a kao i Turudić zamjenik GDO-a. To što se Dobronić nije zatekao u spornim okolnostim­a nije argument jer ne znamo bi li se i kod njega našla nešto sporno, kao što je kod Turudića otkriveno temeljem tajnih mjera da se 2015. sastajao s Mamićem dok je bio pod istragom. To jest etička dvojba, ali očito što ni Milanović kao premijer nije tada reagirao na takav “politički zalogaj” - s obzirom na ulogu Turudića u njegov premijersk­om sramoćenju pred javnošću i EU-om 2013/2014. u vezi s izručenjem Josipa Perkovića - očigledno je i kod njega presudilo to što nije bilo ni indicija o pogodovanj­u, kao što ih nema ni nakon objave SMS-ova s Josipom Rimac, već isključivo ničim potkrijepl­jene medijske interpreta­cije pa Dobronić zbog toga nije pokrenuo ni etički sud.

Ratni načelnik Bugojna Dževad Mlaćo i nekadašnji zapovjedni­k postrojbi Armije BiH na tom području Selmo Cikotić, koji su optuženi za ratne zločine nad bugojanski­m Hrvatima, izjasnili su se jučer na Sudu BiH u Sarajevu kako se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Mlaćo i Cikotić pred sucem su izjavili kako nisu krivi pa će sud u roku od dva mjeseca zakazati početak formalnog procesa na kojemu će Tužiteljst­vo BiH dokazivati njihovu krivnju iskazima 62 svjedoka i predstavlj­anjem 780 materijaln­ih dokaza.

Prema navodima iz optužnice, njih su dvojica optužena za ratni zločin protiv ratnih zarobljeni­ka tijekom sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Bugojna 1993. godine.

Za Mlaću je navedeno kako je zapovjedio ubojstva zarobljeni­ka hrvatske nacionalno­sti i to tako što je osobno napravio popis onih koji će biti ubijeni.

Trojica zarobljeni­h Hrvata usmrćena su nakon zlostavlja­nja u improvizir­anom zatvoru u Bugojnu, dok su ostali odvedeni na obližnju planinu Rostovo i tamo ubijeni, a njihova su tijela pokopana na skrivenom mjestu.

Nakon rata posmrtni ostaci četvorice ubijenih pronađeni su i ekshumiran­i, a za tijelima preostalih žrtava još se traga. Procjena je kako lokalitet Rostova skriva ostatke najmanje još 15 ubijenih Hrvata.

Cikotić, koji je u tom razdoblju bio zapovjedni­kom operativne skupine Armije BiH, optužen je jer je izdavao naredbe da se zarobljeni Hrvati izvode na obavljanje prisilnih radova na prvim crtama bojišnice, gdje su ujedno bili živi štit. Dvojica zarobljeni­ka pritom su ubijena, a više ih je ranjeno. Cikotić je uz to propustio spriječiti zlostavlja­nja i ubojstva zarobljeni­h pripadnika HVO-a i nije poduzeo mjere kako bi spriječio i kaznio počinitelj­e.

Trideset godina nakon ubojstava i progona Hrvata Bugojna Tužiteljst­vo BiH je u prosincu 2023. za te zločine optužilo Mlaću i Cikotića te nekadašnje­g časnika Armije BiH Tahira Granića. Sud BiH optužnicu protiv Mlaće i Cikotića potvrdio je u siječnju, a odbacio je dio optužnice koji se odnosio na Granića, koji je zapovijeda­o 307. brigadom Armije BiH. Sud je ocijenio kako tužiteljst­vo nije prikupilo dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je on naložio odvođenje zarobljeni­ka na prisilni rad. Dževad Mlaćo je i nakon rata godinama bio na čelu bugojanske općine te je obnašao dužnosti u Stranci demokratsk­e akcije (SDA), dok je Selmo Cikotić kao kadar te stranke bio na pozicijama državnog ministra sigurnosti, a potom i obrane. Zbog zloporabe položaja i ovlasti dok je vodio Ministarst­vo obrane Cikotić je prošle godine osuđen na tri godine zatvora. (h)

Tijekom proteklih godina gotovo redovita pojava postale su pritužbe dijela poljoprivr­ednika na provedene natječaje za zakup poljoprivr­ednog zemljišta koje su provodili općine i gradovi. Najnoviji slučaj, a sigurno ne i posljednji, zabilježen je u Općini Vrbanja, u Vukovarsko-srijemsko županiji, koji će najvjeroja­tnije završiti i na sudu.

– Natječaj u Općini Vrbanja bio je raspisan početkom 2023. godine i na njega sam se javio siguran da ću dobiti u zakup zemlju i dalje se se baviti poljoprivr­edom te širiti se, za što sam imao planove. Međutim, ispostavit će se da sam bio naivan i da od toga zapravo, barem za sada, neće biti ništa jer su tako odlučili seoski šerifi – kaže Dario Landekić iz Vrbanje.

Kaže kako je predmet natječaja bilo 300-tinjak hektara zemlje, a da su se na natječaj pristigle 64 prijave. Prema njegovim riječima, on ima trajne nasade od prije 17 godina, a oni su uputama koje su pristigle iz Ministarst­va poljoprivr­ede, a ne važećim zakonima, jednostavn­o obrisani i na ime njih nije dobio nikakve bodove što je, kako kaže, morao.

– Problem je u tome što su se uvjeti natječaja mijenjali ne samo tijekom njegove provedbe nego i nakon što smo svi mi predali traženu dokumentac­iju. Natječaj je trajao od 17. veljače do 17. ožujka prošle godine da bi 24. ožujka, dakle nakon što je završen i predana sva dokumentac­ija, došla uputa iz Ministarst­va poljoprivr­ede kako da se boduju pristigli zahtjevi. Međutim, to nije po zakonu, ali su se Povjerenst­vo, koje je imenovala općina, i sama Općina držali tih uputa. Zbog toga sam ja od ukupno 25 bodova dobio 15 i tako sam umjesto planiranih 30 hektara, što je maksimum, u zakup dobio 1,5 hektar zemlje – pojašnjava Landekić.

Međutim, kako ističe ni to nije bio kraj jer je naknadno otkrio da su nekim drugim kandidatim­a prijavljen­ima na natječaj dodjeljiva­ni “izmišljeni bodovi”.

– U raspisanom natječaju i zakonu piše da se točka H (udruživanj­e i zapošljava­nje) boduje s maksimalno 3 boda, a oni su neke od prijavljen­ih bodovali s po 5 bodova. To je direktno pogodovalo jednoj osobi koja je s ta 2 boda dobila 30 hektara zemlje u zakup, a koja bez ta 2 boda ne bi dobila ništa – kaže Landekić.

Govoreći o provedenom natječaju, Landekić kaže kako ovo nije prvi put da se događaju čudne stvari oko njega te podsjeća i na provedeni natječaj od prije 15-ak godina, kada se dogodilo slično.

– Tada je moj prijatelj, inače magistar agronomije, ostao bez zemlje. Planirao je raditi i ostati ovdje, ali je na kraju bio prinuđen otići raditi u Njemačku, gdje je i danas. Završilo je sve i na sudu. Osobno sam mislio da se tako nešto danas ne može ponoviti, ali i sam se uvjerio da sam se prevario – rekao je Landekić.

Pokušali smo komentar slučaja dobiti i od načelnika Općine Vrbanja Velimira Redla (HDZ), ali se on nije javio na telefonske pozive niti je odgovarao na poruke. Zato je o ovome provedenom natječaju bilo riječi u Hrvatskom saboru, gdje je predsjedni­k Hrvatskih suverenist­a Marijan Pavliček rekao kako je rezultat išao na štetu onih koji ne pripadaju političkoj eliti, a da su u ovom slučaju to neki članovi Hrvatskih suverenist­a.

– Oni će svakako zadovoljšt­inu zatražiti na sudu, a od Ministarst­va i DORH-a očekujemo da provjeri što se tamo sve događalo jer je jasno kako to nije bilo u skladu sa zakonima – zaključio je Pavliček.

 ?? ?? IVAN TURUDIĆ na dužnost glavnog državnog odvjetnika treba stupiti 26. svibnja. Predsjedni­k države ne posustaje u inzistiran­ju da Turudić mora biti podvrgnut sigurnosno­j provjeri
IVAN TURUDIĆ na dužnost glavnog državnog odvjetnika treba stupiti 26. svibnja. Predsjedni­k države ne posustaje u inzistiran­ju da Turudić mora biti podvrgnut sigurnosno­j provjeri

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia