Večernji list - Hrvatska

Florida zabranila djeci društvene mreže

Jedini razlog za ovaj rat bio je i ostao rusko poricanje prava Ukrajine na postojanje i njezino kolonijaln­o osvajanje, govori Kijev Vlasti su naredile brisanje profila mlađih od 17 godina kako bi zaštitile njihovo mentalno zdravlje

-

Kongres Floride pod republikan­skom kontrolom donio je zakon o zabrani društvenih medija djeci mlađoj od 16 godina, potez za koji pristaše tvrde da će zaštititi maloljetni­ke od online rizika za njihovo mentalno zdravlje. Mjera, koja sada ide na potpis republikan­skom guverneru Ronu DeSantisu, zahtijeva od društvenih mreža da ukinu profile svih mlađih od 16 godina. Zastupničk­i dom je zakon usvojio sa 108 glasova za i sedam protiv, nekoliko sati nakon što je Senat dao svoje konačno odobrenje. DeSantis, koji nije otkrio hoće li potpisati mjeru, prošli mjesec je izrazio zabrinutos­t zbog potencijal­nog kršenja prava na privatnost.

Pristaše su rekli da će zakon štititi djecu od štetnih učinaka društvenih medija poput anksioznos­ti, depresije i drugih mentalnih bolesti te da će biti na dobrobit onima koje takve platforme koriste prekomjern­o. Kritičari kažu da zakon krši prvi amandman američkog ustava koji jamči slobodu govora i da bi roditelji, a ne vlada, trebali donositi takve odluke.

Utah je u ožujku 2023. postao prva savezna američka država koja je usvojila zakone o regulaciji dječjeg pristupa društvenim mrežama, a uskoro su mu se pridružili Arkansas, Louisiana, Ohio i Teksas, prema

Ujedinjeni­h naroda rekao da je cilj Rusije uništiti Ukrajinu.

– Jedini razlog za ovaj rat bio je i ostao rusko poricanje prava Ukrajine na postojanje i njezino kontinuira­no kolonijaln­o osvajanje – rekao je Kuleba.

”Nema okupiranih teritorija”

Odgovorio mu je ruski veleposlan­ik pri UN-u Vasilij Nebenzja kako su u Krimu, Donecku, Luhansku i drugim pripojenim regijama održani referendum­i na kojima su se glasači odlučili pridružiti Rusiji te kako zapravo “nema okupiranih teritorija Ukrajine”. Velika većina svijeta nije priznala te referendum­e ni ruska teritorija­lna osvajanja. Kuleba je pozvao ruske saveznike, Iran, Bjelorusij­u i Sjevernu Koreju, da obustave isporuke oružja. Britanski ministar vanjskih poslova rekao je na sjednici da “Putin nije čovjek koji traži kompromis, već neoimperij­alistički nasilnik koji vjeruje da je moć jedino što je važno”. analizi pripremlje­noj uoči donošenja zakona na Floridi. Analiza kaže da i brojne druge savezne države razmišljaj­u o sličnim regulativa­ma.

Krajem siječnja na saslušanju o utjecaju društvenih mreža na djecu u američkom Senatu čelnik Mete Mark Zuckerberg ispričao se obiteljima. Na poticaj republikan­skog senatora Josha Hawleya Zuckerberg je ustao i obratio se obiteljima koje su držale slike svoje djece kojoj su, prema roditeljim­a, društvene mreže nanijele štetu. Kad je saslušanje počelo, povjerenst­vo je pustilo video u kojem djeca govore o maltretira­nju na društvenim mrežama. Senatori su naveli i primjere mladih koji su si oduzeli život.

– Želite li se sada ispričati žrtvama koje je vaš proizvod povrijedio – upitao je Hawley napomenuvš­i da se saslušanje prenosi na televiziji uživo. Zuckerberg je ustao, okrenuo se i obratio obiteljima.

– Žao mi je zbog svega što ste svi prošli. Nitko ne bi trebao prolaziti kroz stvari koje su vaše obitelji pretrpjele i to je razlog zašto toliko ulažemo i nastavit ćemo ulagati napore u cijeloj industriji kako bismo bili sigurni da nitko ne prolazi kroz stvari koje su vaše obitelji morale pretrpjeti – rekao je Zuckerberg.

 ?? ?? MJERA sada ide na potpis republikan­skom guverneru Ronu DeSantisu
MJERA sada ide na potpis republikan­skom guverneru Ronu DeSantisu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia