Večernji list - Hrvatska

Traje li istraga Banožićeve nesreće već ili tek 100 dana?

- Marinko Jurasić

SDP-ova zastupnica Mirela Ahmetović je u Saboru rekla da ni nakon sto dana od prometne nesreće sa smrtnom posljedico­m bivši ministar Mario Banožić još nema optužnice. Općinsko državno odvjetništ­vo u Vinkovcima portalu Index je odgovorilo da od 11. studenoga 2023. vode istragu te “zakonom propisane radnje radi okončanja istrage i donošenja državnoodv­jetničke odluke” o kojima sukladno zakonu ne mogu dati više informacij­a.

Je li trebao u istražni zatvor

I Ahmetović je svoju primjedbu iznijela u kontekstu medijski i politički forsirane percepcije da se bivšem ministru pogoduje još od početka jer nije imao lisice na rukama niti je bio u istražnom zatvoru. Premda, zbog prometne nesreće u pravilu nikome ne bi trebalo staviti lisice na ruke osim ako policija procjeni da je to baš nužno. I istražni zatvor određuje se samo zbog Zakonom o kaznenom postupku predviđeni­h razloga, vodeći računa o razmjeru između težine djela i očekivane kazne, kao i potrebi određivanj­a. Istražni zatvor kod prometnih nesreća je izuzetak, a ne pravilo. A može se odrediti ako postoji opasnost od bijega, ako osobite okolnosti upućuju na opasnost skrivanja, izmjene ili krivotvore­nja dokaza ili tragova ili da će utjecajem na svjedoke, vještake ili sudionike ometati kazneni postupak, ako postoji opasnost od ponavljanj­a kaznenog djela, ili je istražni zatvor nužan radi neometanog odvijanja postupka za djelo za koje je propisana kazna dugotrajno­g zatvora i okolnosti počinjenja su posebno teške. Zato je nezahvalno uspoređiva­ti čak i naoko slične slučajeve ili zaključiva­ti o pogodovanj­u jer nekome nije određen

To što se javnosti čini da je o nesreći bivšeg ministra sve poznato pa samo treba napisati optužnicu ne znači da ne treba saslušati svjedoke i provesti vještačenj­a

istražni zatvor iako je određen nekome u po posljedica­ma lakšem slučaju. Očigledno kod Banožića nije bilo zakonskih razloga za istražni zatvor. To što se javnosti čini da je u slučaju nesreće bivšeg ministra sve poznato pa samo treba napisati optužnicu ne znači da ne treba saslušati svjedoke i provesti vještačenj­a nesreće i vozila, a koliko će to trajati ovisi i o vještacima i svjedocima. Niz okolnosti izvan utjecaja državnog odvjetništ­va može produljiti tijek istrage.

Za Dekanića godina i pol

Po objavama u medijima može se okvirno znati koliko treba za optužnicu teške prometne nesreće. Uskok je lani u listopadu objavio da su podigli optužnicu protiv vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića zbog lažiranja nesreće sa službenim vozilom od 17. travnja 2022. U Čakovcu su dvije optužnice za nesreće s teškim ozljedama podignute nakon više od 200 dana. U Šibeniku je 28. srpnja 2023. objavljeno da je 37-godišnjak optužen jer je 11. listopada 2021. teretnim vozilom, jer je koristio mobitel, usmrtio 11-godišnje dijete. U Varaždinu je 22-godišnjak nakon više od sedam mjeseci 2021. optužen za nesreću sa smrtnom posljedico­m, a zbog takve nesreće u Splitu 2022. vozač je optužen nakon šest mjeseci, kao i 60-godišnji vozač kamiona 2019. zbog nesreće na odmorištu kod Novske u kojoj su poginule dvije učenice i žena. I državljani­n Kosova je nakon šest mjeseci optužen da je 25. srpnja 2021. upravljao autobusom u kojem je zbog prevrtanja poginulo 10 osoba, a 11 putnika teško ozlijeđeno. Jedino smo našli da je niti mjesec dana od nesreće lani u studenome u Splitu optužen Goran Jakelić (47) da je kombijem s 2 promila alkohola u krvi skrivio smrt dvije sestre.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia