Večernji list - Hrvatska

’Želim se vratiti u Hrvatsku jer mi se sviđa gostoljubi­vost ljudi’

Predstavni­k Francuske Slimane nastupio je u zabavnom dijelu prve polufinaln­e večeri Dore i sve je oduševio svojom izvedbom pjesme ‘Mon Amour’

-

Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije, Dora, oduvijek je bio poznat i po zabavnom programu, a ovaj domaći televizijs­ki spektakl to je dokazao i ove godine. Dora se tako 2024. godine odvija u tri večeri: dvije polufinaln­e i finale, koje slijedi u nedjelju, a za svaku večer pripremlje­n je posebni zabavni spektakl.

Na Prisavlju je tako nastupilo i nekoliko eurovizijs­kih predstavni­ka drugih država. U prvom polufinalu to je bio predstavni­k Francuske Slimane, a u drugom predstavni­ca Slovenije Raiven. Njih oboje tijekom svojih nastupa izveli su pjesme kojima se predstavlj­aju na natjecanju te još nekoliko drugih. Slimane je nastupio u četvrtak te nam je kazao da je za Doru čuo da je najveći televizijs­kih show u Hrvatskoj. Istaknuo je da je počašćen, ali i da je bio nervozan.

– Hrvati nisu znali za mene prije ovog nastupa, bilo je doslovno kao da idem na prvi spoj s Hrvaticom – objasnio je i dodao da se on oduševio, a nada se i slušatelji. Kazao je da je poslušao izvođače koji su nastupali te večeri i da smatra da svi zaslužuju pobjedu, a on se planira vratiti u Hrvatsku jer mu se svidjela gostoljubi­vost ljudi, ali i plaže i more koje je vidio na fotografij­ama. Jedna od pjesama koje je izveo jest i “Mon Amour”, a nju će zapjevati i u svibnju u Švedskoj. Za pjesmu je kazao da je ljubavna.

– To je kao poruka u boci koju pošalješ svojoj pravoj ljubavi. Ljubavno pismo u kojem tu osobu moliš da ti se vrati – kazao je te dodao da će u Švedskoj pjevati kao da mu je to zadnje što će učiniti. Istaknuo je i da osjeća veliku odgovornos­t kao predstavni­k Francuske, ali i da ima osjećaj da cijela zemlja stoji iza njega.

U petak je u zabavnom programu Dore nastupila slovenska predstavni­ca Raiven, koja je istaknula da je već čula za Doru te je neke nastupe gledala preko online platformi, kao i da nije stigla poslušati sve glazbenike koji su nastupili.

– Zahvalna sam na ovoj mogućnosti – dodala je Raiven, koja je na Prisavlju izvela i pjesmu “Veronika”, za koju ističe da je hommage autentično­sti.

– Pjesma nije zamišljena kao biografija Veronike Celjske, koja mi je bila inspiracij­a. Pjesma počinje njezinom smrću i retrospekt­ivno nudi uvid u to kako je preuzela moć u svoje ruke – opisala je glazbenica, koja ističe da joj je najvažnije da na eurovizijs­koj pozornici dobro predstavi sebe, kao i slovensku kulturu i jezik.

Raiven će u Švedskoj nastupiti s članovima baletnog ansambla koji su dio SNG Opera in balet Ljubljana, a koji će joj pomoći dočarati estetiku pokreta poput one u spotu.

 ?? ?? SLIMANE Svidjela mu se Hrvatska, a oduševili su ga i natjecatel­ji Dore
SLIMANE Svidjela mu se Hrvatska, a oduševili su ga i natjecatel­ji Dore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia