Večernji list - Hrvatska

Uživajte u mimozama dulje od drugih, otkrivamo kako im produljiti život

-

Kraj zime i početak proljeća ne može proći bez mimoza, biljka je to koja osvaja svojim specifični­m cvatom, ali i bojom. Mimoze su izrazito nježno cvijeće. Kada primijeti i malu smetnju, zatvara svoje listiće i tek nakon 15-20 minuta ponovno će ih otvoriti. U prirodi mimoza je brzorastuć­a biljka, ali ako se uzgaja u lončanicam­a, raste relativno sporo. Voli pjeskovita i silikatna tla i sunce. Mimozu treba uvijek saditi na mjestu gdje je zaštićena od vjetra. Mimoze su i idealna dekoracija za dom. Od njezinih grana može se isplesti vijenac za vrata, prelijepe su same u vazi ili kao dio šarenog proljetnog buketa. Ideja: složite buketić od plavo-ljubičasti­h anemona, grane bršljana i mimoza ili pak mimoze sljubite u mirisni paketić s grančicom lovora, ružmarina i mažurana.

A da bi u vazi ostale što dulje lijepe, cvjećari savjetuju da se prije nego što se grančica stavi u vodu uklone svi oštećeni listovi duž stabljike pa onda grančicu valja isprati pod mlazom vode. U vodu u vazi valja dodati nekoliko kapi limuna. Mimoze se mogu držati na jakom svjetlu, ali podalje od izvora topline, primjerice, radijatora. Vodu u vazi treba često mijenjati. Idealan su poklon, no pripazite ako ste alergični na pelud. Čak i mala grančica mimoze može izazvati neugodnost­i, poput rinitisa.

Podrijetlo­m je iz Australije, a u Europu su je donijeli pomorci potkraj 18. stoljeća. Grm može narasti i do 20 metara, a živi i 30-40 godina. Mimoza je prepoznatl­jiva je po prelijepim izrazito žutim cvjetićima skupljenim­a u glavičaste metlice, tj. grozdove u obliku kuglica. Listići su dvostruko perasti, sivozelene boje na sivosrebrn­im i sivobijeli­m granama na kojima se nalaze i bodlje. Deblo je razmjerno kratko, glatke kore i ima gustu široku krošnju.

Cvate potkraj zime i početkom proljeća. Najviše joj odgovaraju pjeskovita i silikatna tla, a ne uspijeva na vapnenački­ma. Voli sunce, ali voli i da je zaštićena od vjetra. Potrebno ju je redovito zalijevati i gnojiti do početka kolovoza. Gnojidba joj poslije može štetiti. U svibnju treba odrezati sve zamrznute grane, a one najstarije skratiti. Mimoza je i ljekovita biljka. Koristi se u kozmetici, od nje se rade eterična ulja, pročišćava jetru, čisti krv, njeguje kožu i djeluje protuupaln­o.

 ?? ?? Grm može narasti i do 20 metara, a živi i 30-40 godina
Grm može narasti i do 20 metara, a živi i 30-40 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia