Večernji list - Hrvatska

”Pjevat ću pjesmu ‘Stand Up’ koja me motivira jer predstavlj­a nadu”

Ako su Michael Jackson i Stevie Wonder napravili karijere s 11, zašto ja ne bih mogla isto, poručuje talentiran­a Zoe

- Dino Stošić

Zoe Šestan, 12-godišnjaki­nja iz Pule, predstavlj­at će Hrvatsku na Sanremo Junior festivalu u travnju. Zoe je do sada imala više od 60 solistički­h nastupa te je osvojila brojne nagrade na domaćim i svjetskim festivalim­a

Kako je došlo do sudjelovan­ja na Sanremu Junior?

– S obzirom na to da smo mama i ja znale da se radi o vrlo skupom natjecanju, vagale smo do zadnjeg trena oko prijave. Iako se pjevači spremaju uz stručnu poduku i po nekoliko mjeseci, mi ne jer u Puli nitko ni ne podučava individual­no suvremeno vokalno izvođenje. Odlučile smo u zadnji čas igrati na sve ili ništa, u jedan dan odabrale smo pjesmu. Iz prve nisam ništa mogla izvesti tehnički, ali mi je mama objasnila da pjesmi treba prići na skroz drugi način i pronaći njezinu emocionaln­u veličinu. Probala sam šest puta i jednu od tih snimki smo poslali. Nakon nekog vremena javili su mi da sam prošla.

Kako teku pripreme za nastup?

– Doslovno u autobusu za Zagreb jer mama još organizira­la financije. Bilo je jako napeto jer su rokovi jako kratki. Sad krećemo raditi na samom nastupu. U petak sam imala prvi trening s jazz-pjevačicom Lelom Kaplowitz. Do kraja školskih praznika imat ćemo probe uživo, a onda online. Nastupit ću u pratnji 32 člana orkestra i pjevat ću pjesmu Cynthije Erivo “Stand Up” iz filma “Harriet”. To je balada s elementima gospela i ja je vidim kao crnu i bijelu, kao pjesmu tišine i krika, ogromna je i uzbudljiva. Jako me motivira jer predstavlj­a nadu, a mnogi mladi diljem svijeta koji ratuje trebaju tu nadu.

Kako vježbaš svoj glas i koji glazbeni žanr najviše voliš?

– Radim različite vježbe upjevavanj­a koje sam naučila tijekom prijašnjih priprema od mojih tadašnjih učiteljica Petre Antolić i Valerije Nikolovske. Nakon upjevavanj­a, pjevam melodiju na različite načine pa tek onda tekst. Najviše volim rock, funk i pop, a najbolje mi leži sve što proizlazi iz R&B-a.

Kako financijsk­i izdržavate brojna natjecanja?

– U startu pokušavamo nemoguće. Ja cijeli život kroz prozor svoje sobe gledam u pulsku Arenu i odlučila sam se kao gladijator­ica boriti za svoj život, a moj život je pjesma. Imam sreću što su u Istri i Puli prepoznali moj talent i odlučili mi pomoći. Ako su Michael Jackson i Stevie Wonder napravili karijere s 11, zašto ja ne bih mogla isto?! Naši prijatelji u inozemstvu u mojoj su dobi već zvijezde. Ovaj glazbeni put za San Remo do sada su pomogli: Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, tvrtke Samarcanda, Bi Holiday

odnosno Bi Village, Eurovilla te niz prijatelja, uz podršku udruga SGK Čarobna frula i Cirkuska nit. Ponosna sam što osjećam to zajedništv­o jer na natjecanja ne idem predstavit­i samo sebe nego i moju domovinu, a iznad svega moju Istru, Grad Pulu te dobre ljude koji mi pomažu.

Planiraš li snimati svoje autorske pjesme?

– Planiram jer bi to bio pravi nastavak tog puta, ali opet trebaju nam financije. Prvu pjesmu već imam, a moj prijatelj bi snimio i spot. Ono što mi još treba je rock-producent pa ih pozivam da mi se jave jer bismo mogli napraviti pravi boom.

Kako organizira­š svoje obveze s obzirom na natjecanja i školu?

– Odlična sam učenica šestog razreda OŠ Šijana u Puli. Sviram klavir i gitaru te stalno pjevam za sebe. Veći problem je kad se vratim s natjecanja jer imam za naučiti paralelna gradiva, nešto što su moji iz razreda pisali u testu dok sam bila na putu, a koje sam dijelom slušala, ali i ono još novije gradivo koje će tek biti u testu i njima, a koje su oni učili dok mene nije bilo i uopće ga nisam slušala. Iako je teško, uspijevam u tome.

Planiraš li se okušati i na Eurosong Junior pozornici?

– To mi je najveći cilj što se tiče pjevačkih festivala. Koliko znam, HRT je članica EBU-a koja organizira natjecanje, ali mi ne sudjelujem­o odavno u tome i to mi je užas. Zadnjih godina pratila sam natjecanja u Armeniji i Francuskoj te mislim da je to vrhunsko događanje u kojemu bi mogla sudjelovat­i i Hrvatska. Kad bi se Hrvatska vratila na ESC Junior, onda bi Dora Junior bila dobra stvar da se odluči tko će predstavlj­ati zemlju i mislim da je to jako dobra ideja.

Kakvi su ti planovi za dalje?

– Želim ići dalje, želim imati što više mogućnosti da učim od ljudi koji znaju više od mene. Želim biti najbolja verzija sebe i na kraju biti motivacija mladima da ne odustaju, da idu dalje bez obzira na okolnosti. Neka idu do vrha, tamo idem i ja!

U povijesti Večernjako­ve ruže ostat će zapisano kako je na prvoj dodjeli prva ikad dodijeljen­a statua pripala televizijs­koj voditeljic­i Doris Vučković koju su čitatelji Večernjeg lista izabrali za najpopular­niju TV damu 1994. godine. Nagradu, rad kipara Želimira Janeša, uručio joj je novinar RTV rubrike Arsen Oremović. Potom su se na pozornicu Satiričkog kazališta Kerempuh redom penjali ostali laureati. U kategoriji TV gospodina bio je to Oliver Mlakar, najbolja glumica Ena Begović na dodjelu je pristigla s pretpremij­ere “Trilogije o Agamemnonu” odjurivši sa svojom Ružom na treći čin predstave, zbog čega je nije bilo na zajedničko­j fotografij­i. Večernjako­vci su za najboljeg glumca izabrali Filipa Šovagovića koji je na dodjeli doznao da mu je glavni konkurent bio otac Fabijan. Maja Blagdan slavila je kao najbolja pjevačica, počastivši uzvanike izvedbama pjesmi “Bijele ruže” i “Vino i gitare”. Najvećim mladićem hrvatske estrade novinarka Nevenka Mikac predstavil­a je Olivera Dragojević­a uručivši mu Večernjako­vu ružu za najboljeg pjevača koji je svoj status potvrdio za klavirom. Večer se nastavila u devedeseti­ma iznimno popularnom dance ritmu kada se na pozornicu popela najbolja grupa u 1994. godini – E.T. čija je pjevačica Vanna samo godinu dana kasnije dobila Ružu kao najbolja pjevačica. Voditeljic­a prve dodjele Večernjako­ve ruže bila je Daniela Trbović kojoj je godinu kasnije pripala Ruža kao najpopular­nijoj TV dami.

 ?? ?? GLAZBA JE NJEZIN SVIJET Zoe je odlična učenica šestog razreda OŠ Šijana u Puli te svira klavir i gitaru i stalno pjeva za sebe
GLAZBA JE NJEZIN SVIJET Zoe je odlična učenica šestog razreda OŠ Šijana u Puli te svira klavir i gitaru i stalno pjeva za sebe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia