Večernji list - Hrvatska

Plenković: Ukrajinci se bore za sigurnost cijele Europe

Hrvatski premijer poručio je da Kijev može računati na snažnu potporu Hrvatske

-

Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je, u povodu druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, odao priznanje herojskim naporima ukrajinsko­g vodstva, naroda i vojske u obrani zemlje i europske sigurnosti i poručio da Kijev može računati na snažnu potporu Hrvatske. “Prije dvije godine, nakon agresije koju je započela 2014. kada je okupiran Donbas i anektiran ukrajinski Krim, Rusija je otpočela brutalnu i otvorenu vojnu invaziju na Ukrajinu. Od tada smo svjedoci herojskih napora ukrajinsko­g vodstva, naroda i vojske u obrani svojih domova i prava na slobodu i samostalno­st. No u tom se ratu Ukrajinci bore i za sigurnost cijele Europe jer bi slom Ukrajine stubokom izmijenio geopolitič­ke odnose i neminovno povećao ruske apetite prema Europi. Zato Ukrajina u svojoj borbi nije sama. Široka i snažna podrška demokratsk­og svijeta izraz je otpora ideji da sila jačega ima prednost pred međunarodn­im pravom, moralom i univerzaln­im vrijednost­ima. I Hrvatska je snažno uz Ukrajinu”, navodi se u priopćenju Vlade.

“U ove smo dvije godine bili svjedoci barbarskim napadima na ukrajinske gradove i civile, najokrutni­jim ratnim zločinima, bešćutnoj otmici i deportacij­i ukrajinske djece, razornim napadima na energetsku i kritičnu infrastruk­turu te pomorskim blokadama čije gospodarsk­e posljedice osjeća cijeli svijet, pa tako i hrvatski građani. Prisjećamo se i herojskih branitelja Mariupolja koji su, poput branitelja Vukovara, također izdržali tromjesečn­u opsadu do potpunog razaranja grada. Istodobno, zadivile su nas odlučnost ukrajinsko­g vodstva, borbenost ukrajinske vojske i hrabrost ukrajinsko­g naroda čiji herojski otpor je potaknuo nezabiljež­en val solidarnos­ti i pomoći međunarodn­e zajednice”, poručuje hrvatski premijer.

Plenković je ocijenio da je danas “i Kremlju jasno da je ruski cilj osvajanja Ukrajine propao. Štoviše, Ukrajina je oslobodila velika područja kod Harkiva i Hersona te, unatoč nepovoljno­m omjeru snaga, pruža žilav otpor agresoru. Istodobno, Europa nikad nije bila manje ovisna o ruskim energentim­a, NATO nikad snažniji, a slobodni i demokratsk­i svijet i dalje je privržen potpori Ukrajini.”

 ?? ?? Plenković je kazao i da Europa nikad nije bila manje ovisna o ruskim energentim­a
Plenković je kazao i da Europa nikad nije bila manje ovisna o ruskim energentim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia