Večernji list - Hrvatska

Švicarsku kuću kane dati u zakup uz uvjet da se revitalizi­ra i otvori

Poznato zdanje u parku Maksimir zaključano je od 2014., a iako se proteklih godina obnavljalo, 2021. radovi su stali

- Tajana Josipović

Ulazna vrata parka Maksimir vode na zelene površine koje se protežu u svim smjerovima, a staze prekrivene šljunkom vijugaju kroz gustu šumu i otvaraju put prema njegovim skrivenim kucima i prirodnim ljepotama. Neke otkrivaju i slikovite proplanke te mirna jezerca “zagrebačko­g Central Parka”, a vode i do Švicarske kuće. Poznata je i kao Tirolska kuća, a naziv je dobila po prozorima s vitrajima s prizorima tamošnjih krajolika. Gradila se prema nacrtima Franza Schüchta i dovršena je u jesen 1842. godine, a od 1964. zaštićena je kao spomenik kulture. Na katu se nalazi salon koji je uredio biskup Juraj Haulik, a prizemlje se koristilo i za ugostitelj­stvo. Danas pak u okolici jednokatni­ce vlada grobna tišina.

Kad je vidim, stisne me oko srca

A prije gotovo šest desetljeća u Švicarki, kako je od milja zovu Zagrepčani, živjela je Gordana Miščenić. – Tada sam bila mala, ali čula sam priče da su je moji roditelji dobili na korištenje od Grada – govori nam. S obitelji je stanovala u Švicarskoj kući do svoje 12. godine, odnosno do 1978., a kada su se iseljavali, ističe, rekli su im da će se obnoviti te da će njezin gornji dio postati muzej. Iako se jedno vrijeme u nju moglo ući, pod ključem je od 2014.

– Ovo što vidite danas kroz prozore nekada je bio stan. Gore su unutarnji zidovi izrezbaren­i, kao i strop, a na podu je okrugli parket. To je nešto stvarno prelijepo i unikatno – kaže. Njezina je obitelj koristila i prizemlje i kat, imali su kuhinju sa špajzom te veliku i malu sobu, a unutar zdanja koje opasuje i balkon, napominje, krije se i polukružno stubište koje vodi u gornji dio i jedinstven­u izrezbaren­u prostoriju.

– Često bi ljudi koji su tada šetali parkom znali zastati pokraj kuće i ispitivati moje roditelje o jednokatni­ci. Otac bi ih i poveo unutra i pokazao izrezbaren­u sobu. Ispred kuće je nizbrdica na kojoj je mama imala veliki vrt i voćnjak, sada više nema ničega. Bili smo u gradu, a zapravo smo imali sve kao na selu – prisjeća se Gordana Miščenić, koja danas živi u inozemstvu. Ipak, često zna doći u Zagreb i prošetati se Maksimirom. – A kada vidim Švicarsku kuću, stisne me oko srca, žao mi je što se o njoj ne brinu – zaključuje nekadašnja stanarka zdanja.

I doista, što je s projektom revitaliza­cije poznate jednokatni­ce? Pisalo se da se obnavlja, a iz Javne ustanove Maksimir najavljiva­li su da bi se svježe renovirana Švicarska kuća mogla otključati 2019.

Do toga, međutim, nije došlo, a u Gradu nam kažu da se u zdanje od 2004. do 2021. godine investiral­o 391.600 eura. – Ulaganja su uključival­a građevinsk­o-obrtničke i radove na restauraci­ji, krajobrazn­o uređenje okoliša, fumigaciju, izradu cjelovite projektne dokumentac­ije obnove. Zadnji radovi izvedeni su 2020. i 2021., obuhvaćali su sanaciju i obnovu od vlage, hidroizola­terske i kamenarske zahvate te drenažu – objašnjava­ju.

Vlasnik jednokatni­ce je pak Fakultet šumarstva i drvne tehnologij­e, i to od 1993. godine, kada je izvršena pretvorba dotadašnje­g prava korištenja Poljoprivr­edno-šumarskog fakulteta u pravo vlasništva. A pravo korištenja tom je predniku dodijeljen­o još početkom 20. stoljeća. No od veljače 2013. godine zdanje je koristila Javna ustanova Maksimir na temelju ugovora o zakupu. Ugovor je, međutim, istekao 1. listopada 2023. pa je posjed Švicarske kuće preuzeo fakultet. Ondje nam kažu kako objekt nije doveden u stanje podobno za sigurnu uporabu te kako je potrebno uložiti znatna sredstva da bi ga se stavilo u funkciju.

Što prije na raspolagan­je

– Fakultet u svojim poslovnim planovima za ovu godinu nema predviđena sredstva za ulaganje u Švicarsku kuću, već je namjera objekt ponovno dati u zakup. Namjera je i ugovorom uvjetovati zakupniku da ga o vlastitom trošku dovede u stanje podobno za uporabu – poručuju. Napominju i kako su svjesni da je riječ o značajnom objektu u Maksimiru i kako će nastojati da Švicarska kuća bude što prije stavljena na raspolagan­je Zagrepčani­ma.

Gore je izrezbaren­a soba koju je moj otac znao pokazivati šetačima, govori Gordana Miščenić, koja je nekoć živjela u slavnoj jednokatni­ci. Vlasnik objekta je Fakultet šumarstva, a korisnik je do lani bila Javna ustanova

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia