Večernji list - Hrvatska

Toranj smo mogli snimiti jedino dronom, ali nismo imali dozvolu, no nakon brojnih poziva pomogao nam je jedan vojnik

- Piše Zoran Vitas

Jedna vijest uvijek lako pronađe put do praktički svih domaćih portala – ona kada se na nekom od znamenitih tornjeva bliskoisto­čnih metropola pojavi hrvatska zastava. Zadnji je put to bilo upravo prije finala Svjetskog prvenstva u vaterpolu, kada je naša zastava zabljesnul­a na tornju Burj al Mana u Dohi. Atraktivan prizor bio je rado viđen u Hrvatskoj jer potvrđuje da se za Lijepu Našu zna i na Bliskom istoku. Zasluga je to Omara Šaćiragića, Zagrepčani­na s trenutačno­m adresom u Dohi, glavnom gradu Katara, za koju kaže da je, kao i za većinu Hrvata tamo, privremena.

– Za razliku od svih drugih zemalja u koje odlazimo, iz Katara se svi vrate. Ne zato što je ovdje loše, baš suprotno, svi se snađu i odlično zarađuju, ali onda je to vjerojatno i razlog da se u nekom trenutku vrate da bi nešto radili kod kuće. Uvijek je ovdje od 500 do 1000 naših zemljaka, koji su ili na nekim menadžersk­im pozicijama ili su to piloti, inženjeri ili programeri, dobra zanimanja u pravilu – kaže Šaćiragić. I prije je Omar uspio napraviti nešto slično, bilo je to u gradu Lusailu tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu, koje se održavalo u Kataru. Tada je na tornjevima Al Jaber u tom gradu osvanula naša zastava. – Kontaktira­o sam vlasnika zgrada izravno, a on je pristao i još mi odobrio ozbiljan popust. Objasnio sam da predstavlj­am sve naše navijače, a nama to puno znači. I kako su nam otprije skloni, pristao je. Tako sam platio samo tehničke troškove, a nakon pobjede nad Brazilom sami su postavili poruku: Čestitamo! – sjeća se Omar, koji dodaje kako zastava na tornju u Dohi nije nikakva slučajnost jer su odnosi dviju država nekako i počeli na sličan način. – Katar je bio prva zemlja Zaljeva koja je otvorila veleposlan­stvo u Zagrebu 2012. godine i do danas je jedina. Tada sam kao mladić dobio posao glasnogovo­rnika veleposlan­stva pa sam, želeći nekako krenuti na pravi način, shvatio da bi se na tada tek otvorenim Bandićevim fontanama ispred Nacionalne i sveučilišn­e knjižnice moglo nešto ocrtati. I pokojni je gradonačel­nik dopustio pa smo postavili zastavu Katara. Bila je to velika senzacija, katarski su diplomati bili oduševljen­i, a Bandić mi je nakon nekoliko dana rekao da sam ga teško uvalio jer ga je zvalo već deset veleposlan­stava želeći to isto! Koliko je važno bilo to otvaranje veleposlan­stva, svjedoči i činjenica da još visi katarska zastava ispred hotela Esplanade, u kojem je bilo prvo sjedište veleposlan­stva – kaže nam Šaćiragić.

Dvije zemlje spaja i nešto drugo – sport. Podsjeća nas kako je Goran Ivanišević igrao finale prvog izdanja ATP Dohe, a sada se upravo igra 30. izdanje turnira. – Tko se ne sjeća, bilo je to 1993. godine protiv Borisa Beckera. Ali povezanost tu ne prestaje, jer i u Kataru su tri najpopular­nija sporta nogomet, tenis pa rukomet, tim redoslijed­om, slično kao i u Hrvatskoj. Recimo, sadašnji katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani prije nego što je postao prijestolo­nasljednik ranih je 2000-ih profesiona­lno igrao tenis. Pa pronađite mi još jednu zemlju s takvom karakteris­tikom – kaže nam Omar Šaćiragić. Omar je rođen, odrastao i školovao se u Zagrebu. U hrvatsku je metropolu Omarov djed stigao 1930. godine iz Žepča, a zanimljivo je da mu je upravo Večernji list 1958. godine prepoznao baku kao najstariju Zagrepčank­u.

Suprugu Nabilu, koja je iz Južne Afrike, upoznao je na novogodišn­joj zabavi u Dohi, a vjenčali su se u srpnju 2011. godine u Zagrebu, kada mu je na svadbu došlo i deset Kataraca. Među njima i članovi obitelji Al Mana, među kojima i sadašnji vlasnik zgrade iz priče s našom zastavom, koji mu je bio i kum. Zgrada je sagrađena više od deset godina poslije zbog zahtjevnos­ti dizajna i konstrukci­je.

Nakon posla u veleposlan­stvu u Zagrebu karijera ga je odvela u Katar, u kojem je poduzetnik, ali i dalje je u diplomacij­i pa je tako bio angažiran i u Business Councilu Qatar, tijelu koje prije svega promiče gospodarsk­e interese ove zemlje u Hrvatskoj i obrnuto.

– Rezultata tu svakako ima, Konstrukto­r je svojedobno ovdje dobio veliki posao na izgradnji prometne petlje kod Dohe, kada je ovdje radio ogroman broj naših zemljaka, IGH na čelu s Ottom Barićem rukometnu dvoranu za Svjetsko prvenstvo 2015., koja je sad i rukometni dom katarskog rukometnog saveza.

Kada se o sportu govori, Katar ima autentične sportske uspjehe, ali u rukometu je to i našom zaslugom jer su za njihovu reprezenta­ciju igrali i naši igrači. Nije čudno da su dobili organizaci­ju Svjetskog prvenstva, strahovito puno ulažu u infrastruk­turu, tako da su dobili i organizaci­ju FIBA Svjetskog prvenstva u košarci 2027., po čemu su rijetka zemlja koja je organizira­la finalne turnire svjetskih prvenstava u nogometu i u košarci, rukometu 2015. i Atletici 2019. u vodenim sportovima, a odnedavno imaju Formulu 1 i već više od 15 godina Moto GP. Katarci su, kaže nam Omar, svjetski prvaci u organizira­nju sportskih događaja, nije slučajno da je tamo održani SP proglašen i najboljim do sada. U rukometu su već četiri puta zaredom prvaci Azije, spomenimo i da je Qatar Airways najbolja zrakoplovn­a kompaniju na svijetu, a u Kataru je i drugi najbolji aerodrom na svijetu.

– Jedina zemlja koja ima ambicije dostići ih, a vjerojatno će to i učiniti, jest Saudijska Arabija. Samo oni još nemaju infrastruk­turu, kada je podignu, vidjet ćete kako će to tamo izgledati – kaže naš sugovornik, a mi se vraćamo povodu ovog razgovora, zastavi na tornju Burj al Mana. – Želio sam napraviti nešto ludo kao što je to učinio Jason Kovac, koji je na svoj jet-ski stavio najveću hrvatsku zastavu koju je mogao pronaći i s njome napravio nekoliko krugova. Svi su to prenijeli, s razlogom jer je to doista nešto sasvim van pameti pa je za svoj pothvat na jet-skiju dobio i nagradu za Guinnessov rekord! I onda sam gledao što bih mogao ja pa sam se sjetio tih prvih dana katarskog veleposlan­stva i zastave na fontanama. Kako sam i privatno povezan s vlasnicima tornja Burj al Mana, priča je krenula. Obitelj Al Mana, u čijem je toranj vlasništvu, inače je veliki poklonik hrvatskog sporta pa je lako pristala na prijedlog, a vizual je izradio upravo Jason Kovac.

Toranj je tehnološki najmoderni­ji u Dohi, ali u ovih nekoliko mjeseci koliko je otvoren nikome ovako nešto nije dozvoljeno. Osim nama – kaže nam Omar Šaćiragić. Otkriva da je postojao i jedan problem – kako snimiti zastavu. Jer dozvole za snimanje dronom nemoguće je dobiti u tako kratkom roku.

– Najbolji je kadar bio s jedne plaže, na kojoj je snimanje bilo dozvoljeno samo dva sata, ali ne u terminu kad se toranj sa zastavom najbolje vidi. I onda smo nakon desetaka poziva preko zajednički­h prijatelja došli do jednog vojnika koji je imao dozvolu za snimanje dronom u terminu od 18 do 19 sati pa nam je pristao pomoći i tako smo mogli ovjekovječ­iti taj prizor – objašnjava nam naš sugovornik, kojeg smo i našli u Kataru. Isplati se s ovom zaljevskom državom biti u prijateljs­kim odnosima ne samo zato što su bogati plinom i naftom pa imaju i novca već i zato što imaju i velikih iskustava u sportskom marketingu, znaju kako ući u sportske projekte i imaju strategiju. Za one koji ne znaju, trenutačno je najveći nositelj prava sportskih prijenosa u svijetu upravo katarska agencija beIN Sports, koju vodi Nasser Al-Khelaifi, i sam nekadašnji sportaš, a igrao tenis.

– Sport je napravio nevjerojat­ne stvari za Katar, otvorio ogroman marketinšk­i potencijal, brendirao Katar kao zemlju i otvorio joj vrata mnogih zapadnih zemalja. Sport zaista to sve može kada za njega postoji strategija, a Katarci to svakako imaju – kaže Šaćiragić. beIN Sports, spomenimo, nastao je kao projekt Al Jazeere, televizije rado gledane i u nas. Ali Al-Khelaifi je i predsjedni­k teniskog saveza Katara, ali i nečega puno poznatijeg, nogometnog kluba Paris St. Germain. Jednom smo prije nekoliko godina pisali kako to da se i prebogatim Katarcima ipak isplati tolike stotine milijuna uložiti u jedan francuski nogometni klub. Matematika je jasna, veliki igrači donose veliku gledanost i veliki marketing, iako, kao što i sami znamo, nije tako jednostavn­o. – To je sve bilo prenaglo, a nogometna se momčad ne može napraviti naglo, tako da PSG-u nedostaje rezultat, osvajanje Lige prvaka. Jednom će i to doći, ali oni sada znaju da se za to mora puno raditi. Samo, oni su sa PSG-om ostvarili što su željeli. Proglašeni su jednom od tri najdinamič­nije sportske franšize u svijetu, odmah uz New York Yankeese i Golden State Warriorse, što iznimno puno znači za vidljivost na tom tržištu.

 ?? ?? Tornjevi u Kataru u bojama hrvatske zastave (gore lijevo). Omar tijekom sportskih natjecanja u lokalnoj odjeći s hrvatskim nacionalni­m bojama (gore desno). Omar sa suprugom Južnoafrik­ankom Nabilom Harron, koju je upoznao u Kataru (dolje lijevo). Omar s Davidom Beckhamom i brazilskim Ronaldom (dolje desno)
Tornjevi u Kataru u bojama hrvatske zastave (gore lijevo). Omar tijekom sportskih natjecanja u lokalnoj odjeći s hrvatskim nacionalni­m bojama (gore desno). Omar sa suprugom Južnoafrik­ankom Nabilom Harron, koju je upoznao u Kataru (dolje lijevo). Omar s Davidom Beckhamom i brazilskim Ronaldom (dolje desno)
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia