Večernji list - Hrvatska

Velike ambicije i mršavi rezultati ZSE-a

- Mario Gatara/PD

Priča o plitkom, siromašnom, nelikvidno­m... hrvatskom tržištu kapitala proteže se unatrag valjda koliko i moderna povijest Zagrebačke burze. Još od ranih početaka, otkako je zaživio nezgrapan model trgovine putem sporadični­h aukcija, pa sve do današnjih dana, slabašan opseg trgovine, praćen nerijetko i karikatura­lnom statistiko­m u kategoriji ostvarenog prometa, stalna je tema rasprava insajdera (i ekonomista) koji zdvajaju nad siromašnom ponudom i možda još siromašnij­om potražnjom za domaćim izdanjima. Njihove je žalopojke relativno lako argumentir­ati konkretnim brojkama; dovoljno je otvoriti neko od izvješća o dnevnoj trgovini koji otkrivaju promet od samo nekoliko tisuća, ili još i manje, eura.

U tri desetljeća dugoj povijesti koja je iznjedrila čak dva organizira­na tržišta, gomilu posrednika (brokerskih kuća) i sasvim pristojan broj institucio­nalnih ulagača (investicij­skih fondova) jedina je svijetla točka na toj vremenskoj lenti. Zapravo svega nekoliko godina dugo razdoblje obilježeno spektakula­rnim trendom rasta kulminiral­o je euforijom i inicijalno­m javnom ponudom dionica Hrvatskog Telekoma. A znamo kako je to završilo (za neupućene – velikom financijsk­om krizom 2008.). Od tada do danas sve je išlo – nizbrdo. Uključujuć­i i vrijednost burzovnih indeksa. Negativan je trend najlakše prikazati statistiko­m broja aktivnih izdanja. Rezultat zbrajanja svih izdanja kojima se, makar samo i jednom godišnje, trgovalo na Zagrebačko­j burzi tijekom proteklih 16 godina kronologij­a je jednog pada: od gotovo 300 dionica iz 2008. ta se brojka spustila na samo 85 prošle godine.

Gledajući stvari iz nešto drukčije perspektiv­e, tih 16 godina aktivnosti ulagača iznjedrilo je svega 59 domaćih dionica kojima se, u manjoj ili većoj mjeri, trgovalo baš svake godine (unutar promatrano­g razdoblja). Riječ je o svojevrsno­j jezgri domaćeg tržišta kapitala koju će dobri poznavatel­ji prilika na tržištu bez većih problema identifici­rati, makar je među njima i određeni broj kompanija koje nude tek mršavi ‘free float’ (udio dostupnih dionica koje nisu pod kontrolom strateškog investitor­a, odnosno većinskog vlasnika), što iz pozicije investitor­a baš i nije osobito atraktivna karakteris­tika. S druge pak strane, CROBEX je posljednji put navukao seriju od dvije godine uzastopnog rasta još 2013. (i to tek mizernih 3,1 posto ukupno!), što dobrim dijelom objašnjava gomilanje rekordne štednje koja besposleno leži u domaćim bankama i ubire uistinu mizerne prinose.

Pokušajmo suziti problem i raspravu o mršavoj potražnji i usredotoči­ti se na pitanje ponude. I globalni su trendovi negativni. Prema nekim procjenama, broj domaćih dionica na američkim burzama u protekla tri desetljeća doslovno se prepolovio. I to unatoč spektakula­rnom rastu cijena dionica i nizu novih rekorda za S&P 500. Uživajući status nedodirlji­vog svjetskog financijsk­og središta, New York pokušava kompenzira­ti gubitke privlačenj­em inozemnih izdanja, na štetu izravne konkurenci­je, kao što je to nedavno bio slučaj s dionicama Arm Holdingsa. Za Londonsku je burzu u ovom slučaju lobirao čak i premijer Rishi Sunak, ali je Softbank (najveći dioničar kompanije) ipak odabrao NASDAQ, uvažavajuć­i nezamisliv­u koncentrac­iju kapitala koji operira na američkom tržištu kapitala. Možda je još poučniji primjer irskog diva CRH-a, koji se u studenome prošle godine odlučio prebaciti iz Londona u New York; cijena dionica u hipu je porasla 20 posto, odražavaju­ći visoka očekivanja investitor­a, temeljena na činjenici da su ulagači na američkim burzama jednostavn­o spremni platiti više. Zbog opisanog fenomena na gubitku su čak i etablirana europska i azijska tržišta, dok je pad broja izlistanih domaćih izdanja na američkom tržištu najlakše objasniti rastućom ulogom ‘private equity’ i ‘venture capital’ fondova koji danas puno dulje drže kompanije podalje od burze.

Već i površna usporedba povijesnih trendova dovodi u pitanje ambicije koje se provlače kroz priču o razvoju domaćeg tržišta kapitala. I koja, među ostalim, ima veze i s reformom sustava mirovinsko­g osiguranja (drugim i trećim mirovinski­m stupom), čime se namjeraval­o rasteretit­i državni proračun pa je na tom tragu i ideja o vrlo razvijenom organizira­nom tržištu kapitala (valjda pod egidom ‘kupujmo hrvatsko’?) već u startu nasađena na vrlo ambicioznu viziju. Sve je kulminiral­o uvođenjem JDD kotacije (javna dionička društva) i prisilnim listanjem desetaka kompanija na burzi. Za one mlađe, legislativ­a je predviđala da svaka kompanija sa sto i više dioničara i barem 30 milijuna kuna temeljnog kapitala mora izlistati svoje dionice na burzi. Bio je to integralni dio ambiciozn(ij)e agende, s namjerom uvođenja ‘investor friendly’ korporativ­ne kulture transparen­tnog izvještava­nja (s ugrađenim elementima zaštite malih dioničara), koja je okončana početkom 2009. godine, usklađivan­jem s pravnom stečevinom Europske unije (koja u ovom segmentu ne poznaje instrument prisile). Otuda onda i poplava novih dionica čiji se broj idućih godina kontinuira­no smanjivao, da bi danas, gle čuda, bio otprilike na razini tržišta kapitala u bliskom susjedstvu. Konkretno, Hrvatska je 2008., kada financijsk­a kriza doseže vrhunac (i označava početak dugogodišn­je recesije), a samo rijetki optimisti uspijevaju nazrijeti ulazak u Europsku uniju, prema podacima Svjetskog saveza burzi (World Federation of Exchanges), imala čak 356 izlistanih kompanija. I time uvjerljivo prednjačil­a pred susjednom Slovenijom, ali i bitno većim državama nekadašnje­g komunistič­kog bloka, poput Mađarske ili Rumunjske.

O strategiji razvoja sada se nanovo raspravlja, ovoga puta u sklopu programa ulaska u članstvo eminentnog kluba zemalja poznatijeg po akronimu OECD (Organizaci­ja za ekonomsku suradnju i razvoj), uzimajući u obzir stupanj razvoja domaćeg financijsk­og sustava i vlasničke pozicije Zagrebačke burze na tržištima u regiji. Opet se govori o ambiciozni­m planovima, što je možda dobra polazišna točka, ali svakako valja uzeti u obzir i iskustva iz relativno bliske povijesti te širi (geografski) kontekst.

Kronologij­a pada: od 300 dionica kojima se trgovalo 2008. ta se brojka lani spustila na samo 85

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia