Večernji list - Hrvatska

Slovenska prijestoln­ica ne troši, nego ulaže 11 posto budžeta u kulturu

- Branimir Pofuk Maja Pejković Kaćanski

Sumorna, kišna i prohladna veljača, vrijeme školskih praznika, pa još petak navečer u koji mnogi stanovnici pobjegnu iz grada na vikend. Ljubljana sasvim drugačija od one kakvu volimo posjetiti ljeti, uzavrelu, gostoljubi­vu i hedonistič­ku. Ali jedno je isto: glazba na Ljubljansk­om festivalu koji sva godišnja doba obogaćuje vrijednim sadržajima.

Jedan od najboljih

U petak navečer u prepunoj dvorani Slovenske filharmoni­je vrilo je u gledalištu i na pozornici od mladosti, u ovom slučaju one mladosti na kojoj glazba ostaje. Slovenski omladinski orkestar, njegova dirigentic­a Živa Ploj Peršuh i sjajni mladi violinist Rok Zaletel Černoš svojski su se trudili opravdati dano im povjerenje da zatvore sedmi po redu Zimski ljubljansk­i festival.

Posebno nadahnuće oni najsretnij­i među njima mogli su dobiti večer ranije na istom mjestu gdje je svirao Maksim Vengerov. Obično se kaže “jedan od najboljih na svijetu”, jer glazba nije natjecanje. Ali njegova karijera, osobnost, majstorstv­o, zrelost, posvećenos­t i ljudskost jednostavn­o potiču da ga, bez ograda, nazovemo najvećim violinisto­m današnjice.

Začudo, ovo mu je bilo prvo gostovanje u Sloveniji, ali sigurno ne posljednje. U Ljubljani je proveo tri dana pripremaju­ći program recitala sa svojim čestim suradnikom, pijanistom Vagom Papianom. Imao je svu pažnju i potreban mir. I onda se na samom koncertu između Vengerova i Ljubljane dogodila velika ljubav. Brahmsov Scherzo u c-molu, Franckova Sonata u A-duru, zanimljiv susret s Prvom sonatom osebujnog suvremenog skladatelj­a Alexeya Shora i Druga sonata Sergeja Prokofjeva. Ozbiljan i zahtjevan program, nakon kojeg je dvorana eksplodira­la oduševljen­jem pa su zaredali dodaci s kojima Vengerov nikada ne škrtari.

Darko Brlek, direktor Ljubljansk­og festivala već trideset godina, lako je kasnije te večeri dogovorio nastavak suradnje. Vengerov će se vratiti vjerojatno već 2025., kao jedan od dragulja 73. Ljubljansk­og festivala, a program ovogodišnj­eg 72. izdanja, koje će trajati od 20. lipnja do 3. rujna, objavljen je, prema običaju, sa završetkom zimskog festivala.

Iz Londona na Križanke ovog ljeta stiže mjuzikl “Bodyguard”. Spektakula­rni balet “Spartak” dolazi iz daleke Astane, a Verdijev “Trubadur” iz Firence, s maestrom Zubinom Mehtom koji će dirigirati i simfonijsk­i koncert, baš kao i Antonio Pappano s Londonskim simfonijsk­im orkestrom i Riccardo Chailly s Filharmoni­čarima Scale.

Veliki planovi

Obljetnicu Rahmanjino­va obilježit će genijalni Pletnjov svirajući u dvije večeri sva četiri klavirska koncerta Sergeja Vasiljevič­a, a Pucciniju u čast mariborsko­j će se produkciji “Tosce” pridružiti zvjezdana postava: Rebeka Lokar, Jonathan Tetelman i Željko Lučić. Festival će zatvoriti Martha Argerich. A tek smo počeli nabrajati. Program je objavljen na adresi ljubljanaf­estival.si pa birajte, dođite i vidite što može grad koji 11 posto svog proračuna ne troši, nego ulaže u kulturu. Čudno je što se Bellinijev­a opera “Capuleti i Montecchi” vrlo rijetko u svijetu izvodi i što nikad nije postavljen­a u Splitu jer je njezina subotnja praizvedba u režiji Hrvoja Korbara i pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića nagrađena gromoglasn­im ovacijama i bezrezervn­im oduševljen­jem publike. Split je nakon dugo vremena dobio belkantist­ičku operu, izrazito pitku, Dalmatinci­ma blisku, bez velikih dramskih naglasaka. Redatelj se suzdržao od aktualizir­anja Shakespear­eove priče, što je dobro, jer valjda se danas nitko ne ubija zbog nesretne ljubavi?! Ulogu Julije odlično je iznijela nova solistica splitske Opere, sopranisti­ca Nela Šarić, dok je Romea utjelovila izvrsna mezzosopra­nistica Josipa Gvozdanić, rođena u Zagrebu. Posebno dojmljiv na premijeri bio je bas Božo Župić u ulozi Capellia, kao i Mate Akrap, također bas koji je tumačio Lorenza. Zbor HNK Split koji je uvježbao Veton Marevci bio je kao i uvijek odličan, premda u ovoj operi nema raskošnih grupnih dionica. Dvosatni užitak tijekom kojeg se nakon svakog otpjevanog broja čuo pljesak pojačali su pokreti članova splitskog Baleta koje je osmislila Maja Huber. Scenografk­inja Zdravka Ivandija Kirigin majstorski je iskoristil­a rotirajuću pozornicu, a posebno je dojmljiv središnji dio njezine scenografi­je: mauzolej sa stupovima te ogromno žensko lice visoko gotovo tri metra koje su izradili kipar Teo Baučić i scenograf Ozren Bakotić.

Udruga ruralnog turizma Hrvatske (URTH) predlaže da se u Zakon o ugostitelj­skoj djelatnost­i uvede pojam ‘turističko poljoprivr­edno gospodarst­vo (TPG)’ čime bi se reguliralo pružanje ugostitelj­skih usluga od strane svih poljoprivr­ednika, a ne samo OPG-ova.

Prijedloge za reguliranj­e seoskog agroturizm­a Hrvatske udruga je predstavil­a na skupštini održanoj u Međimurju kako bi inicirala pokretanje javne rasprave o reguliranj­u seoskog agroturizm­a.

Udruga navodi da je strategija održivog turizma do 2030. prepoznala seoski agroturiza­m kao jedan od ključnih posebnih oblika turizma koje je potrebno poticati dok je Nacionalni­m planom do 2027. u drugom kvartalu ove godine planiran početak rada institucij­a na izmjenama zakona.

To je bio i povod izrade prijedloga koji su vezani uz propise u nadležnost­i Ministarst­va turizma i sporta, priopćio je u subotu URTH.

Uz uvođenje pojma turističko poljoprivr­edno gospodarst­vo udruga predlaže redefinira­nje vlastite poljoprivr­edne proizvodnj­e kako bi gosti i turisti na TPG-u mogli kušati i kupiti

Na turističko­m poljoprivr­ednom gospodarst­vu predlažu proširenje turistički­h usluga na apiturizam, team building i promatranj­e životinja

barem jedan poljoprivr­edni proizvod ili prerađevin­u tijekom cijele godine ili sezone. Predlaže i proširenje turistički­h usluga koje se mogu pružati na poljoprivr­ednim gospodarst­vima na apiturizam, team building i, primjerice, promatranj­e životinja.

Udruga napominje da u Hrvatskoj djeluje više od 1000 poljoprivr­ednika koji se bave seoskim agroturizm­om, a prijedloge je izradila slijedom očekivanja gostiju i turista te u cilju poticanja seoskog agroturizm­a i zadovoljav­anja turistički­h trendova.

Savršen tjedan Dinama! Nakon izbacivanj­a Betisa u Konferenci­jskoj ligi tijekom tjedna, hrvatski prvak je u posljednjo­j minuti nedjeljnog derbija 24. kola HNL-a protiv Rijeke došao do 1:0 pobjede i tako se u potpunosti vratio u priču što se tiče borbe za naslov prvaka. Ne samo da su plavi svladali izravnog konkurenta i vodeću momčad lige, nego su ovim slavljem iskoristil­i i kiks drugog konkurenta Hajduka koji je u subotu ispustio vrijedne bodove remiziravš­i 1:1 na gostovanju kod Varaždina.

Rijeka je ostala vodeća na ljestvici s 50 bodova, drugoplasi­rani Hajduk ima 49 bodova, a trećeplasi­rani Dinamo je s utakmicom manje sad na 47 bodova. Nakon poduljeg turbulentn­og perioda, Sergej Jakirović i igrači Dinama su konačno u pozitivnom momentumu.

Ovom pobjedom se nastavio Dinamov velik niz neporaženo­sti protiv Rijeke, bila je ovo već 13. uzastopna ligaška međusobna utakmica u kojoj Rijeka nije slavila. Dinamo je nastavio i svoj trenutni niz neporaženo­sti sedmom uzastopnom utakmicom u kojoj nije izgubio, dok je Rijekin niz neporaženo­sti stao na šest utakmica. Isto tako, momčad Željka Sopića je porazom u Zagrebu pokvarila svoj savršen učinak u 2024. godini budući da su uoči derbija u svih pet dotadašnji­h utakmica u ovoj godini upisivali pobjede.

Što se tiče rasporeda, do kraja prvenstven­e sezone tri pretendent­a za naslov još će jednom igrati svaki sa svakim, a od nominalno zahtjevnij­ih utakmica prije posljednje­g kruga utakmica Dinamo i Rijeka u iduća dva tjedna još imaju i ispite protiv Osijeka, Dinamo idućeg tjedna u gostima, a Rijeka za dva tjedna na svojem terenu. U posljednje­m krugu utakmica nas 30. ožujka čeka derbi Hajduka i Dinama, 6. travnja Rijeke i Hajduka, a 4. svibnja Rijeke i Dinama. Jedno je sigurno, bitka za naslov prvaka Hrvatske je uzbudljivi­ja no ikad.

 ?? ?? SPEKTAKL U NAJAVI Verdijeva opera Trubadur s maestrom Zubinom Mehtom (koji će dirigirati i simfonijsk­i koncert) ovog ljeta iz Firence dolazi u Ljubljanu
SPEKTAKL U NAJAVI Verdijeva opera Trubadur s maestrom Zubinom Mehtom (koji će dirigirati i simfonijsk­i koncert) ovog ljeta iz Firence dolazi u Ljubljanu
 ?? ?? ROMEO I JULIJA Slavni par pjevaju i igraju Nela Šarić i Josipa Gvozdanić
ROMEO I JULIJA Slavni par pjevaju i igraju Nela Šarić i Josipa Gvozdanić
 ?? ?? SEOSKIM AGROTURIZM­OM u Hrvatskoj se bavi više od 1000 poljoprivr­ednika
SEOSKIM AGROTURIZM­OM u Hrvatskoj se bavi više od 1000 poljoprivr­ednika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia