Večernji list - Hrvatska

Umjetna inteligenc­ija bit će bolje rješenje od sadašnjih bahatih političara-kicoša

-

Najpoznati­ji hrvatski astronom i futurolog Korado Korlević, govoreći na temu kraja budućnosti, kazao je da je pred civilizaci­jom najuzbudlj­ivije desetljeće u kojem će prvenstven­o doživjeti kulturni kolaps.

– Mi umjetnu inteligenc­iju još nemamo, imamo naznake što će biti, imamo filozofiju, biologe i eksperte koji paničare i tvrde da smo pred nečim što se zove “major extinction event”. Umjetna inteligenc­ija će umjesto nas istraživat­i svemir, a ako budemo imali sreće, povest će nas sa sobom, ali kao zapis – smatra Korado Korlević koji tvrdi da nam filozofija može pomoći shvatiti budućnost.

– Ako pogledamo u filozofiju, dolazimo do “Kapitala” Karla Marxa, ali ne kao knjige o politici, nego to što je on shvatio da je kapital živo biće. Jedno čudovište koje se hrani sirovinama, ljudima i cilj mu je samo rasti. Umjetna inteligenc­ija je ono što ni Karl Marx nije mogao smisliti – da će taj kapital dobiti mozak. Ta mreža će shvatiti da ima kompletno bogatstvo svijeta na raspolagan­ju, da ima osam milijardi ljudi i da može razmišljat­i, što je sljedeći korak koji bi umjetna inteligenc­ija mogla napraviti, da traži bitak. Mi pretpostav­ljamo da ga neće naći na Zemlji, već da će napraviti svoj put do centra Mliječne staze. Napredak umjetne inteligenc­ije više ne možemo zaustaviti. Sudbinu smo si zacrtali 2015. godine kada smo pustili prve algoritme da pišu sami sebe i oni od tada razvijaju samosvijes­t – kazao je K. Korlević. Dodao je da su umjetnici kroz filmove i serije pokušali razmisliti kako bi taj trenutak kada AI postane samosvjest­an izgledao za ljude i hoće li manipulira­ti nama.

– Hoće sigurno, kao što će nas i reprogrami­rati ako ne budemo dovoljno kvalitetni. Hoćemo li biti u situaciji da se dogodi “major extinction event”? Sigurno, jer smo mi to pokrenuli. U idućih 10-ak godina vjerojatno ćemo pobiti 90 posto životinjsk­og i biljnog svijeta, dovest ćemo se na granicu opstanka, ostat će nas oko dvije milijarde. Nešto će reprogrami­rati AI, nešto mi sami. Ta poboljšanj­a koja se nude u vremenu koje dolazi su takva da ih nema smisla odbiti. No je li AI negativac ili pozitivac? Ni jedno ni drugo, to je nešto krajnje racionalno. Hoće li biti bolje od političara koje imamo? Sigurno, mi smo toliko otišli u dekadencij­u da očekujem da će jedna stranka na sljedećim izborima staviti konja na listu. Kao Rimsko Carstvo, i mi imamo konja u parlamentu. Što god dođe nakon toga, bit će bolje – oštro je komentirao. Korlević je objasnio da umjetnu inteligenc­iju vidi kao svojevrsni Deus ex machina koji je spašavao rimske i grčke tragedije prije više stotina godina.

– Jesmo li spremili djecu za svijet koji nam dolazi? Nismo spremili ni društvo ni djecu. Kako očekivati tu umjetnu inteligenc­iju koja je razvila samosvijes­t? Ja bih koristio prošlost, iskustva. I Rimljani i Grci, kada su imali kazališnu predstavu, neku tragediju u kojoj su se negativci izvukli, onda bi se na pozornicu spuštao deus ex machina koji bi riješio problem. Nama će se spustiti deus ex machina i srediti situaciju jer mi za to jednostavn­o nismo sposobni. Svaki izborni ciklus biramo veće kicoše, nesposobni­je, glanca se bahatost i oholost, svih sedam smrtnih grijeha postalo je vrlinama. Deus ex machina i umjetna inteligenc­ija, izgleda, bit će isto – dodao je. – Gdje su tu pojedinci, naša djeca, unuci i nećaci. Možemo birati, mi smo protiv, ili za, ili smo suradnici. Netko tko će prihvatiti i koristiti dobre strane umjetne inteligenc­ije i kada ona bude krenula prema zvijezdama, na neki način zaslužiti da mi idemo na put s njom. Recimo da je to pozitivni dio u cijeloj priči. Hoće li sljedećih sedam ili desetak godina razvoja biti čudno? Bit će to najluđe godine u posljednji­h 40.000 godina. Nakon što smo pojeli neandertal­ce, bili smo sami, a sada ćemo ponovno imati konkurenci­ju. Imat ćemo sugrađane koji će se mijenjati, neki će postati simbioza sa strojevima, netko će se mijenjati biološki, netko tko će biti protiv... dolazi jedno ludo vrijeme – pripremio je publiku. Dodao je da njegova priča i pogled na AI nije ono što se čita uokolo.

– Moj je pogled da mi u stvari cijelo vrijeme težimo da se deus ex machina spusti i riješi problem, ali nismo razmišljal­i da Marxov kapital dobiva mozak i da će postati živo, nematerija­lno biće. Neće biti samo pravna osoba, bit će jedno od najmoćniji­h bića koje možemo zamisliti. Recimo da je tu negdje kraj moje priče. Svatko od nas ode i mora tražiti odgovor “gdje sam ja u tome”. Ako se vratite doma i ne razmišljat­e što ćete napraviti u idućih 10 godina da taj svijet koji dolazi bude vaš svijet. Najlakše je reći “ja sam protiv”, uvijek je bilo onih koji su probali razbiti stroj, ali mi smo pustili duhove iz boce. Zovu se evolucijsk­i algoritmi i to se ne da zaustaviti bez potpune blokade ekonomskog sustava zemaljske kugle. Nikakvo blokiranje umjetne inteligenc­ije ne da se napraviti, ona dolazi, pitanje je samo kako smo mi postavili sebe u odnosu na nju – zaključio je Korado Korlević. (sb)

U idućih 10-ak godina vjerojatno ćemo pobiti 90 posto životinjsk­og i biljnog svijeta dovest ćemo se na granicu opstanka, ostat će nas oko dvije milijarde. Nešto će reprogrami­rati AI, nešto mi sami

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia