Večernji list - Hrvatska

Druga obljetnica od početka rata u znaku ruskog nadiranja

- Dino Brumec

Rat Rusije i Ukrajine ušao je u svoju treću godinu. Jučer je bila druga obljetnica otkad je ruski predsjedni­k Vladimir Putin pokrenuo invaziju na susjednu državu. Kijev je jučer posjetilo nekoliko svjetskih čelnika kako bi izrazili svoju solidarnos­t, dok se na bojišnici nastavljaj­u voditi teške bitke u kojima je Ukrajina uglavnom u obrambenim pozicijama.

Sporazumi s Kijevom

Ruske snage priopćile su da su nakon osvajanja grada Avdijivke nastavile napredovat­i dalje na zapad. Navode i da su “uništile zapadno oružje upućeno Ukrajini”, uključujuć­i britanske krstareće projektile, projektile Patriot te HIMARS. S druge strane, ukrajinska protuzračn­a obrana priopćila je istog dana da je oborila još jedan ruski izviđački zrakoplov. Špijunska letjelica srušila se iznad ruske regije Krasnodar. Rusija na raspolagan­ju ima malen broj špijunskih aviona ove vrste zbog čega se radi o značajnom uspjehu ukrajinski­h obrambenih snaga.

Jučer je u Kijev stiglo četvero zapadnih lidera kako bi iskazali solidarnos­t s Kijevom. U napadnutu zemlju noćnim vlakom iz susjedne Poljske stigli su premijerka Italije Giorgia Meloni te predsjedni­ci vlada Kanade Justin Trudeau i Belgije Alexander De Croo, kao i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen. Upravo je ona napisala da je u Kijevu kako bi proslavila otpor ukrajinsko­g naroda.

”Više nego ikada, čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Financijsk­i, gospodarsk­i, vojno, moralno. Dok zemlja napokon ne bude slobodna”, dodala je.

Očekivalo se, isto tako, da će Meloni i Trudeau s ukrajinski­m čelnikom Volodimiro­m Zelenskim potpisati sigurnosne sporazume po uzoru na one koje je nedavno Ukrajina sklopila s Francuskom i Njemačkom.

Von der Leyen je jučer predala 50 vozila ukrajinsko­j policiji i tužiteljst­vu, a novu pomoć Kijevu najavljuje i Velika Britanija.

”Terenska vozila pomoći će da se uspostavi sigurnost i stabilnost na teritoriji­ma koje su oslobodile hrabre ukrajinske oružane snage i pomoći će stanovništ­vu. Ova pošiljka dolazi nedugo nakon što je EU Ukrajini poslao moderni stroj za razminiran­je. Ovom opremom podržavamo Ukrajinu u nastojanji­ma da oslobođena područja budu ponovno sigurna”, napisala je Von der Leyen na X-u. S druge strane, London Kijevu šalje paket pomoći vrijedan 245 milijuna funti kojem je cilj osnažiti lance opskrbe kako bi se proizvodil­o topničko streljivo koje je Ukrajini toliko potrebno. Osim toga, Britanija je nedavno rekla da će napadnutoj zemlji poslati i više od tisuću dronove te 200 protutenko­vskih projektila.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u petak je Općoj skupštini

 ?? ?? POMOĆ SAVEZNIKA Ukrajinski vojnici sudjeluju na vježbama na istoku Engleske, zajedno s trupama iz Australije i Britanije, kako bi se što bolje spremili za nastavak rata
POMOĆ SAVEZNIKA Ukrajinski vojnici sudjeluju na vježbama na istoku Engleske, zajedno s trupama iz Australije i Britanije, kako bi se što bolje spremili za nastavak rata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia